Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

25 Martie - Ziua Poliţiei Române (la 197 de ani)

Prilej de celebrare a ceea ce deţinem drept virtute şi nobleţe a fiinţei naţionale

25 Martie - Ziua Poliţiei Române (la 197 de ani)

197 de ani de istorie şi tradiţie

Ziua Poliţiei Române (scurt istoric)
Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
A devenit deja o tradiţie, ca în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să fie alături de cetăţeni pentru a sărbători.
Programul manifestărilor
Ziua Poliţiei Române va fi marcată în Judeţul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţean, cel în slujba căruia se află în permanenţă poliţistul bihorean.
Vineri,
„Cupa poliţiei bihorene la tir" pentru jurnalişti
Vineri, 22 martie a.c., jurnaliștii bihoreni au fost invitaţi să participe la tradiționalul concurs „Cupa Poliţiei bihorene la tir".
Luni, 25 martie
a). Ora 10.30 - Şedinţă publică festivă în Sala de festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (Parcul Traian Nr.18, Municipiul Oradea), în cadrul căreia va avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi premierea polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite.
La manifestare vor lua parte și delegații ale polițiștilor din Ungaria şi Serbia.
b).Ora 10.00, în Cetatea Oradea, Poliţia bihoreană sărbătoreşte alături de comunitate
Sărbătoarea va fi marcată începând cu ora 10.00, când cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Cetatea Oradea.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.
Astfel, în Cetatea Oradea vor avea loc următoarele activităţi dedicate cetăţenilor, cei în slujba cărora poliţiştii bihoreni se află în permanenţă:
1.Expoziţia personală de pictură în cuțit „Tușe de suflet" - comisar de poliție Alina Dinu, în Muzeul Orașului Oradea - Cetatea Oradea;
2.Jocuri și concursuri din domeniul prevenirii criminalității, dedicate copiilor;
3.Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
4.Expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei bihorene;
5.Standuri de documentare - informare în cadrul cărora vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ - preventiv.
6.Demonstraţii și exerciții tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale - ora 12.00;
7.Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei bihorene - ora 12.00.
c).Ora 18.00 - Expoziţia de pictură în cuțit „Tușe de suflet"
Vernisajul expoziţiei personale de pictură în cuțit „Tușe de suflet" - comisar de poliție Alina Dinu - luni, 25 martie a.c., la ora 18.00, în Cetatea Oradea - Muzeul Orașului Oradea, corpul A, etajul I, sala 21;
Prezentarea va fi realizată de asist. univ. dr. Anca Popescu - Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor;
Ambianța sonoră va fi asigurată de violonistul Florin Avram - Filarmonica de Stat Oradea.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundației Colonel „Ioan Baciu" și al Corpului Național al Polițiștilor.
 
La mulți ani Poliției și polițiștilor!
Sincere și calde felicitări polițiștilor bihoreni pentru activitatea intensă, neobosită, depusă pentru instruirea și educarea tinerei generații!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:02 Ora de vară a Europei de Est