Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

De astăzi, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri

Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim

Duminică, 21 aprilie 2019, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, ne-am bucurat împreună sărbătorind Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, iar de astăzi, ne așteaptă așa-numita Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri ,,ca o încununare a activității Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru mântuirea neamului omenesc, după cum a subliniat părintele vicar Vasile Bota în cuvântul de învățătură.

Astăzi (ieri - n.n.), comemorăm intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Profetul Zaharia, cu sute de ani înainte de Hristos, spunea: ,,Bucură-te, Fiica Sionului, veselește-te Fiica Ierusalimului că iată Împăratul tău vine la tine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei" (Deschideți Sf. Scriptură și citiți Capitolul 9 Zaharia, versetul 9; vă mai recomand să citiți din proorocul Isaia, Cap. 53, unde se vorbește despre Patimile Domnului, cu 700 de ani înainte de Hristos).
Mântuitorul a intrat în Ierusalim pentru ultima dată, dar ca un biruitor, chiar dacă mergea spre patima sa. El nu a mers ca un învins, ci ca un biruitor pentru că știa că după moarte, după răstignire, după cruce, urmează Învierea și mântuirea neamului omenesc. De aceea s-a întrupat, de aceea Dumnezeu-Fiul s-a făcut om. Și s-a adus ca jertfă pentru mântuirea neamului omenesc pentru iertarea păcatelor noastre".
La sfârșitul Sfintei Liturghii, cu ramuri înverzite în mâini. și noi am înconjurat de trei ori biserica în procesiune, vestind biruința Domnului nostru Iisus Hristos asupra morții lui Lazăr, o prevestire a învierii noastre la sfârșitul acestei lumi și o vestire și o prevestire a Învierii lui Hristos, ,,care cu moartea sa pe moarte a călcat și celor din morminte le-a dăruit viață", după cum a precizat părinte Vasile Bota.
Am intrat în Săptămâna Patimilor
Părintele vicar ne-a îndemnat apoi să participăm și în această săptămână, denumită Săptămâna Mare, Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, când, în fiecare seară, va avea loc o denie, o slujbă specială în care se face o pomenire cu semnificații adânci pentru mântuirea noastră.
Luni (22 aprilie) - vom avea Pilda smochinului neroditor (care ne aduce aminte că fiecare dintre noi suntem chemați să avem roade vrednice de mântuire); marți (23 aprilie) - Pilda celor 10 fecioare, cinci înțelepte și cinci neînțelepte (O atenționare: să fim pregătiți în orice zi și în orice clipă să dăm răspuns bun la înfricoșata judecată a lui Hristos); miercuri (24 aprilie) - Pilda femeii păcătoase (O pildă de smerenie). Tot miercuri, Iuda l-a trădat și l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți. Se spune că datorită acestui eveniment trist, biserica a rânduit ca în ziua de miercuri să postim ca părere de rău pentru gestul lui Iuda. Joi (25 aprilie), a avut loc Spălarea picioarelor; Hristos a spălat picioarele ucenicilor și le-a sărutat ca semn al umilinței, al smereniei desăvârșite. Iar seara, la Cina cea de taină, a instituit Sfânta Liturghie, slujba prin excelență a bisericii. În Joia Mare, participăm la denia celor 12 evanghelii. Vineri (26 aprilie), au avut loc Sfintele Patimi, când vom participa la Prohodul Domnului, pentru că atunci Hristos a fost răstignit pe cruce, pe altarul mântuirii; cu scump sângele Său, a mântuit și a spălat păcatele oamenilor. Vineri seara a fost așezat cu trupul în mormânt. Sâmbătă (27 aprilie), nu avem denii speciale, avem doar Liturghia Sf. Vasile cel Mare. În Sâmbăta Mare, Hristos a coborât în Iad, de unde i-a descătușat (eliberat) pe toți drepții Vechiului Testament, începând cu Adam și Eva. Duminică (28 aprilie) este Ziua Domnului - Ziua Învierii sau Paștele.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (57 de poze) în Galeria foto: Duminică, am sărbătorit Floriile sau Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:32 Ora de vară a Europei de Est