Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul evenimentelor din 16 - 20 aprilie

Centenar Oradea 1919-2019

Programul evenimentelor din 16 - 20 aprilie

Primăria Oradea reamintește că, în perioada 16-20 aprilie 2019 vor avea loc evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească, pentru Oradea, acest moment marcând debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării în structurile Statului Român.

În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, vă invităm astăzi, 16 aprilie, ora 12.00, în Piața Unirii, la vernisajul expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea", aceasta fiind deschisă publicului până în data de 26 mai 2019. Totodată, în cadrul acestui eveniment va fi lansată broșura „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". Evenimentul este un preambul la inaugurarea oficială, în 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Corp A, etaj I.
Joi, 18 aprilie, de la ora 12.00 orădenii sunt invitați la dezvelirea și sfințirea statuii marelui om politic Iuliu Maniu, de către Episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Statuia din bronz, realizată de sculptorul orădean Deák Árpád, este deja amplasată lângă Biserica Sfântul Nicolae de pe Strada Iuliu Maniu. Evenimentul va cuprinde întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Național, dezvelirea monumentului, slujba de sfințire, alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, iar la final defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.
Totodată, va informăm că în programul manifestărilor dedicate zilei de 20 aprilie a apărut următoarea schimbare: concertul de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana în Piața Unirii va avea loc între orele 16.30 - 18.00 și nu de la ora 18.00 -19.30 cum era anunțat anterior.
Evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească vor avea loc în perioada 16-20 aprilie, după cum urmează:
 
PROGRAMUL ZILELOR  16 - 17 - 18 aprilie 2019
Evenimente speciale în 16 aprilie
12.00 Piața Unirii
Statuia lui Mihai Viteazul Deschiderea oficială a expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea" (deschisă publicului până în data de 26 mai 2019)
Lansare broșură „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea"
Evenimente speciale în 17 aprilie
12.00 Muzeul Țării Crișurilor Deschiderea oficială a expoziției ,,Arta tranșeelor în România" - Colecționar inginer Dumitru Cristian (deschisă publicului până în data de 30 iunie 2019)
Evenimente speciale în 18 aprilie
12.00 Biserica Sfântul Nicolae
Strada Iuliu Maniu Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, Intonarea Imnului Naţional al României, Dezvelirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea, Sfințirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea, Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
- Ilie Bolojan - primarul municipiului Oradea, persoană oficială, istoric militar; Depunere de coroane, jerbe și buchete de flori, Realizarea dispozitivului de defilare, Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
14.00 Muzeul Țării Crișurilor Deschiderea oficială a expoziției ,,Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granița României Mari"
16.00 Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural
(Cetatea Oradea) Inaugurarea expoziției permanente dedicate Generalului Traian Moșoiu și Primului război mondial
Lansarea revistei ,,Identitatea națională", Gl. bg. (rz) Grigore Bartoș
Programul zilei de 19 aprilie
11.30 Platou Piatra Craiului Întâmpinarea oficialităţilor și organizarea detașamentelor militare
Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Borod
12.00 Localitatea Borod Troița Eroilor (curtea Școlii din Borod) Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, Intonarea Imnului Naţional al României, TE DEUM oficiat de un sobor de preoți, Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de: primarul localității Borod,  persoană oficială, istoric militar, Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: președintele României, Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale);      Scurt program artistic, Realizarea dispozitivului de defilare, Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului, Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Aleșd,
14.00 Localitatea Aleșd (monumentul din centrul orașului Aleșd)   Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, Intonarea Imnului Naţional al României, TE DEUM oficiat de un sobor de preoți, Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de: primarul localității Aleșd, persoană oficială, istoric militar, Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: președintele României, Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României, prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale), Scurt program artistic, Realizarea dispozitivului de defilare, Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului, Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Tileagd
17.00 Localitatea Tileagd
Monumentul Eroilor (lângă clădirea Primăriei) Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, Intonarea Imnului Naţional al României, TE DEUM oficiat de un sobor de preoți, Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de: primarul localității Tileagd, persoană oficială, istoric militar, Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale), Realizarea dispozitivului de defilare, Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului, Încheierea activităților dedicate zilei de 19 aprilie 2019 - 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea - deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Oradea
PROGRAMUL ZILEI - 20 aprilie
11.00 Strada Independenței Organizarea și constituirea detașamentului pentru reconstituire istorică
11.15 - 11.45 Biserica cu Lună Slujbă de pomenire pentru toți înaintașii acestei țări și o rugăciune pentru întreg neamul românesc
Biserica Sfântul Nicolae        
11.30 - 11.45  Piața Unirii Platoul din fața Bisericii cu Lună Deplasarea detașamentului și a muzicii militare pe traseul Strada Independenței - Piața Unirii
11.45 - 12.00  Moment alegoric, reconstituire istorică, întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly
12.00 - 12.03  Tragerea clopotelor la toate bisericile din Oradea și Bihor
12.03 - 12.10  Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Statuia Generalului Traian Moșoiu
12.10 - 12.15  Statuia Generalului Traian Moșoiu Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
12.15 - 12.18  Intonarea Imnului Naţional al României
12.18 - 12.25  Scurtă rugăciune rostită de preotul militar al Garnizoanei Oradea
12.25 - 12.35  Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către un invitat al instituției
12.35 - 12.45  Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
12.45 - 12.50  Realizarea dispozitivului de defilare
12.50 - 13.00  Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
13.00 - 13.10  Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Piața Unirii
13.10 - 13.15  Piața Unirii Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
13.15 - 13.18  Intonarea Imnului Naţional al României
13.18 - 13.30  Dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea
13.30 - 13.40  Sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea
13.40 - 14.10  Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
- Ilie Bolojan - primarul municipiului Oradea, istoric militar
14.10 - 14.20  Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele Consiliului Județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
14.20 - 14.25  Realizarea dispozitivului de defilare
14.25 - 14.30  Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
14.30 - 15.00  Organizarea și constituirea detașamentelor și tehnicii militare pentru defilarea militară
15.00 - 16.30 Strada Independenței - Piața Unirii - Strada Avram Iancu Defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale
16.30 - 18.00  Piața Unirii Expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională și demonstrații de reconstituire istorico-militară
16.30 - 18.00 Concert de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana
20.30 - 21.00  Retragerea cu torțe
Traseul Parcul Traian (Prefectură) - Podul Dacia - Turbogirație -Strada Independenței - Piața Unirii (statuie Mihai Viteazul, unde se va intona Imnul de Stat al României) - Strada Avram Iancu
19.00 - 21.00  Piața Unirii concert Andra - tradițional
21.10 - 21.30 Focuri de artificii
Încheierea activităților dedicate zilei de 20 aprilie 2019 - 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:01 Ora de vară a Europei de Est