Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.T. ,,Mihai Viteazul” a fost reprezentat la Bruxelles de dna prof. Vașadi Adriana

Coordonatorul proiectului internațional ,,Școli - ambasador ale Parlamentului European”,

C.T. ,,Mihai Viteazul” a fost reprezentat la Bruxelles de dna prof. Vașadi Adriana

În perioada 2-3 aprilie 2019, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea a fost reprezentat la Bruxelles - la Parlamentul European, de către doamna profesor Vașadi Adriana, coordonatorul proiectului internațional ,,Școli - ambasador ale Parlamentului European", în cadrul seminarului ,,European Parliament Ambassador School".

Proiectul EPAS dedicat elevilor din învățământul liceal, inițiat de Parlamentul European, se desfășoară începând din 2017, în toate țările membre ale Uniunii Europene. Programul urmărește îmbogățirea cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară în rândul tinerilor. Elevii și profesorii sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și rolul pe care  Parlamentul European îl are în procesul decizional european.
Anul trecut, C.T. ,,Mihai Viteazul" a obținut titlul de Școală - ambasador a Parlamentului European, ca urmare a derulării a 23 de activități cu un impact deosebit asupra elevilor, dar și asupra comunității. Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" a fost apreciat pentru numărul mare de beneficiari, pentru nenumăratele parteneriate încheiate cu cele mai multe școli și instituții, dar și pentru implicarea autorităților locale în majoritatea activităților. Anul acesta, proiectul continuă cu activități la fel de interesante.
Promovarea imaginii școlii în Parlamentul European
La întâlnirea europeană au participat profesori coordonatori din toate țările membre UE. Seminarul a avut drept scop diseminarea activităților realizate de fiecare școală înscrisă în acest concurs, oferirea unei oportunități pentru un schimb de experiență între țări, crearea unor posibile parteneriate și promovarea imaginii școlii.
În cadrul workshop-urilor, d-na profesor Adriana Vașadi a prezentat Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" ca o ,,școală care face om din tine", potrivit sloganului nostru, subliniind importanța profilurilor studiate aici și rezultatele absolvenților în câmpul muncii, atât la nivel național, cât și la nivel european. De asemenea, a realizat un periplu al activităților susținute în cadrul proiectului, de la gastronomia europeană, Crăciunul în Europa, turismul în Europa până la dezbateri pe teme de actualitate în cadrul Parlamentului. În esență, activitățile au fost extrem de diverse, cuprinzând teme culturale, economice, sportive, artistice și de voluntariat etc. Dintre toate activitățile prezentate în cadrul workshop-urilor, colegii din celelalte țări au ales două activități de-ale noastre pe care le-au menționat pe un panou; astfel că școala noastră a fost felicitată și în Parlamentul European. Cele două activități alese au fost: 1.Egalitatea de șanse - Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități de auz, activitate realizată cu sprijinul d-nei Angelica Platon, directorul Asociației surzilor și cu participarea elevilor surzi din școală și a constat în învățarea, prin limbajul semnelor, a valorilor europene și a unor cuvinte de bază care ar ajuta relaționarea cu acești elevi, dar și cu membrii comunității lor (activitate coordonată de Adriana Vașadi).
2.Dezbatere pe tema pungilor de plastic, activitate desfășurată la Prefectura Bihor, cu participarea autorităților ce au expertiza acestui subiect, a elevilor noștri, dar și a studenților de la Protecția Mediului, alături de profesorul  Timar Adrian (activitate coordonată de doamna profesor ambasador senior Monica Runcanu).
,,Mihai Viteazul" - singura școală cu două activități ilustrate pe panoul european
De precizat că în cadrul seminarului, au fost alese pentru prezentare pe panou doar câteva activități din toate proiectele prezentate de țările participante, iar Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" a  fost singura școală care a avut onoarea să aibă prezentate pe panou cele două activități menționate. Însă nici celelalte activități nu au avut o mai mică importanță, de aceea succesul se datorează întregii echipe formate din patru ambasadori seniori, dnele profesor Ardelean Simona, Filip Marinela, Runcanu Monica și Tiutin Rodica, profesorii care au coordonat elevii în activitățile desfășurate pentru cucerirea titlului european, aducând astfel cinste școlii, la concurență cu colegii naționale de prestigiu din țară și din Europa.
Director,
prof. dr. Ruben Filimon
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: C.T. ,,Mihai Viteazul” a fost reprezentat la Bruxelles de dna prof. Vașadi Adriana.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:11 Ora de vară a Europei de Est