Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Îi invit pe toți orădenii să vină să viziteze standurile și să cumpere cărți”

Ieri (miercuri), s-a deschis, la Oradea, Târgul de carte ,,Gaudeamus”

,,Îi invit pe toți orădenii să vină să viziteze standurile și să cumpere cărți”

Profesorul și poetul Lucian Scurtu, președinte de onoare al celei de-a VI-a ediții a Târgului de carte ,,Gaudeamus" de a Oradea, a declarat deschis, ieri (miercuri, 8 mai 2019), după ora 13.00, Târgul de carte ,,Gaudeamus", găzduit în cortul amenajat în Piața Unirii din Oradea.

Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Cluj. Transmisiunea a fost realizată, ca și în anii trecuți, de către managerul Radio România Cluj, domnul Bogdan Roșca, avându-i alături, ca invitați, pe domnul primar, ing. Ilie Bolojan, pe directorul onorific al târgului, profesorul și poetul Lucian Scurtu, pe managerul Radio România Timișoara, domnul Mihai Anghel și pe domnul Georgică Severin, președintele, managerul general al Societății Române de Radiodifuziune, aflat pentru al treilea an, consecutiv, la Oradea, la deschiderea Târgului de carte ,,Gaudeamus".
De la microfon, domnul primar a invitat toți orădenii să vină să viziteze standurile și să cumpere cărți. Domnia sa consideră că ,,nu puteam marca mai bine Ziua Europei decât prin acest târg de carte, pentru că Europa înseamnă cultură", iar cartea nu face decât să consfințească acest lucru.
,,O carte este o lume, iar o lume este cuprinsă într-o carte"
E de părere președintele de onoare, care consideră sărbătoarea cărții ca pe o imensă și frumoasă bibliotecă.
Deci, dragi orădeni (și bihoreni), veniți la Târgul de carte, căci ,,nimic nu este mai plăcut decât aceea de a răsfoi o carte, de a citi o carte, de a te contopi cu ea până la pierderea identității de sine ori de a-i fi robul de la prima până la ultima filă", conchide profesorul și poetul Lucian Scurtu.
,,Poate anul viitor, vom discuta despre un post public de radio la Oradea"
Vorbind despre unele schimbări produse anul acesta în prezentarea evenimentului la nivel de țară, precum sigla evenimentului, președintele Georgică Severin a subliniat cele două scopuri foarte clare pe care le urmărește această manifestarea culturală națională: ,,să promovăm cartea, să promovăm cultura, să promovăm lectura, dar, în același timp, dorim, prin intermediul cărții, să promovăm Radio România, singurul post public din România, postul care, probabil, cel mai puternic promovează valorile culturale, valorile culturale clasice". Apoi, managerul general al Societății Române de Radiodifuziune ne-a dat o veste, în premieră, care s-ar putea să-i bucure pe orădeni: ,,Poate anul viitor, vom discuta despre un post public de radio la Oradea. Aici la Oradea nu avem o acoperire foarte clară din partea noastră... de aceea, discutăm astăzi (ieri - n.n.) cu domnul primar că ar fi foarte bine, că ar fi frumos să începem diligențele ca într-un timp cât mai scurt posibil... să avem un Radio România Oradea, post public de radio la Oradea". În martie, s-a înființat unul și la Brașov.
De, Doamne, ajută!
Până atunci, dragi orădeni, poftiți de vă bucurați de cărțile de la Târgul de carte ,,Gaudeamus"!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Îi invit pe toți orădenii să vină să viziteze standurile și să cumpere cărți”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:00 Ora de vară a Europei de Est