Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea au obținut

Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu

Competiția națională „Culinariada Juniors' Cup 2019" de la Sibiu, primul eveniment culinar din România destinat viitorilor bucătari, s-a desfășurat la Sibiu, în intervalul 17-18 aprilie 2019.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ, împreună cu Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019 și cu implicarea Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT).
Juriul, format din directori de unități de cazare și alimentație și bucătari cu experiență, premiați la competiții naționale și internaționale, au punctat la fiecare preparat: organizarea și curățenia locului de muncă; prepararea profesională corectă; prevenirea risipei alimentare; prezentarea preparatului; calitatea senzorială a preparatului.
La concurs s-au aliniat 44 de elevi de la 16 licee din România, însoțiți de 21 de cadre didactice de specialitate și 14 directori și profesori ai acestor unități de învățământ.
Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea a fost reprezentat de elevii: Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark, clasa a X-a Bucătari; Ferenczi Zanett și Toader David, clasa a XI-a Bucătari; profesor de instruire practică Popa Lavinia și director adjunct Ardelean Simona.
La fiecare secțiune elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" au fost premiați, clasând colegiul pe primul loc ca număr de premii.
Elevii au obținut următoarele premii:
La secțiunea individual:
clasa a X-a:
1.Feiciuc Alexandru - medalie de aur, medalie de bronz;
2.Kovacs Roland Mark - medalie aur, medalie de argint;
clasa a XI-a:
1.Ferenczi Zsanett - medalie aur, medalie de argint;
2.Toader David - medalie argint, medalie bronz.
La Secțiunea echipe:
clasa a X-a:
Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark - Trofeul de argint;
clasa a XI-a:
Ferenczi Zanett și Toader David - Cupa de Aur, categoria ,,Cea mai buna echipă".
Câștigători „Cupa de aur":
Individual:
1.FEICIUC ALEXANDRU ADRIAN, clasa a X-a;
2.FERENCZI ZSANET, clasa a XI-a;
Echipe:
1.FERENCZI ZSANET și TOADER DAVID SORIN, clasa a XI-a.
„Acest concurs a fost o experiență profesională deosebită. Mi-a plăcut  tot ceea ce am văzut. A fost o experiență de neuitat și foarte frumoasă. Am cunoscut bucătari profesioniști, pe care i-am impresionat cu unele tehnici învățate la școală și la unitatea de practică. Cu domnul executiv chef Vârlescu Emilian, am făcut schimb de telefon și voi păstra legătura. Pe parcursul concursului am primit foarte multe sfaturi de bine și le mulțumesc. Mulțumesc doamnei diriginte, maistru Popa Lavinia cât și doamnei director adjunct Ardelean Simona pentru șansa acordată de a participa la acest concurs minunat" (Ferenczi Zsanet, clasa a XI-a).
„A fost o experiență frumoasă, de neuitat. Am învățat cum se lucrează sub presiune, contra timp. Comisia a fost formată din oameni cu multă experientă, de la care am primit sfaturi utile. Mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine. Am învățat să-mi păstrez calmul, chiar dacă toată lumea se uita la mine în timp ce găteam. Colegii și doamna maistru, împreună cu doamna director adjunct, mi-au fost alături, și le mulțumesc. Aș repeta experiența cu mare drag și la anul" (Toader David Sorin, clasa a XI-a).
„Concursul Culinariada pot să zic că m-a adus cu picioarele pe pământ. La început nu am dat atât de multă importanță și regret, dar în final primind multe sfaturi de bine și încurajări, am reușit chiar să iau Cupa de aur. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că au avut o răbdare de fier cu mine. Concursul a fost minunat, bine organizat și format din bucătari cu multă experiență și premiați cu foarte multe medalii de aur" (Feiciuc Alexandru Adrian, clasa a X-a).
„Întregul concurs s-a desfășurat în condiții foarte bune. Am lucrat pe bancuri de lucru, exact ca la un concurs televizat. Juriul a fost corect, am primit sfaturi utile de care am să țin cont pe viitor. Mulțumesc doamnei maistru și doamnei director adjunct pentru că mi-au acordat șansa de a participa la acest concurs. La anul abia aștept să particip ca să iau marele premiu" (Kovacs Roland Mark, clasa a X-a).
Premiile obținute de elevi sunt rezultatul muncii în echipă, în cadrul unui parteneriat asumat între elevi, profesorul de instruire practică Popa Lavinia, care i-a instruit și îndrumat cu mult profesionalism, responsabilitate și iubire (pe toată durata participării la concurs am constat cu bucurie că sentimentul este reciproc) și agenții economici în calitate de parteneri pentru practica elevilor respectiv, Hotel Double Tree By Hilton, Executive Chef Alessandro Corradi - tutore de practică al elevilor Feiciuc Alexandru și Kovacs Roland Mark; Restaurant „Tu Chef", Executive Chef  Samuiel Rus - tutore de practică al elevei Ferenczi Zsanet; Restaurant „Solay", Executive Chef  Paraschiv Beniamin - tutore de practică al elevului Toader David.
Prof. ec. Simona Ardelean,
director adjunct,
vicepreședinte, Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Multe medalii și trofee la concursul național „Culinariada Juniors’ Cup 2019” de la Sibiu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:03 Ora de vară a Europei de Est