Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea, gazdă a adunării generale anuale a Rețelei orașelor Art Nouveau

„Oradea este singurul oraș din România partener în Rețeaua Art Nouveau” Oradea,

Oradea, gazdă a adunării generale anuale a Rețelei orașelor Art Nouveau

Între 6 și 8 mai 2019, Oradea a găzduit adunarea generală din acest an a Reţelei oraşelor Art Nouveau (Réseau Art Nouveau Network - RANN), al cărei partener este din anul 2011.

Cu această ocazie, marți, 7 mai, în Sala Mare a Primăriei a avut loc o conferință de presă, la care au participat Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, Anne-Lise Alleaume, coordonatorul rețelei, Philippe Thiery, secretarul general al organizației, din partea Primăriei Oradea fiind prezenți viceprimarul Florin Birta, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituției Arhitectului Șef, Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și Ramona Novicov, consultant ştiinţific în cadrul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.
„După cum știți, din 2011 municipiul Oradea a fost acceptat să devină partener în Rețeaua orașelor Art Nouveau, la inițiativa Primăriei municipiului Oradea, împreună cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. Membrii și partenerii rețelei însumează 22 de instituții din 16 țări, din care 12 sunt în Uniunea Europeană, ceea ce ne face să fim mândri că facem parte din această rețea exclusivistă Art Nouveau", a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței.
La rândul său, Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, a prezentat membrii echipei care l-au însoțit la vizita din Oradea, oferind, de asemenea, detalii despre Rețeaua orașelor Art Nouveau, care în acest an sărbătorește 20 de ani de existență, precum și despre curentul Art Nouveau în general și cel orădean în special.
„Art Nouveau-ul din Oradea exprimă practic toate stilurile existente în cadrul acestui curent: lovitura de bici, geometricul și vernacularul. Este prima particularitate excepțională existentă la Oradea. Cea de a doua particularitate excepțională pe care am găsit-o la Oradea este densitatea. Ce ne-a frapat la Oradea este faptul că nu putem să facem doi-trei pași fără să ne întâlnim cu acest stil Art Nouveau. Am dori să subliniem faptul că la Oradea există o mare provocare pentru anii următori, cea referitoare la partea de restaurare, respectiv conservarea acestui patrimoniu. Am dori pe de altă parte să mulțumim Primăriei municipiului Oradea pentru sprijinul pe care îl acordă în restaurarea acestui patrimoniu", a spus Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, subliniind în același timp rolul calitativ și științific pe care îl are Municipiul Oradea în cadrul rețelei.
De asemenea, președintele RANN a prezentat detalii privind două evenimente pe care le organizează rețeaua: o conferință internațională care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie 2019 la Bruxelles și concursul anual de fotografie, care a fost lansat săptămâna trecută și care se va încheia în data de 10 iunie, având ca temă scări în stil Art Nouveau (Art Nouveau Staircases).
În ceea ce privește Adunarea generală, în cadrul acesteia se vor discuta probleme administrative și planul de activități ale organizației, precum și aderarea unor posibili membri, instituții sau oraşe la rețea. Un alt oraș din România cu care se poartă cele mai avansate discuții în acest sens este Timișoara.
În perioada 2017-2019 Oradea a inițiat și a depus un proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, având ca obiectiv protecția și promovarea sustenabilă a moștenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării. În cadrul acestui proiect, anul trecut, pentru prima dată au fost organizate Zilele Art Nouveau în Oradea. În acest an municipalitatea va organiza a doua ediție a evenimentului, care va avea loc între 15-16 iunie.
 „Vom începe o campanie de promovare pentru Zilele Art Nouveau. Din păcate nu putem să o ținem în 10 iunie, așa cum am ținut-o anul trecut, 10 iunie fiind Ziua Mondială declarată Art Nouveau, din cauza unui alt eveniment care a fost planificat de Municipiul Oradea încă de anul trecut. Vor fi evenimente spectaculoase, cel puțin la nivelul celor de anul trecut. Nu dorim să dezvăluim încă amănuntele fiindcă vrem să constituie o surpriză", a spus d-na director Adriana Lipoveanu.
În cadrul acestei rețele, Oradea beneficiază de vizibilitate prin imagini care sunt prezentate pe site-ul www.artnouveau-net.eu, mediatizarea evenimentelor Art nouveau din Oradea, schimburi între specialiştii Art Nouveau, posibilitatea de a participa şi de a susţine prelegeri la conferinţele din cadrul proiectelor Art Nouveau, posibilitatea găzduirii la Oradea a unor expoziţii internaţionale și multe alte posibilități care pun în valoare Art Nouveau-ul orădean.
„Oradea este singurul oraș din România partener în Rețeaua Art Nouveau și totodată, suntem primul oraș din România care vom deschide un muzeu Art Nouveau care în acest moment se reabilitează pe fonduri europene", a spus viceprimarul Florin Birta. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:17 Ora de vară a Europei de Est