Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a

Joi, la sala festivă a Lic. T. ,,Onisifor Ghibu” a avut loc

Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a

Joi (11 aprilie 2019), sala de festivități a Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" din Oradea a găzduit cea de-a VII-a ediție a Festivalului-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", înscris în CAERI 2019, poziția 305, desfășurat în cadrul proiectului interjudețean cu același nume, inițiat și derulat de Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea, alături de partenerii săi din Oradea și județul Bihor.

Deci, de șapte ani la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea, moștenirea, tradițiile și simțirea românească sunt cultivate cu sfințenie prin intermediul acestui proiect interjudețean, respectiv prin antrenarea preșcolarilor și a școlarilor mici în derularea acestui festival.
,,Cultivarea simțămintelor și a respectului pentru folclorul românesc"
,,Tradițiile populare românești constituie una dintre valorile inegalabile și incontestabile ale națiunii noastre și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Folclorul este pentru poporul român depozitul a tot ceea ce înseamnă port, cântec, dans popular, obiceiuri și tradiții, izvorâte din rădăcinile istoriei, cu specificul acestor meleaguri, e de părere directorul Grădiniței Nr. 28 - ,,Nufărul", doamna profesor Cornelia Româneac, de șapte ani sufletul acestui festival. Proiectul interjudețean ,,Tradiție, moștenire și simțire românească" urmărește cunoașterea și valorificarea de către copii a unor obiceiuri și tradiții specifice, dezvoltarea simțului estetic și muzical, cultivarea simțămintelor și a respectului pentru folclorul românesc".
Și la actuala ediție, concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: I. Interpretare cântece populare (individual, în duet sau în grupuri mici) II. Dansuri populare III. Obiceiuri și tradiții populare, scenete.
La categoria preșcolari,
s-au prezentat pe scena festivalului, în 23 de secvențe artistice, soliști, duete și grupuri mici de artiști sufletiști de la Liceul Teoretic ,,Gheorghe Lazăr" din Pecica, județul Arad, grupul ,,Alegria" de la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel" din Oradea (cu ,,Paparudele"), un duet și soliști de la Grădinița Nr. 54 din Oradea, doi soliști vocali de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul", un grup vocal de la Grădinița Nr. 42 din Oradea, două grupuri vocale slovace și un solist vocal de la Grădinița Nr. 1 din Aleșd, soliști și un duet de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, doi soliști de la Grădinița Nr. 53 din Oradea, din nou micii artiști (,,Alegria") ai Grădiniței Nr. 27 - ,,Voinicel" (cu ,,Drăgaica"), micii dansatori ai Grădiniței Nr. 20 din Oradea, pentru ca finalul să aparțină micilor artiști din grupa mare, soliști și dansatori în șezătoare, de la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul".
La categoria școlari, din învățământul primar,
am avut 11 momente artistice, cu artiști de artiști de la C.S.E.I. ,,Orizont, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" și Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (soliști vocali); grupul vocal ,,Mlădițe bunteștene", cu cântec și dans de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Buntești și dansatorii de la ,,Ghibu" ai dlui prof. Iosif Româneac. Festivalul a fost onorat și la această ediție de membrii Ansamblului folcloric ,,Mugurelul Bihorului", care au evoluat la toate cele trei secțiuni, cu două cântece, cu Colindul Soarelui și cu o suită de dansuri populare din Bihor.
Felicităm, în egală măsură, organizatorii și participanții, micii artiști, profesorii și instructorii care i-au coordonat!
Adela Horga & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Festivalul-concurs ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, ed. a VII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:11 Ora de vară a Europei de Est