Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea îmbracă haine de sărbătoare pentru a marca cei 100 de ani de administrație românească

La Conferința de presă de ieri

Oradea îmbracă haine de sărbătoare pentru a marca cei 100 de ani de administrație românească

Viceprimarul Florin Birta împreună cu directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca și cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie au susținut ieri, 16 aprilie 2019, o conferință de presă privind programul manifestărilor dedicate zile de 20 aprilie și detalii despre evenimentele care au loc în această săptămână.

Viceprimarul Florin Birta a precizat: ,,Le mulțumesc colegilor Mihai Jurca și Mircea Oaie pentru implicare, pentru că ei au fost motorul organizării acestor evenimente care vin cu multe surprize pentru participanți. Seria evenimentelor începe chiar azi (ieri - n.n.), când în Piața Unirii are loc vernisajul expoziției stradale ,,General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". Evenimentul este un preambul la inaugurarea oficială, din 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate primului război mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural. Manifestările pregătite pentru data de 19 aprilie vor avea loc în județ, respectiv în localitățile Borod, Aleșd și Tileagd. Urmează ca sâmbătă, 20 aprilie, să aibă loc în Piața Unirii dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, dar și o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly".
Totodată, viceprimarul Florin Birta a precizat că apar unele modificări în programul zilei de 20 aprilie, datorită suprapunerii evenimentelor dedicate acestei zile cu slujba de înviere care se oficiază la Biserica Romano-Catolică din fața Primăriei Oradea. Modificările aduse în program au ca scop încheierea întregii manifestări până ora la 21.30, oră la care va începe slujba de înviere în biserică.
Prin urmare programul va fi decalat astfel: concertul Andra - tradițional va avea loc de la ora 19.30, nu de la ora 20.00 cum s-a anunțat inițial, iar focul cu artificii va avea loc la ora 21.00, nu la 21.30.
,,Mulțumim pe această cale reprezentanților Bisericii Romano-Catolice, respectiv preotului paroh de la Biserica Sf. Ladislau din Piața Unirii și enoriașilor pentru înțelegerea de care au dat dovată. Le dorim tuturor Sărbători Fericite!", a completat viceprimarul Florin Birta.
Dacă vremea continuă să fie una favorabilă, odată cu defilarea militară programată în intervalul 15.00 - 16.30 va avea loc și o survolare aeriană cu 2 avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma.
Directorul APTOR, dl. Mihai Jurca a prezentat detalii despre scena care va fi amplasată în Piața Unirii și despre modul în care vor putea fi urmărite evenimentele.
,,În ceea ce privește scena care va fi amplasată în Piața Unirii pentru Concertul Andra Tradițional și pentru concertul de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, aceasta va fi cea mai mare scenă amplasată până acum în Piața Unirii, având o lățime de 35 m și 14 m adâncime. De menționat că ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ceea ce se întâmplă în celelalte locații ale evenimentului. De asemenea, vom monta două ecrane uriașe, unul pe partea stângă a Pieței Unirii, cu spatele spre Primărie și altul pe partea dreaptă, la intersecția Str. Vasile Alecsandri cu Piața Unirii, cu fața spre terasa Restaurantului Ristretto, tocmai pentru ca evenimentul să poată fi urmărit de toți cei prezenți", a spus directorul Mihai Jurca.
Pentru buna desfășurare a evenimentului se vor institui restricții de circulație, cu mențiunea că mersul tramvaielor nu va fi oprit decât pe perioada defilărilor militare.
În continuare, directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie  a prezentat detaliile paradei militare: ,,La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente 256 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în cca 30 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN. E important să menționăm că în 20 aprilie, de la ora 11.45, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, vom organiza cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Toți cei prezenți vor primi un steag tricolor și un ziar de epocă". (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:49 Ora standard a Europei de Est