Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea au obținut

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Competiția națională „Culinariada Juniors' Cup 2019" de la Sibiu, primul eveniment culinar din România destinat viitorilor bucătari, s-a desfășurat la Sibiu, în intervalul 17-18 aprilie 2019.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ, împreună cu Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019 și cu implicarea Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT).
Juriul, format din directori de unități de cazare și alimentație și bucătari cu experiență, premiați la competiții naționale și internaționale, au punctat la fiecare preparat: organizarea și curățenia locului de muncă; prepararea profesională corectă; prevenirea risipei alimentare; prezentarea preparatului; calitatea senzorială a preparatului.
La concurs s-au aliniat 44 de elevi de la 16 licee din România, însoțiți de 21 de cadre didactice de specialitate și 14 directori și profesori ai acestor unități de învățământ.
Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea a fost reprezentat de elevii: Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark, clasa a X-a Bucătari; Ferenczi Zanett și Toader David, clasa a XI-a Bucătari; profesor de instruire practică Popa Lavinia și director adjunct Ardelean Simona.
La fiecare secțiune elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" au fost premiați, clasând colegiul pe primul loc ca număr de premii.
Elevii au obținut următoarele premii:
La secțiunea individual:
clasa a X-a:
1.Feiciuc Alexandru - medalie de aur, medalie de bronz;
2.Kovacs Roland Mark - medalie aur, medalie de argint;
clasa a XI-a:
1.Ferenczi Zsanett - medalie aur, medalie de argint;
2.Toader David - medalie argint, medalie bronz.
La Secțiunea echipe:
clasa a X-a:
Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark - Trofeul de argint;
clasa a XI-a:
Ferenczi Zanett și Toader David - Cupa de Aur, categoria ,,Cea mai buna echipă".
Câștigători „Cupa de aur":
Individual:
1.FEICIUC ALEXANDRU ADRIAN, clasa a X-a;
2.FERENCZI ZSANET, clasa a XI-a;
Echipe:
1.FERENCZI ZSANET și TOADER DAVID SORIN, clasa a XI-a.
„Acest concurs a fost o experiență profesională deosebită. Mi-a plăcut  tot ceea ce am văzut. A fost o experiență de neuitat și foarte frumoasă. Am cunoscut bucătari profesioniști, pe care i-am impresionat cu unele tehnici învățate la școală și la unitatea de practică. Cu domnul executiv chef Vârlescu Emilian, am făcut schimb de telefon și voi păstra legătura. Pe parcursul concursului am primit foarte multe sfaturi de bine și le mulțumesc. Mulțumesc doamnei diriginte, maistru Popa Lavinia cât și doamnei director adjunct Ardelean Simona pentru șansa acordată de a participa la acest concurs minunat" (Ferenczi Zsanet, clasa a XI-a).
„A fost o experiență frumoasă, de neuitat. Am învățat cum se lucrează sub presiune, contra timp. Comisia a fost formată din oameni cu multă experientă, de la care am primit sfaturi utile. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine. Am învățat să-mi păstrez calmul, chiar dacă toată lumea se uita la mine în timp ce găteam. Colegii și doamna maistru, împreună cu doamna director adjunct, mi-au fost alături, și le mulțumesc. Aș repeta experiența cu mare drag și la anul" (Toader David Sorin, clasa a XI-a).
„Concursul Culinariada pot să zic că m-a adus cu picioarele pe pământ. La început nu am dat atât de multă importanță și regret, dar în final primind multe sfaturi de bine și încurajări, am reușit chiar să iau Cupa de aur. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că au avut o răbdare de fier cu mine. Concursul a fost minunat, bine organizat și format din bucătari cu multă experiență și premiați cu foarte multe medalii de aur" (Feiciuc Alexandru Adrian, clasa a X-a).
„Întregul concurs s-a desfășurat în condiții foarte bune. Am lucrat pe bancuri de lucru, exact ca la un concurs televizat. Juriul a fost corect, am primit sfaturi utile de care am să țin cont pe viitor. Mulțumesc doamnei maistru și doamnei director adjunct pentru că mi-au acordat șansa de a participa la acest concurs. La anul abia aștept să particip ca să iau marele premiu" (Kovacs Roland Mark, clasa a X-a).
Premiile obținute de elevi sunt rezultatul muncii în echipă, în cadrul unui parteneriat asumat între elevi, profesorul de instruire practică Popa Lavinia, care i-a instruit și îndrumat cu mult profesionalism, responsabilitate și iubire (pe toată durata participării la concurs am constat cu bucurie că sentimentul este reciproc) și agenții economici în calitate de parteneri pentru practica elevilor respectiv, Hotel Double Tree By Hilton, Executive Chef Alessandro Corradi - tutore de practică al elevilor Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark; Restaurant „Tu Chef", Executive Chef  Samuiel Rus - tutore de practică al elevei Ferenczi Zsanet; Restaurant „Solay", Executive Chef  Paraschiv Beniamin - tutore de practică al elevului Toader David.
Prof. ec. Simona Ardelean,
director adjunct,
vicepreședinte, Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:22 Ora standard a Europei de Est