Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copii talentați. Copii minunați

Romii au talent

Copii talentați. Copii minunați

Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca (în cadrul programului pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca) au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, evenimentul concurs intitulat sugestiv „Romii au talent", în data de 15 aprilie 2019, la Căminul Cultural din Tinca.

Concursul de talente a fost la cea de a doua ediție, prima ediție a avut loc în aprilie 2018, participanții la eveniment fiind doar elevii școlii organizatoare.
Concursul a fost împărțit pe trei secțiuni: cântec, dans și poezie/teatru. Participanții la eveniment fiind elevi și preșcolari  din localitățile: Dumbrava, Gepiș, Lăzăreni, Husasău de Tinca, Cociuba Mare și Tinca. Fiecare copil s-a pregătit intens, fiecare moment artistic a fost excepțional.
Membrii juriului au avut o sarcină extrem de grea în ce privește deliberarea și acordarea premiilor. Au fost prezentate 20 de momente artistice: 7 la secțiunea poezie /teatru; 8 la secțiunea cântec și 5 la secțiunea dans. Premiile acordate au fost următoarele: la secțiunea cântec, premiul III a fost acordat celor mai mici participanți, beneficiarii Centrului de zi de la Dumbrava; premiul II a fost acordat elevilor Fechete Daniel și Csolti Emil, Premiul I a fost acordat lui Covaci Iosif, elevi ai școlii gazde. La secțiunea dans, premiul III și premiul I au fost acordate elevilor de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca (premiul III - Florina, Moise și Raul; premiul I - Paula, Naomi și Florina); premiul II a fost acordat elevilor de la Școala Tămașda. La secțiunea poezie/teatru, premiul III a fost acordat Alisiei Teglaș, elevă în clasa a IV-a care a recitat poezia „Mama", de George Coșbuc; premiul II a fost acordat lui Daniel Fechete, elev în clasa a IV-a, care a recitat poezia „O scrisoare de la Muselim Selo", de George Coșbuc, ambii de la școala gazdă, iar premiul I a fost acordat elevului din clasa a VIII-a de la Școala Tămașda, Hendre Adrian, care a interpretat o poezie compoziție proprie în limba romani despre copiii părăsiți de părinții nevoiți să plece în străinătate, la muncă. De menționat este faptul că, Adrian a câștigat și premiul I la Concursul național de creație literară al revistei „Rromano Vak", sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Roxin.
Invitat special la eveniment a fost magicianul Pasquale Cesarino din Milano - Italia, care a început primele spectacole de magie la vârsta de 9 ani. Povestea lui, spusă prin magie, a impresionat mult publicul tânăr din sală, copiii răsplătindu-l cu aplauze.
„Mulțumim echipei școlii noastre, colegilor de la Fundația Peple to People, celor 7 voluntari implicați, celor 19 cadre didactice din școlile partenere, membrilor juriului și invitaților pentru efortul depus. Mulțumim doamnei Denisa Luca, reprezentant al Casei Corpului Didactic, singura instituție cu caracter public care a răspuns invitației de a participa la evenimentul nostru", menționează doamna Daniela Tütös, directorul școlii.
Ca în fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza comunitatea la problemele cu care se confruntă romii. Prin acest eveniment vrem să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi.
Daniela Tütös

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:51 Ora standard a Europei de Est