Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ieri, a fost dezvelită și sfințită Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”

Primăria Oradea l-a instalat pe vecie pe Iuliu Maniu în centrul urbei

Ieri, a fost dezvelită și sfințită Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”

,,Tăcerea era „cultul favorit", iar „arma lui cea mai primejdioasă" era virtutea (..) în momentul în care Iuliu Maniu cobora de la tribună, senzația era că doar atunci urma să-și înceapă discursul: aceasta, despre unul dintre marii oameni de stat ai României, care s-a consacrat prin moralitatea sa exemplară, ierarhia creștină a valorilor și definirea activității politice ca exerciţiu al democraţiei, căruia Primăria Oradea, în contextul Centenarului orașului, îi dedică o statuie..."

Am citat din articolul pe care l-am publicat ieri despre marele om de stat Iuliu Maniu, articol primit din partea Biroului de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Marele patriot român Iuliu Maniu a adunat laolaltă, joi (18 aprilie 2019), la Oradea, după o sută de ani, orădeni de toate culorile politice și convingerile religioase, cetățeni, oficialități locale și județene, civili și militari, parlamentari, elevi și tineri, la dezvelirea Statuii „Sfinxului de la Bădăcin", cum l-a poreclit marele nostru istoric Nicolae Iorga pe marele om politic Iuliu Maniu. Ceremonia militară s-a desfășurat în Piața Unirii din Oradea, în fața Catedralei ,,Sf. Nicolae" (unde a fost amplasat monumentul), în organizarea Instituției Prefectului Județului Bihor, Primăriei Oradea și Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea și al structurilor din sistemul național de apărare din Garnizoana Oradea.
Pentru început, a fost plăcut să-l vedem venind pe marele nostru primar, ing. Ilie Bolojan, flancat de prefectul Ioan Mihaiu și președintele Ioan Mang...
,,Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică..."
După dezvelirea și sfințirea Statuii lui Iuliu Maniu, părintele vicar general Mihai Vătămănelu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a prezentat mesajul preasfințitului episcop Virgil Bercea, în esență mulțumiri adresate domnului primar, ing. Ilie Bolojan, și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect minunat, ,,de a avea în mijlocul nostru un om valoros, un om care s-a luptat atât cât a putut, practic întreaga viață și-a dedicat-o și-a închinat-o slujirii neamului nostru românesc". În încheierea intervenției, părintele vicar ne-a supus atenției o rugăciune pe care Iuliu Maniu a scris-o și pe care o spunea zilnic: ,,Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică. Curăță-mi, Doamne, gândurile, îndreaptă-mi judecățile, apără-mă de griji, necazuri și schingiuiri; alungă de la mine lenea, neștiința și uitarea, micimea de suflet și nesimțirea împietrită. Doamne Dumnezeule, îndură-te spre noi, omenirea păcătoasă și iartă-mi, Doamne, păcatele..."
,,Nicio jertfă nu este prea mare când este pentru neam și adevăr"
L-am ascultat apoi pe părintele paroh greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin (județul Sălaj), satul natal al lui Iuliu Maniu, care a vorbit atât de frumos încât domnul primar a lăcrimat. Distinsul părinte este inițiatorul și promotorul proiectului dedicat Casei Memoriale a lui Iuliu Maniu (din Bădăcin); tot domnia sa este și autorul Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu (Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2012).
,,Nicio jertfă nu este prea mare când este pentru neam și adevăr": sunt cuvintele pe care Iuliu Maniu le-a rostit în vara anului 1947, în ultimul său discurs public înainte de a fi arestat, a precizat părintele Cristian Borz.
Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 în Țara Silvaniei, fiind al cincilea copil al familiei Ioan și Clara Maniu, descendent din două familii de oameni de cultură și patrioți... A fost crescut și educat în ambianța bisericii greco-catolice. A fost avocat, doctor în drept al Universității din Viena, dar și membru de onoare al Academiei Române. A avut tăria de a-și feri existența până și de bănuială. Mistic și moral a înțeles că trebuie să fie pildă de viață creștinească. Bogăția nu l-a ispitit niciodată. A trăit modest și simplu ca student sârguincios la Viena. Datorită moralității sale ireproșabile, Nicolae Iorga l-a poreclit ,,Sfinxul de la Bădăcin". A avut o carieră politică întinsă pe parcursul a 56 de ani (de la vârsta de 24 de ani). A fost deputat în Parlamentul de la Budapesta și în cel de la București, președinte al Consiliului Dirigent din 1918, a fost de trei ori prim-ministru al României... Până și în închisoare și-a păstrat acea noblețe demnă de invidiat. Nicio șovăire, nicio slăbiciune la acest om care a preferat să moară în închisoare decât să gireze un regim de sclavie, mai subliniază părintele C.B. Și-a închinat viața neamului său respectându-și jurământul din tinerețe: ,,Jur în fața lui Dumnezeu pe conștiință și onoare că-mi voi jertfi viața pentru triumful cauzei românești". Și-a lăsat drept piatră de hotar osemintele. Iar prin testamentul lăsat preciza: ,,Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu. Tot devotamentul meu și dincolo de mormânt, mult încercatului meu ideal românesc". Am aflat apoi despre legătura strânsă pe care a avut-o Iuliu Maniu cu Oradea, unde s-a întâlnit de nenumărate ori cu bunul său prieten Aurel Lazăr. În primăvara lui 1919 a însoțit familia regală la Oradea. Se mai spune că în gara din Oradea, și-a reîntâlnit Iuliu Maniu mama și sora după ce acestea au ieșit din închisoarea din Budapesta, unde fuseseră închise de trupele bolșevice ale lui Bela Kun. În încheiere, părintele a ținut să mulțumească în nume propriu, dar și în cel al delegației din Bădăcin (cu mic cu mare, toți îmbrăcați în costume populare tradiționale) prezente la manifestările din Piața Unirii, celor care s-au implicat în realizarea acestui frumos monument. ,,Mulțumim în primul rând Primăriei Oradea, domnului primar Ilie Bolojan, pentru implementarea proiectului, Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea, preasfințitului Virgil Bercea... Îl felicităm din tot sufletul pe domnul Deak Arpad, sculptorul care a realizat această frumoasă lucrare...Au fost exprimate apoi mulțumiri pentru contribuția pe care Primăria Oradea și domnul primar Ilie Bolojan au avut-o la reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin. ,,Grație acestei donații, cea mai mare de altfel primită de la începutul campaniei, suntem în măsură ca anul acesta, în toamnă, să reușim să finalizăm lucrările de reabilitare...". În semn de profundă recunoștință din partea fiilor din Bădăcin, un copilaș i-a dăruit domnului primar Monografia satului și a familiei Maniu.
Domnul primar ne-a oferit o splendidă lecție de istorie
Vorbind liber, domnul inginer Ilie Bolojan, vădit emoționat, mișcat până la lacrimi, de cuvântul și gestul părintelui Cristian Borz, ne-a oferit o adevărată lecție de istorie, vorbind ca un istoric despre Iuliu Maniu, marele patriot român care a luptat până la sacrificiul suprem pentru emanciparea românilor din Ardeal. Pentru început a ținut să aducă mulțumiri sculptorului, artistului plastic Deak Arpad, Episcopiei Greco-Catolice, preasfințitului episcop Virgil Bercea, Ministerului Apărării, Consiliului Județean și Instituției Prefectului, Episcopiei Ortodoxe, preasfințitului episcop Sofronie Drincec, tuturor instituțiilor pentru participare și cofinanțarea proiectului și a evenimentului, iar în completarea celor spuse de părintele Cristian Borz, a punctat pentru creionarea personalității omului politic Iuliu Maniu care ,,a avut un merit decisiv la instaurarea administrației românești în aceste teritorii; care în 5 octombrie 1919, înființează în Oradea, prin decizia Consiliului Dirigent primul liceu de limbă română, public, în Oradea, Liceul ,,Emanuil Gojdu"; în 1929, adoptă legea prin care li se permite femeilor să voteze. Domnul primar a subliniat meritele deosebite ale marelui patriot român Iuliu Maniu, iar acest monument ridicat în centrul Oradiei, în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae" ,,este o formă de recunoștință a orașului nostru pentru ,,sfinxul de la Bădăcin", ,,orașul care l-a primit cu onoare în casa lui în 1919 și pe Iuliu Maniu, atunci când regele Ferdinand și regina Maria au vizitat orașul Oradea, acum 100 de ani. Având o perspectivă detașată față de acele evenimente, nefiind influențați de conjuncturi politice sau dictatoriale, orașul Oradea îl conduce spre marea poartă a istoriei neamului nostru, cu respect și recunoștință pentru un martir care toată viața a trăit în credință, credința în Dumnezeu, credința în democrație și legalitate și credința în neamul nostru", a conchis dl primar, inginer Ilie Bolojan.
Elevi și foști elevi (între care minunatul Ovidiu Lazăr) ai  Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" au interpretat Imnul dedicat marelui patriot Iuliu Maniu, compus în 1986 de către Ion Pop din Bădăcin. Au urmat depunerile de flori și coroane la monument, onorul și defilarea detașamentelor de militari prezente la ceremonie, dar și multe poze... pentru eternitate.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (111 poze) în Galeria foto:  Ieri, a fost dezvelită și sfințită  Statuia „Sfinxului de la Bădăcin” în fața Catedralei ,,Sfântul Nicolae”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:53:22 Ora standard a Europei de Est