Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Tinca vișinu-i în floare

Întâlnirea specială a primăverii, cu... Gabriela Gențiana Groza

La Tinca vișinu-i în floare

Prima zi a săptămânii este una specială în comuna Tinca, județul Bihor, localitate așezată pe malul râului Crișul Negru.

Gospodarii din mai multe localități rurale vin  cu produse obținute prin munca lor și le vând aici la piață. Dacă nu ai întâlnit de mult pe cineva sau dorești să afli știri despre el, locul din piață e cel bun în acest sens. Noi venim la Tinca  de peste o jumătate de secol de când ne-am căsătorit, eu  fiind prahoveancă iar soțul meu bihorean din satul Gurbediu. Părăsesc forfota târgului și mă îndrept spre localul din centrul comunei al Liceului Teoretic ,, Nicolae Jiga", unde învață elevii claselor primare.  Cu învățătorii de aici am colaborat cu drag  încă de la primele mele apariții editoriale ale cărților de poezii și povestiri pentru copii. Dinspre marginea comunei zăresc două personaje, dintr-o poezioară de-a mea, care se îndreaptă spre o altă piață aflată, de data aceasta, în poiana din pădurea apropiată comunei.
Cu dovlecii la vânzare
Iese ursul la plimbare
Și-întâlnește-o vulpe mare
Cu un sac plin de dovleci
Și-o întreabă: ,,Unde pleci?"
--Merg cu marfa la vânzare
În poiană-n Piața Mare.
--Dă-mi și mie un dovleac,
Pentru tine e un fleac!
--Eu mă tem c-ai să te-îneci
Cu semințe de dovleci,
Mergi mai bine în pădure
Și mănâncă fragi și mure.
Uite, ia și două mere,
Mă grăbesc, la revedere!
E bine să mă zoresc și eu, doar programul elevilor presupune încadrarea în timp a tuturor celor implicați în formarea lor... Grăbesc prin urmare pasul!... În sala de clasă amenajată adecvat pregătirii elevilor care urmează alternativa ,,step by step"  domnul învățător Iuliu Orban își așteaptă elevii  din clasa Pregătitoare să sosească de la ora de sport. Vremea superbă e numai bună pentru puțină mișcare! Însoțită de elevii clasei a IV-a, vine și  doamna învățătoare Minodora Popa. Cu elevii dumneaei m-am întâlnit și în urmă cu peste zece ani. Pe atunci îmi prezentam poeziile și povestirile elevilor din clasa bunei învățătoare Anișoara Leucea plecată acum dintre noi. Fac cunoștință azi și cu doamna învățătoare Cornelia de la una dintre clasele primare ale școlii tincane. Iuliu Orban e bine cunoscut și apreciat pentru activitatea culturală, prin coordonarea cu pricepere a unei trupe de teatru de amatori. Mă prind și eu în joc de teatru cu elevii tincani recitându-le poezii în care ei joacă roluri ale unor personaje. Cântăm împreună un cântec patriotic pe o melodie a lui George Enescu, apoi intonăm imnul Europei. Copii frumoși, copii energici, în viitor poate, actori în trupa de teatru a dascălului lor. Minodora îi îndeamnă pe elevi să spună ce le-a plăcut din întâlnirea noastră. Mă simt inspirată de astfel de copii, într-o zi în care au admirat vișinii înfloriți, într-o ieșire în natură împreună cu învățătoarea lor. Au lăsat astfel deoparte telefoanele și tabletele și s-au contopit cu frumusețile anotimpului în care se trezesc la viață pomii, gâzele și florile.
Vișini în floare-
zumzetul albinelor
culegând nectar
Gabriela Gențiana Groza

Trimite email
luni, 30 decembrie 2024, 19:41:48 Ora standard a Europei de Est