Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoare naţională şi internaţională la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

9-10 mai

Sărbătoare naţională şi internaţională la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

Catedra de Istorie-Geografie, din cadrul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea, a demarat un proiect educațional, în vederea marcării zilelor de 9-10 mai, în colaborare cu Consiliul Elevilor dar și cu Comisia Europeană, reprezentantă prin dr. Paul Șușman, LLM-Legal Officer, în cadrul programului ,,EU Back to school", proiect care a cuprins mai multe activități.

În 7 mai, reprezentantul Comisiei Europene a participat la ore, la clasele de liceu, împreună cu dnul prof. Florin Iștoc și dna prof. Claudia Bolcaș, ocazie cu care elevii au putut afla mai multe detalii despre istoricul UE, dar și despre subiecte de actualitate precum Brexit, problema migrației etc. În 8 mai, dr. Paul Șușman a fost invitat de către dnul director, prof. Iosif Curta și dnul prof. Costel Buleandra, director adjunct, în cadrul capelei de la liceu, context în care elevii au vizionat un documentar despre UE, invitatul provocându-i la discuții libere privind semnificația și perspectivele acestei organizații, precum și necesitatea promovării valorilor creștine și de către noua generație, valori care au stat la baza acestei construcții europene.
Vineri,10 mai, s-a desfășurat tradiționalul concurs dedicat Zilei Europei - 9 MAI, dar și Zilei Monarhiei din România - 10 MAI, cu participarea a nouă clase de gimnaziu și liceu, care au reprezentat tot atâtea țări membre U.E.  Manifestarea a început cu audierea Imnului Regal, urmată de prezentarea probelor din concurs, de către dna prof. Ramona Iștoc, coordonatoarea evenimentului. Concursul a fost organizat pe două secțiuni, una pentru gimnaziu și alta pentru liceu, având ca și probe comune: momentul artistic, prezentarea stand-ului și degustare de produse tradiționale, elevii de liceu susținând în plus un test, rezolvat în echipe de câte trei, pe baza tematicii ,,Istoria monarhiei din România".
Juriul pentru secțiunea gimnaziu a fost prezidat de către dna prof. Mihaela Fildan, membri fiind dnele profesoare Alina Burcă, Diana Blaga, Simona Ienciu, Marinela Boldiș, Ana Magyar. Juriul pentru secțiunea liceu a fost prezidat de către dnul prof. Ciprian Fiter, membri fiind dnele profesoare Florina Pușcaș, Tabita Vede, Rodica Moțiu și Andreia Ocoș.
Elevii au dat dovadă de multă creativitate, abilități lingvistice, practice dar și de importante cunoștințe științifice, reușind să primească ropote de aplauze din partea publicului.
Concursul s-a încheiat cu anunțarea punctajului obținut de către fiecare echipă și a premiilor aferente rezultatelor finale.  În cele ce urmează, vă prezentăm câștigătorii celei de-a unsprezecea ediții a concursului dedicat zilelor de 9-10 Mai:
La secțiunea gimnaziu:
Premiul I și premiu special ,,cel mai reușit moment artistic"- echipa formată din: Bodog Gianina, Ardelean Dominique, Petruș Sara, Ardelean Rebeca, Opriș Matia, Pădure David, Domocoș Luiza, Cojan Loriana, Gros Alesia, Iambor Laurențiu  din clasa  a VII-a A, reprezentând  Spania.
Premiul II și premiu special ,,pentru cel mai comic moment artistic" - echipa  formată din: Palladi Maria, Platona Beatrice, Ciurdar Carla,Teodorescu Daria, Oprea Tania, Iștoc Antonio, Gui Sara, Lencar Marc, Mateaș Carla, Bucur Lorena din clasa a VI-a A, reprezentând Grecia.
Premiul III și premiu special ,,pentru produse culinare autentice"- echipa formată din: Gliția Salomeea, Mercheș Carina, Kiss-Roth Samuel, Pop Ștefan, Pop Darius, Fazecaș Joshua,Toma Iunia, Tășădan Luca, Stoboran Ania, Trifa Iulia, Găvriluț Mara, Szoke Alexandra, Mociar Maria din  clasa a VII-a B, reprezentând Italia.
Prima mențiune și premiu special ,,pentru cel mai creativ stand"-echipa formată din: Galea Lois, Galea Naomi, Mihuț Adalia, Pădure Darius, Selin Călin, Junc David,  Balogh Carina, Mocan Jessica, Bodog Bogdan, Petricaș Ania, Bejinariu Bianca, Șchiopu Alexia, Șchiopu Flavia, Frățilă Carla, Minxolli Antonia din clasa a V-a B, reprezentând Belgia.
A doua mențiune și premiu special ,,pentru produse tradiționale delicioase " - echipa formată din: Ungur Andreea, Corb Sara, Goman Diana, Crăciun Samuel, Luncan Naomi, Coita Rianna, Potroviță Briana, Potroviță Sara, Cionca Elisa, Derecichei Lucas, Hrițcu Șerban, Sarca Alex, Opriș Casia, Mocan Eduard, Ilisie Ianis, din clasa a V-a A, reprezentând Austria.
La secțiunea liceu:
Premiul I și premiu special "cel mai reușit moment artistic"- echipa formată din: Popoviciu Ianis, Heredea Marc, Damșe Denis, Cuciula Anamaria, Nan Andreea, Sorițău Karis, Ficuț Antonia, Fildan David, Moga Alexia, Lencar David, Șchiopu Denis, Gros David, Beldi Ștefania, Cosma Carla, din clasa a VIII-a A, reprezentând Franța.
Premiul II și premiu special ,,pentru cel mai bun punctaj obținut la test" - echipa formată din: Sava Sebastian, Bodog Natan, Ile Dalia, Moca Ioana, Du Plessis Jessie, Goga Raluca, Ghiulai Sara, Cadar Sebastian, Negru Daniela, Moza Esther, Popa Amalia din clasa a IX-a B, reprezentând Germania.
Premiul III și premiu special ,,pentru originalitatea prezentării"- echipa formată din: Iancu Ionuț, Horaniț Miriam, Sorocean Natalia, Dan Emilia, Matei Sever, Kolster Priscillia, Negruț Daria, Maxim Naomi, Pap Alexandra, Jurcuțiu Gabriela, Ban Denisa, Bohuș Timotei, Pușcaș Naomi, Lucaciu Diana din clasa a X-a B, reprezentând Olanda.
Mențiune și premiu special ,,pentru produse tradiționale autentice"- echipa formată din: Bolba Georgiana, Judea Iulia, Gavra Adela, Goga Paula, Gomboș David, Vereș David, Filip Andreea, Ban Ines, Popa Rebeca, Săteanu Francesca, Lucaciu Nadina, Marton Salome, Pușcaș Sarah din clasa a XI-a B, reprezentând Ungaria.
Ramona Iștoc & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: Sărbătoare naţională şi internaţională la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:01 Ora de vară a Europei de Est