Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Caravana Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”

Caravana Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Doamna Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a participat, în calitate de reprezentant al ministerului, la derularea Campaniei naționale ,,Informare acasă! Siguranță în lume!", ediția 2019, în Bihor, eveniment desfășurat în Sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu" din Oradea, bucurându-se de largul concurs al instituțiilor partenere, precum și al reprezentanților liceelor bihorene.

,,Toate unitățile de învățământ liceal din municipiul Oradea și județul Bihor au fost reprezentate în cadrul întâlnirii, de către delegații formate din directori, profesori diriginți, elevi de clasele XI-XII", ne-a spus doamna inspector școlar Cristina Marian.

Tinerii au fost informați despre riscurile, drepturile sociale sau legislația din țările unde doresc să muncească, să studieze sau să se stabilească.
De ce această informare?
,,Considerăm că o lipsă a informării îi pune adesea pe români în situații dificile în statele-gazdă, iar demersul nostru este de a crește gradul de conștientizare a  oamenilor, astfel încât să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, totodată, legislația statelor unde aleg să se stabilească, temporar sau definitiv", a spus Lilla Debelka, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul reuniunii, au luat cuvântul reprezentanți ai instituțiilor partenere, precum și subprefectul județului Bihor, Ion Iulius Delorean, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, comisarul-șef de poliție Ioana Indrieș din cadrul I.P.J. Bihor, comisarul-șef Dorina Mărcuț, reprezentant al ANITP, Bogdan Cristian - adjunct al inspectorului teritorial - I.T.P.F. Oradea, Bekesi Csaba, director executiv al A.J.O.F.M. Bihor, Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor și inspector-șef, Marius Rotar de la I.T.M. Bihor.
Tinerii au fost îndemnați să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor online, convorbirilor telefonice sau al recomandărilor făcute de cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. Au fost sfătuiți să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație și să verifice legislația țării în care doresc să plece.
La final, doamna secretar de stat Lilla Debelka a mulțumit participanților pentru atenția acordată și i-a asigurat că ministerul pe care îl reprezintă va fi alături de ei și de toți cetățenii români, pe care îi va sprijini și proteja, indiferent în ce parte a lumii s-ar afla.
Monica Popovici
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Campania Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Oradea!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:12 Ora de vară a Europei de Est