Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul preventiv „Școala fără violență”

Peste 100 de elevi și profesori din nouă unități școlare... la

Concursul preventiv „Școala fără violență”

Mesaje preventive originale și scenete preventive, create și interpretate cu talent de liceenii bihoreni, îndrumați de polițiștii de prevenire, în cadrul concursului regional „Școala fără violență".

Joi, 4 aprilie 2019, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea s-a desfășurat cea de-a treia ediție a etapei județene a concursului preventiv regional „Școala fără violență", organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea.
Peste 100 de elevi și profesori din nouă unități școlare din județul Bihor au regizat și și-au jucat rolurile în mici scenete, prin care au adus în atenția publicului forme ale violenței, în special bullying-ul, cyberbulying-ul, violența verbală și consecințele acestora, au identificat ipotetice situații problematice și au oferit soluții concrete și pozitive pentru gestionarea acestora.
Cu bucuria și entuziasmul specifice vârstei, tinerii și-au transmis mesajele preventive combinând educația cu arta teatrală, cu muzica și sportul, pasiuni ale tinerei generații.
Reprezentațiile copiilor au reușit să aducă atât buna dispoziție în rândul spectatorilor, cât și să transmită, cu seriozitate și sinceritate, mesajele create special pentru acest concurs.
În cadrul primei probe a concursului, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat mai multe momente artistice, care au oglindit atitudinea adolescenților față de realitatea din viața de zi cu zi. Prin intermediul acestor momente artistice, elevii și-au exprimat creativitatea, originalitatea și exuberanţa, demonstrând că au și talent actoricesc.
În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Violența are mii de chipuri! Învață să le recunoști!", „Povestea de viață a Julietei", „Violența face victime, bunăstarea...prieteni!", „Schimbarea e în noi! Să spunem stop violenței!", „În spatele cuvintelor!", „Fără violență, totul va fi bine!", „O minte înțeleaptă exclude violența!"
Cea de a doua probă a concursului a constat în realizarea unui afiș cu mesaj preventiv. Juriul a analizat  modalitățile prin care concurenții au promovat ideile de nonviolență prin intermediul imaginii, graficii, prin culorile folosite și mesajelor folosite.
Școlile implicate în concursul preventiv „Școala fără violență", în acest an, sunt: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși" Oradea, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca și Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești.
În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, iar echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei s-a clasat pe locul al III-lea.
De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, echipajului de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea și elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș.
Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare", obţinut de echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic" a fost acordat echipei Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, premiul pentru „Cel mai bun afiș" a revenit echipei Liceului cu Program Sportiv „Bihorul" din Oradea, iar premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv" a fost acordat Liceului Tehnologic Nr. 1 Dobrești.
Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Ocupantele primelor trei locuri pe județul Bihor vor participa la etapa regională a acestui concurs, care va fi organizată în municipiul Oradea, în perioada 17 - 19 mai a.c..
Comisar șef de poliție Alina Dinu
Găsiți mai multe poze (55 de poze) în Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:56 Ora de vară a Europei de Est