Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziția stradală ,,General Traian Moșoiu” deschide manifestările prilejuite de Centenarul Oradiei

Ieri, în Piața Unirii din Oradea

Expoziția stradală ,,General Traian Moșoiu” deschide manifestările prilejuite de Centenarul Oradiei

În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, a avut loc ieri, 16 aprilie, în Piața Unirii din Oradea, deschiderea oficială a expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea".

La eveniment au fost prezenți Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea, viceprimarul Florin Birta, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea și doamna Anca Neculcea, nepoata generalului Traian Moșoiu, în calitate de invitat de onoare.
„Cel mai important lucru în această expoziție este în primul rând informația pe care v-o transmitem, apoi faptul că prezentăm într-un concept nou aceste panouri și, nu în ultimul rând, toată informația o puteți găsi prin codurile QR amplasate pe panou, unde puteți accesa site-ul Muzeului Orașului Oradea", a spus doamna Angela Lupșea în deschiderea evenimentului, mulțumindu-le tuturor celor care au contribuit la realizarea expoziției și a evenimentelor dedicate Centenarului.
„Ne aflăm într-o săptămână importantă pentru orașul nostru, o săptămână în care ne pregătim să aniversăm 100 de ani de administrație românească în Oradea și să aniversăm 100 de ani de la intrarea generalului Traian Moșoiu în Oradea și eliberarea orașului nostru de către generalul Traian Moșoiu și de către armata română de bandele de bolșevici ale lui Béla Kun, care terorizau atât populația maghiară cât și populația română. Trebuie să înțelegem că atât atunci cât și acum în Oradea, atât maghiarii cât și românii trăiesc într-o comuniune, trăiesc într-o relație foarte apropiată, așa cum trebuie să trăim într-un stat european. Vreu să felicit Muzeul Orașului Oradea și tot colectivul de acolo, în special pe doamna director Angela Lupşea și pe doamna muzeograf Cristina Pușcaș, pentru că iată azi deschid seria acestor manifestări care se vor desfășura pe parcursul mai multor zile", a spus viceprimarul Florin Birta, invitându-i pe orădeni să participe și la următoarele evenimente dedicate Centenarului.
Un moment emoționant a fost discursul doamnei Anca Neculcea, nepoată după tată a generalului Traian Moșoiu și totodată nepoată după mamă a generalului Constantin Neculcea, care a adus mai multe mulțumiri oficialităților, Primăriei și primarului Ilie Bolojan, Consiliului Județean, domnului Ioan Mang, istoricilor militari, ostașilor, soldaților și ofițerilor, urmași ai Armatei Române victorioase, organizatorilor expoziției despre Regina Maria care a avut loc anul trecut în Piața Unirii, precum și doamnei muzeograf dr. Cristina Pușcaș.
 „Pentru memoria foștilor deținuți politici aș spune: Atenție la Oradea, Bucureștiule și conducerea țării, atenție cum știe Oradea să-și prețuiască istoria și să-și omagieze eroii. În acest moment, pentru ceea ce ai făcut Cristina, în mijlocul acestei excepționale expoziții stradale, consideră că prin mine, dragul și bravul nostru general Moșoiu te îmbrățișează și-ți mulțumește, ca de altfel și dumneavoastră tuturor celor prezenți", a spus Anca Neculcea.
Totodată, în cadrul vernisajului organizatorii au oferit tuturor celor prezenți un exemplar din broșura închinată generalului Traian Moșoiu „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea", aceasta fiind realizată cu ajutorul Primăriei.
„Traian Moșoiu are o carte, a luat cuvânt în Senatul României prin care atrăgea atenția asupra pericolului comunist. Așa se numește și broșura și acea cuvântare ,,Pericolul comunist", în care atrăgea atenția asupra pericolului care se năștea odată cu această nouă cultură a comunismului. Practic, Traian Moșoiu a fost cel care odată cu intrarea în Transilvania și până la Budapesta a eliberat și a salvat Europa Centrală și de Est cu 25 de ani de la instaurarea comunismului", a spus muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș.
Expoziția stradală va fi deschisă publicului până în data de 26 mai 2019.
Evenimentul a fost un preambul la inaugurarea oficială, în 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Corp A, etaj I. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:53:30 Ora standard a Europei de Est