Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania națională pentru prevenirea criminalității în mediul rural

„Împreună pentru o comunitate mai sigură!”

Campania națională pentru prevenirea criminalității în mediul rural

Polițiștii bihoreni sunt alături de cetățenii din mediul rural, pentru a preveni victimizarea acestora.

În perioada aprilie - iunie 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, derulează Campania preventivă „Împreună pentru o comunitate mai sigură!", pentru prevenirea criminalității în mediul rural.
Campania, derulată la nivel național, este inițiată de Poliţia Română, cu sprijinul OMV Petrom. Obiectivul campaniei este conștientizarea cetățenilor din mediul rural asupra importanței prevenirii în ceea ce privește furturile, înşelăciunile, accidentele rutiere, precum și importanţa asigurării antiefracţie, prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, priorităţi permanente ale Poliţiei Române.
În acțiunile pe care le vor desfășura în mediul rural, polițiștii de prevenire bihoreni îi vor informa pe cetățenii din mediul rural cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei sale şi nu în ultimul rând, a comunităţii în care trăieşte. Totodată, în cadrul campaniei, polițiștii bihoreni vor realiza activități de tip „door to door", pentru informarea persoanelor care locuiesc singure sau în zone izolate. 
Pentru diseminarea informațiilor, va fi organizată o caravană, care se adresează elevilor din școlile gimnaziale și care va aborda subiecte de siguranță, pe care aceștia le pot aplica acasă, la școală sau la joacă.
Polițiștii de prevenire bihoreni vor distribui, în cadrul acțiunilor realizate, materiale informativ - preventive, pliante și broșuri cu recomandări destinate autoprotecției, în locuri cu aflux mare de cetățeni din mediul rural. Totodată, afișele campaniei vor fi expuse la sediile unităților de învățământ, la posturile de poliție etc.
O atenție deosebită va fi acordată comunităţilor din vecinătatea zonelor de exploatare/producţie petrolieră.  În acest sens, prima acțiune preventivă organizată de polițiștii bihoreni împreună cu reprezentanții OMV Petrom în cadrul campaniei preventive, se va desfășura luni, 15 aprilie a.c., în localitatea Suplacu de Barcău, județul Bihor.
În cadrul activităților preventive care vor fi desfășurate luni, 15 aprilie a.c., la Suplacu de Barcău, vor avea loc sesiuni de informare a elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, pe teme ce vizează educația antivictimală și antiinfracțională, în scopul conștientizării minorilor cu privire la importanța adoptării conduitei preventive.
De asemenea, în curtea unității de învățământ, vor fi amenajate ateliere interactive, jocuri, concursuri cu mesaj preventiv, prezentări de echipamente ale Poliției bihorene, demonstrații cu echipaj canin.
Acțiunile preventive vor fi susținute de polițiștii de prevenire, alături de polițiștii de ordine publică, Poliția Rutieră, Compartimentul criminalistic și de Serviciul pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Tot luni, 15 aprilie,  polițiștii bihoreni vor fi prezenți în comunitatea din Suplacu de Barcău, cu informații și recomandări utile pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni.
Comisar şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 11:19:23 Ora de vară a Europei de Est