Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea îmbracă haine de sărbătoare pentru a marca cei 100 de ani de administrație românească

La Conferința de presă de ieri

Oradea îmbracă haine de sărbătoare pentru a marca cei 100 de ani de administrație românească

Viceprimarul Florin Birta împreună cu directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca și cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie au susținut ieri, 16 aprilie 2019, o conferință de presă privind programul manifestărilor dedicate zile de 20 aprilie și detalii despre evenimentele care au loc în această săptămână.

Viceprimarul Florin Birta a precizat: ,,Le mulțumesc colegilor Mihai Jurca și Mircea Oaie pentru implicare, pentru că ei au fost motorul organizării acestor evenimente care vin cu multe surprize pentru participanți. Seria evenimentelor începe chiar azi (ieri - n.n.), când în Piața Unirii are loc vernisajul expoziției stradale ,,General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". Evenimentul este un preambul la inaugurarea oficială, din 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate primului război mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural. Manifestările pregătite pentru data de 19 aprilie vor avea loc în județ, respectiv în localitățile Borod, Aleșd și Tileagd. Urmează ca sâmbătă, 20 aprilie, să aibă loc în Piața Unirii dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, dar și o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly".
Totodată, viceprimarul Florin Birta a precizat că apar unele modificări în programul zilei de 20 aprilie, datorită suprapunerii evenimentelor dedicate acestei zile cu slujba de înviere care se oficiază la Biserica Romano-Catolică din fața Primăriei Oradea. Modificările aduse în program au ca scop încheierea întregii manifestări până ora la 21.30, oră la care va începe slujba de înviere în biserică.
Prin urmare programul va fi decalat astfel: concertul Andra - tradițional va avea loc de la ora 19.30, nu de la ora 20.00 cum s-a anunțat inițial, iar focul cu artificii va avea loc la ora 21.00, nu la 21.30.
,,Mulțumim pe această cale reprezentanților Bisericii Romano-Catolice, respectiv preotului paroh de la Biserica Sf. Ladislau din Piața Unirii și enoriașilor pentru înțelegerea de care au dat dovată. Le dorim tuturor Sărbători Fericite!", a completat viceprimarul Florin Birta.
Dacă vremea continuă să fie una favorabilă, odată cu defilarea militară programată în intervalul 15.00 - 16.30 va avea loc și o survolare aeriană cu 2 avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma.
Directorul APTOR, dl. Mihai Jurca a prezentat detalii despre scena care va fi amplasată în Piața Unirii și despre modul în care vor putea fi urmărite evenimentele.
,,În ceea ce privește scena care va fi amplasată în Piața Unirii pentru Concertul Andra Tradițional și pentru concertul de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, aceasta va fi cea mai mare scenă amplasată până acum în Piața Unirii, având o lățime de 35 m și 14 m adâncime. De menționat că ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ceea ce se întâmplă în celelalte locații ale evenimentului. De asemenea, vom monta două ecrane uriașe, unul pe partea stângă a Pieței Unirii, cu spatele spre Primărie și altul pe partea dreaptă, la intersecția Str. Vasile Alecsandri cu Piața Unirii, cu fața spre terasa Restaurantului Ristretto, tocmai pentru ca evenimentul să poată fi urmărit de toți cei prezenți", a spus directorul Mihai Jurca.
Pentru buna desfășurare a evenimentului se vor institui restricții de circulație, cu mențiunea că mersul tramvaielor nu va fi oprit decât pe perioada defilărilor militare.
În continuare, directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie  a prezentat detaliile paradei militare: ,,La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente 256 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în cca 30 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN. E important să menționăm că în 20 aprilie, de la ora 11.45, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, vom organiza cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Toți cei prezenți vor primi un steag tricolor și un ziar de epocă". (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:05 Ora de vară a Europei de Est