Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Acul de aur și mâna de aur

Despre expoziția de goblenuri a doamnei profesor Hortenzia Belicciu

,,Acul de aur și mâna de aur

Ne aflăm la expoziţia cu lucrări a doamnei prof. Hortenzia Belicciu, expoziție denumită sugestiv ,,Acul de aur și mâna de aur".

Un ac de aur a fost îndemnat să parcurgă punct cu punct drumul indicat de o mână de aur, sub privirile atente ale ochilor vigilenți, cu sclipiri de aur. Acest ac de aur a  tras prin urechile lui mii de kilometri de fir de aţă, fir care prin culorile lui concură cu paleta diversificată, nuanţată a magnificului curcubeu. Acest ac de aur, prins într-o mână neobosită, dornică să termine porţiune cu porţiune, loc cu loc, a străpuns de nenumărate ori materialul; cred că ar ieși o cifră astronomică dacă am calcula câţi paşi a făcut acest ac pentru a realiza o lucrare din cele expuse marți, 30 aprilie 2019 la Muzeul Orașului Oradea.
Îmi pun întrebarea dacă aş putea să definesc ani de aur perioada în care au fost realizate aceste lucrări.
Chiar dacă, între timp, capul doamnei Hortenzia s-a împodobit cu o cunună strălucitoare de argint, strălucirea lucrărilor expuse este un regal luminos susţinut de acul și mâna de aur.
Această expoziție este un regal al goblenurilor care oferă: înțelepciune prin tema originală pe care o prezintă, frumuseţe prin peisajele pe care le redă cu autenticitate, admiraţie pentru tehnica folosită; trebuie subliniată multitudinea de culori întrebuinţate, pentru a reprezenta cât mai exact frumuseţea florilor, care, fiecare parcă emană aroma sa specifică, îmbătătoare. E de remarcat apoi atitudinea de profund respect și admirație pe care o are doamna profesor faţă de numele și lucrările marilor pictori a căror pânză este reprezentată și lucrată în tehnica specifică a  goblenurilor. Nu încerc să dezleg misterul cu care sunteți înzestrată, distinsă doamnă profesor Hortenzia Belicciu, pentru a reda frumosul, dar pot să afirm că această înzestrare este un har care vă arde sufletul ca o văpaie şi dezvoltă dorinţa acerbă de a crea tot ceea ce prin valoarea lui inițială merită să fie prezentat sub o altă formă, în domeniul unei arte care a străbătut milenii și a răscolit sentimente din cele mai diverse. Sunteți de admirat apoi pentru perseverenţa dumneavoastră și pentru volumul de muncă uriaș depus în realizare lucrărilor.
Felicitări, doamnă profesor Hortenzia Belicciu!
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:26 Ora de vară a Europei de Est