Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când ești mare!”

Proiectul preventiv „Mesajul meu antiviolenţă” (ed. a XI-a)

„Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când ești mare!”

Peste 200 de elevi şi profesori s-au implicat cu entuziasm și mult talent în concursul „Mesajul meu antiviolență", organizat de polițiștii de prevenire bihoreni.

Joi, 21 martie 2019, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea s-a desfășurat Concursul cu tematică preventivă „Mesajul meu antiviolență", adresat elevilor de gimnaziu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
Peste 200 de elevi și profesori organizaţi în 23 de echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale din Judeţul Bihor au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Ca în fiecare an, tinerii au avut libertatea de a alege mesajele preventive și forma în care le transmit. Combinând educația cu arta teatrală, copiii au regizat scenetele și au fost, în același timp, și actori în propriile piese. Copiii au abordat într-un mod atractiv și sugestiv problematici specifice generației lor, devenind astfel mai conștienți și mai responsabili, atât față de conduita proprie, cât și față de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.
În acest an, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat 23 de scenete originale. În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Suflete încătușate", „Violența nu se rezolvă prin violență!", „Trecut și azi - haz și necaz", „Învinge răul prin bine!", „Copiii au suflet, nu sunt obiecte!", „Cuvintele pot zidi sau nărui suflete!", „Voci netăcute", „Discriminarea ucide vise!", „Privește, cunoaște, înțelege și nu judeca - și cuvintele dor!", „Viața înseamnă să ai curajul să alegi!".
Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul format din părinți, profesori, colegi.
Cea de a doua probă a concursului a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de prevenire, formulate din „Ghidul practic de prevenire a criminalității și victimizării - Cuvinte care dor și rănesc", editat în anul 2018, de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. Prin intermediul acestei probe, au fost testate cunoștințele elevilor cu privire la modul de gestionare a anumitor situații de risc, dobândite de aceștia în cadrul orelor de educație preventivă susținute permanent de polițiștii de prevenire bihoreni. 
Școlile implicate în concursul preventiv „Mesajul meu antiviolență", în acest an, sunt: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Colegiul Național „Avram Iancu" Ștei, Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crișului, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ștei, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan" Vașcău, Școala Gimnazială Nr.1, Chișlaz, Școala Gimnazială „Georgiu Popa" Câmpani, Școala Gimnazială Nr. 1 Călugări, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Școala Gimnazială Nr. 2 Chișcău, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială Nr. 1 Cociuba Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, Școala Gimnazială  Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop" Oșorhei.
În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Săliște de Vașcău, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bogdan" Vașcău, iar echipajul de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din municipiul Oradea s-a clasat pe locul al III-lea.
De asemenea, a fost acordată şi o mențiune, aceasta revenind echipajului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet.
Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare", obţinut de echipajul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic" a fost acordat echipei Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia, premiul pentru „Cea mai bună costumație" a revenit echipei Colegiului Național „Iosif Vulcan" din Oradea.
Premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv" a fost acordat elevilor de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești - structura Școala Gimnazială Nr.1 Hidișel, pentru mesajul „Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când ești mare!"
Comisar-șef de poliție
Alina Dinu
 
Mesaje la mesaje... pentru mesageri, la a XI-a ediție!
,,Doar o vorbă să-ți mai spun" (ca să-l cităm pe regretatul George Pruteanu, cu rubrica sa) despre un alt gen de mesaje.
În deschiderea competiției, au transmis mesaje directorul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu", domnul profesor Iulius Timar care le-a sugerat elevilor (participanți la cea de-a XI-a ediție a competiției) să învețe din toate scenetele care vor fi prezentate în speranța că ,,promovând astfel de activități ne vom îndrepta în direcția bună"; vorbind despre concurs, doamna inspector școlar Daniela Sopota a subliniat faptul că ,,nu este un concurs doar agreat de către copii, ci este un concurs foarte dorit și foarte așteptat, care vă dezvoltă creativitatea, vă dezvoltă abilități de comunicare, de empatizare, vă dezvoltă altruismul pe care voi îl manifestați în plan social"; iar doamna comisar-șef Ioana Indrieș, vorbind în nume personal și al celorlalți polițiști prezenți (Anca, Răzvan, Ștefan și Alina), dar și în numele Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, s-a adresat deschis tuturor prietenilor pe care i-a câștigat la cele 10 ediții desfășurate, dar și cu prilejul nenumăratelor întâlniri pe care le-a avut în școlile lor. ,,Noi, azi (joi, 21 martie  - n.n.), împreună, în cele 23 de scenete (piese de teatru), le vom transforma într-o poezie (apropo de faptul că 21martie e Ziua Internațională a Poeziei) și într-o fericire (pentru că 20 martie a fost Ziua Mondială a Fericirii). De aceea, vreau să vă văd doar cu zâmbetul pe buze".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: „Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când vei fi mare!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:07 Ora de vară a Europei de Est