Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul 4/4 pentru prieteni - 4 aprilie 2019

Proiect inițiat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România

Proiectul 4/4 pentru prieteni - 4 aprilie 2019

Pentru al doilea an consecutiv, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor a făcut parte, în 4 aprilie 2019, din proiectul 4/4PentruPrieteni, inițiat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, alături de American Councils for International Education.

Prin acest proiect, este onorată moștenirea impresionantă lăsată de Dr. Martin Luther King, Jr., de la moartea căruia s-au comemorat 51 de ani în 4 aprilie. Proiectul celebrează la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei, prin care ne unim forțele pentru a schimba ceva în bine în jurul nostru, oriunde ne-am afla în România. Urmând modelul Statelor Unite ale Americii, care sărbătoresc în aprilie Luna Voluntarului, 4/4PentruPrieteni se dorește o recunoaștere a muncii voluntarilor în folosul semenilor lor.
Lista activităților din județul Bihor cuprinde o vizită, donație de carte și lectură la Căminul de bătrâni Casa mea Eden din localitatea Șoimi, o lectură de poveste la Centrul de zi pentru copii Casa Luminii din localitatea Cefa (Asociația Mustard Seed România Jersey) și o lectură de poveste pentru copiii cu dizabilități de la Centrul de Educație Incluzivă Oradea.
Căminul pentru persoane în vârstă Casa mea Eden, din localitatea Șoimi
Voluntari: Ligia Mirișan, Luminița Moga, Doina Rusneac și Dorin Țenț
Reprezentanții Bibliotecii au făcut o donație de carte religioasă pentru biblioteca din cămin și au propus vizionarea unui film tematic în contextul Sărbătorilor pascale. De asemenea, echipa Bibliotecii s-a bucurat de revederea, la Centru, cu nepoata părintelui Arsenie Boca.
Asociația Mustard Seed România Jersey, Centrul de zi pentru copii Casa Luminii, din localitatea Cefa
Voluntari: Mariana Barna, Adelina Boga, Iolanda Demian
Copiii de la Centrul din Cefa, în mare parte proveniți din medii defavorizate, au participat la o oră de poveste organizată de reprezentanții Bibliotecii, Gărgărița morocănoasă și dulciurile oferite la final fiind deliciul zilei.
Centrul de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea
Voluntari: Georgiana Biriș și Delia Pantea
Filialele Decebal și Felix ale Bibliotecii Județene au organizat o oră de lectură la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, care promovează valori, drepturi și libertăți general umane, printre care: respectul individului și al individualității; respectarea drepturilor copilului; dreptul la șanse egale; libertatea cunoașterii, a gândirii și a exprimării; promovarea strategiilor de integrare și socializare a copiilor cu cerințe educative speciale; schimbarea mentalității referitoare la copii cu cerințe educative speciale și statutul lor în societate; dreptul la asociere. În acest context, ora de lectură propusă a fost urmată de un mic moment artistic pregătit de elevi.
Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii, spune:
,,Ziua de 4 aprilie a devenit, pentru a doua oară, una cu semnificații aparte, a devenit una a voluntariatului, în cadrul acțiunii umanitare „4/4 pentru prieteni", organizate în colaborare cu Ambasada SUA și American Councils for International Education. Dacă, acum 51 de ani, Martin Luther King „avea un vis", astăzi visul de a fi mai buni și mai atașați valorilor umanitariste prinde contur tot mai pregnant. Iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", prin gesturi calde și pline de dăruire, face aceste lucruri posibile, mai ales că ne aflăm într-o perioadă binecuvântată, cea a Postului pascal. Astfel, dovedim că suntem mai altfel și mai buni".
(C.M.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul 4/4 pentru prieteni - 4 aprilie 2019.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:23:05 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...