Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tăierea pomilor fructiferi

Când se face și de ce este importantă?

Tăierea pomilor fructiferi

Activitatea extracurriculară „Tăierea pomilor fructiferi: Când se face și de ce este importantă?", coordonată de profesorul psihopedagog Alin Crețu, la care au participat elevii și profesorii C.S.E..I. Nr. 1, Tileagd (structură a C.S.E.I. „Orizont"), a avut loc în grădina școlii.

Dl Petre Sturz le-a oferit elevilor un ghid practic al tăierii pomilor fructiferi, explicându-le și de ce este această lucrare atât de importantă pentru o livadă sănătoasă.
Ce presupune tăierea pomilor fructiferi, Când se face tăierea pomilor fructiferi, Tipuri de tăieri la pomii fructiferi: tăieri de formare și tăieri de producție, Reguli de tăiere pentru diferite soiuri de pomi fructiferi; tăierile la meri și peri, tăierile la prun, tăierile la cireș și vișin, tăierile la cais, Pașii care trebuie urmați, Unelte necesare la tăierea pomilor fructiferi, Greșeli la tăierea pomilor fructiferi.
Elevii au învățat că: tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate; tăierea este una dintre lucrările obligatorii, ce are ca scop corectarea creșterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii și de care depinde în mare măsură nivelul producției, calitatea ei, dar și vigoarea plantației; tăierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri; toaletarea acestor pomi se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse: tăieri de formare, tăieri de regenerare, cât și tăieri de rodire. Tăierea se realizează cu o foarfecă de grădină sau un fierăstrău pentru pomicultură, a unor părți verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin tăierea unei ramuri în totalitate; realizarea anuală a tăierii pomilor fructiferi este legată de valorificarea luminii (odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor); tăierile pomilor fructiferi se realizează și pentru ca planta să se regenereze - se taie lăstarii bătrâni pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone.
A urmat activitatea practică, elevii având prilejul să arate ceea ce au învățat.
Activitatea a fost foarte apreciată de către elevii care au solicitat reluarea acesteia cât mai curând.
Mulțumim distinsului nostru invitat!
Alin Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:56 Ora de vară a Europei de Est