Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Marșul pentru viață 2019

Sâmbătă, s-a desfășurat la Oradea

Marșul pentru viață 2019

Deși nu a fost organizatoare, Biserica Greco-Catolică a susținut împreună cu toate celelalte confesiuni din Oradea această inițiativă pro-life și s-a bucurat de prezența păstorului ei, PS Virgil Bercea, sâmbătă, 23 martie 2019, în Piața Unirii, alături de toți ceilalți episcopi ai orașului și sutele de orădeni participanți la Marș.(Mihaela Caba-Madarasi)

Mesajul PS Virgil Bercea la Marșul pentru viață 2019
Preasfințiile Voastre,
Distinse oficialități,
Dragii mei,
 
Cel mai frumos lucru existent pe pământ este viața! Toți ne bucurăm de ea!
Prezența noastră aici nu este altceva decât o mărturie a bucuriei pe care o avem și o trăim! O trăim pentru că suntem în viață!
Viața este un dar pe care îl primim de la Dumnezeu. Nimeni altcineva nu poate da viață decât numai Dumnezeu! Același Dumnezeu este cel care, atunci când consideră, o ia. Cel care este împotriva vieții, nu este omul. Dușmanul vieții nu este omul. Dușmanul vieții este și a fost dintotdeauna diavolul care, prin multele lui metode, ispitește omul să ia viața și astfel să se pună în locul lui Dumnezeu.
În ultimele timpuri, parcă există o cultură a morții tot mai agresivă. Cultura vieții devine ceva foarte dificil de practicat. Și lucrul acesta se întâmplă pentru că omul pierde din vedere un lucru foarte important. Pierde din vedere esența iubirii adevărate. Acelei iubiri care se dăruiește celuilalt. A iubirii care se consumă pe sine, pentru a putea dărui. Omul tinde să își îndrepte atenția tot mai mult spre sine, punând în locul iubirii, egoismul. Propria persoană. În cazul acesta, nu mai avem loc pentru celălalt. Este grav faptul că, sub motivul că nu-i pot oferi copilului meu un trai decent, sau... celui de-al doilea copil al meu nu-i pot oferi o viață decentă, decid să îi întrerup viața, înainte de a se naște. Nici acesta și nici un alt motiv nu stă în picioare atunci când vorbim despre viață. Viața este sfântă. Nu ne putem atinge de ea! Dacă Dumnezeu o dă, înseamnă că are un plan deosebit cu persoana pe care dorește să o aducă la lumină.
Bătălia finală a diavolului cu Dumnezeu este asupra familiei.
În urmă cu 100 de ani, Preacurata Fecioară Maria, apărea Luciei la Fatima. Printre lucrurile pe care i le-a spus, se numără și faptul că bătălia finală a diavolului cu Dumnezeu este asupra familiei.
Familia este celula de bază a societății. Este stâlpul/pilonul care susține societatea și umanitatea. Se înțelege de ce vrea cel rău să distrugă acest pilon. Dacă reușește să distrugă familia, societatea va cădea. Se va prăbuși.
Dragii mei, noi știm că diavolul a pierdut lupta. Prin moartea și învierea sa, Isus l-a învins pentru totdeauna. A câștigat lupta. De aceea, trebuie să ne aliniem și noi în rândul celor care luptă pentru familie și pentru viață. Țara noastră este binecuvântată de Dumnezeu și de aceea trebuie să lupte tot mai mult pentru familie și pentru viață. Din păcate suntem printre primele locuri în Europa în ce privește cultura împotriva vieții. Este urgent necesar să luptăm pentru a fi printre primele locuri între țările care apără familia și viața. Astfel, binecuvântarea lui Dumnezeu să poată da roade atât în familiile noastre cât și în familia noastră lărgită - care este țara noastră.
În final, îmi însușesc cuvintele Papei Francisc și vă invit:
„Să spunem DA iubirii și Nu egoismului!
Să spunem DA vieții și NU morții!
Să spunem DA libertății și NU sclavagismului multor idoli ai vremurilor noastre!
Într-un cuvânt: Să spunem DA lui Dumnezeu care este iubire, viață și libertate și care nu ne dezamăgește niciodată!"
Dumnezeu să ne binecuvânteze!
Episcop Virgil Bercea

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:24:52 Ora standard a Europei de Est