Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Piața Mare din Sibiu devine cea mai mare sală de concerte jazz

Între 16 și 19 mai

Piața Mare din Sibiu devine cea mai mare sală de concerte jazz

Piața Mare din Sibiu devine cea mai mare sală de concerte jazz, cu intrare gratuită, între 16 și 19 mai 2019.

Sibiu Jazz Festival are loc în acest an între 16 și 19 mai, în Piața Mare, iar toate concertele au intrare liberă
Artiști internaționali vor aduce pe scenă ritmurile de jazz clasic, dar și gypsy, etno, latino, world music și blues.
În fiecare zi, copiii se vor bucura de un program special dedicat doar lor: Jazz for Kids.
Evenimentul va include și o zonă gastronomică - Jazz Flavors - în completarea experienței festivalului, pentru a marca anul în care Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană.
Sibiu Jazz Festival, cel mai longeviv festival de jazz din România, îi așteaptă pe iubitorii de muzică în Piața Mare a orașului, între 16 și 19 mai 2019, la o ediție-eveniment care va transforma Piața Mare într-o sală gigantică de concert, cu intrare liberă.
Timp de patru zile, fanii jazzului și ai muzicii bune vor avea ocazia să savureze o serie de concerte susținute în premieră de artiști din 13 țări de pe trei continente, unii dintre ei pentru prima dată în România, atât personalități consacrate ale lumii jazzului, cât și tineri instrumentiști în curs de afirmare.
Conceptul Sibiu Jazz 2019
În acest an, Sibiu Jazz Festival se desfășoară sub semnul unui concept inedit - „Jazz Feel It", care reunește muzica, istoria și atmosfera locului, dar și gastronomia, într-o experiență senzorială unică, mai ales că în acest an Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană. Astfel, iubitorii acestui gen muzical vor avea ocazia de a savura jazzul așa cum se întâmpla în momentul nașterii sale, acum mai bine de un secol: ca formă muzicală, dar și pretext de socializare.
La fel ca în gastronomie, unde gusturile se rafinează pe măsură ce experiențele culinare sunt mai multe și mai variate, jazzul are o paletă largă de adresabilitate, de la începători la persoanele de formație muzicală. Vă așteptăm așadar la o întâlnire cu jazzul și gastronomia; cele 15 foodtrucks cu specific diferit amplasate în Piața Mare le vor oferi spectatorilor ocazia de a se bucura de muzica artiștilor internaționali și, în același timp, de a gusta din cultura gastronomică a regiunii noastre.
Programul ediției 2019
Concertele din acest an susținute de invitații străini abordează o paletă foarte largă de stiluri, cu influențe extrem de diverse: world music, folclor și muzică clasică (Broes, Belgia, 16 mai, ora 19.00), jazz contemporan (Jeff Herr Corporation, Luxemburg, 17 mai, ora 19.00), flamenco-jazz (Sergio de Lope, Spania, 17 mai, ora 21.00), jazz-rock (Shalosh, Israel, 18 mai, ora 17.00), soul-jazz (Jazzodrom, Austria, 18 mai, ora 21.00) și jazz latino (Electrocutango, 19 mai, ora 19.00, și Conexión Cubana, 19 mai, ora 21.00).
De asemenea, câștigătorii de anul trecut ai Sibiu Jazz Competition, Marcin Pater Trio, sunt prezenți în program cu un concert ce va avea loc în după-amiaza zilei de 17 mai, de la ora 17.00.
Programul acestei ediții mai include concerte ale unor muzicieni consacrați de jazz din România precum Cristian Soleanu Quintet (18 mai, ora 19.00). Totodată publicul va putea aprecia blues-ul interpretat de muzicienii sibieni de la JoyBlues Band (16 mai, ora 21.00) și Adi Bărar Band (16 mai, ora 17.00), un proiect al fondatorului celebrei formații de rock Cargo.
 Jazz for Kids - program zilnic
De asemenea, copiii de toate vârstele sunt așteptați la „Jazz for Kids", programul educațional al Fundației Sibiu Jazz Festival, ajuns la cea de-a patra ediție. Ca și în anii trecuți, „Jazz for Kids" le va oferi copiilor ocazia de a lua contact direct cu jazzul și de a învăța cum se interpretează la diferite instrumente, cu ajutorul unor voluntari, muzicieni profesioniști.
Evenimente conexe...
În seara zilei de vineri, 17 mai, organistul maghiar Rakasz Gergely va susține concertul de orgă „Lords of the Organ", cu lucrări de Bach și Vivaldi, eveniment ce va avea loc la Biserica Reformată (str. Mitropoliei, nr. 9).
În premieră pentru festival, sâmbătă 18 mai, la Conacul Maria Theresa din Orlat va avea loc un Café Concert de jazz în avanpremiera primei ediții a Balului organizat la conac.
...și party!
Nu uitați să vă destindeți la after party-ul organizat în fiecare seară de festival, începând de la ora 23.00, la Mango - The Bar. Participarea este opțională, distracția - obligatorie!
Vă așteptăm, așadar, în Piața Mare, între 16 și 19 mai, să ne bucurăm împreună de magia jazzului și savoarea aromelor. #JazzFeelIT
Despre Sibiu Jazz Festival
Sibiu Jazz Festival este un eveniment organizat de Fundația Sibiu Jazz Festival, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român. Este cel mai vechi festival de profil din România și unul dintre cele mai longevive din Europa Centrală și de Est, cu o existență neîntreruptă de aproape 50 de ani. De-a lungul anilor, festivalul a prilejuit întâlnirea iubitorilor de jazz din România cu nume de primă mărime ale genului precum Jan Garbarek, Dee Dee Bridgewater, Jeanne Lee, Bill Evans, Archie Shepp și Arturo Sandoval. Ediția 2019 a Sibiu Jazz Festival este de asemenea susținută prin sponsorizări oferite de Raiffeisen Bank, Sobis, Restaurant Hermania, Iony, Ambient, Aria, Wine Not. Parteneri: Europe Jazz Network, Centrul Cultural Maghiar Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Instituto Cervantes, Ambasada Statului Israel, Music LX - Luxembourg Export Office, Flanders State of Art, Institutul Polonez, Ambasada Cubei, Casa de Cultură a Studenților Sibiu.
Parteneri media: Zile și Nopți, Rock FM, HD Zeitung, Mesagerul de Sibiu, IVB Media, feeder.ro, MediaTrust, Life.ro, New Money
Ana Jitarita

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:10:53 Ora standard a Europei de Est