Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor

,,Oradea donează o pâine”, ediția a III-a

Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor

La finele celei de-a treia ediții a proiectului ,,Oradea donează o pâine", dorim să împărtășim experiența avută, care este diferită, de fiecare dată.

Dorința de a încerca să facem bine, de a oferi o pâine, celor care au nevoie, ne-a animat și la această ediție.
Am fost impresionați de numărul tot mai mare de orădeni, tineri și copii, care au dăruit cu drag, o pâine, două, zece, după posibilități, pentru a-i ajuta pe alții. Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor, ea există și se manifestă cu tot mai multă putere.
Cele două ore, au trecut foarte repede și la sfârșit, pâinile rămase aproximativ 250 au fost duse la Căminul Felix Sântandrei.
La Căminul Felix Sântandrei, am fost întâmpinați de către domnul director Filip Marcel și de către părinții căsuței în care am poposit, Maria și Dani Gligor. Domnul director, care a fost prezent aici, încă de la începuturi, adică, de 25 de ani, ne-a primit cu multă deschidere și amabilitate, împărtășind cu noi experiențele avute cu copiii, în Căminul Felix. Dânsul s-a arătat mândru de realizările fiecărui copil în parte și am aflat că la împlinirea vârstei de 18 ani, copiii nu sunt lăsați fără ajutor, ei sunt sprijiniți în continuare. În prezent, în Căminul Felix sunt crescuți și îngrijiți 150 de copii, în 10 case, în Sântandrei și alte 6, în Sânmartin, dar sprijiniți alți 50, care au părăsit căminul. Domnul director a primit cu bucurie mâna întinsă de orădenii darnici, pâinile dăruite de oameni cu suflet, spunând că orice ajutor e binevenit.
Mia și Dani ne-au împărtășit câteva impresii și sentimente trăite de ei, ca părinți. ,,Astăzi vă putem împărtăşi ce am simţit noi odată ce am ajuns aici. Căminul Felix este un loc unde se aude Cântecul Speranţei. Noi credem că aşa l-au numit Linda şi Lars - părinţii fondatori. Ei au cules copii şi le-au ales cel mai frumos cântec. Şi pentru că nu-i îndeajuns să vrei să faci binele, trebuie să-l faci şi bine, pentru a instrumenta cântecul acesta cu eficienţă. Unele mâini au ales să mângâie duios creştetul copilaşilor luaţi în primire aici, iar când este nevoie îmbrăţişează cu toată dăruirea. Altă dată, mâinile plămădesc cu răbdare aluat, spre marele deliciu al copiilor, numără atent degeţelele la matematică, orientează cu grijă creionul pe hârtie sau împletesc cu drag codiţe cu fundiţe. Alte mâini așază pe masă lapte proaspăt în fiecare dimineață, iar altele dirijează cu mare responsabilitate şi dedicare întregul cântec. Întreaga echipă e o adevărată orchestră. Melodia e aceeaşi, e Cântecul Speranţei pentru aceşti copii. Noi, am auzit acest cântec din depărtare şi am venit aici. Instrumentul la care am ales noi să cântăm este dragostea necondiţionată pe care vrem să le-o oferim copiilor noştri în fiecare zi. Păşim în fiecare nouă zi cu credinţă, animaţi de cântecul speranţei și cu inima plină de dragoste".
Am fost surprinși și plăcut impresionați de condițiile în care sunt crescuți acești copii, dragostea care li se acordă, citindu-se în privirea lor senină și în zâmbetele lor largi.
Mulțumim pe această cale: voluntarilor, oamenilor și copiilor care au donat, precum și tuturor celor implicați în această frumoasă acțiune. Ne revedem cu o nouă ediție luna viitoare!
Șipoș Lăcrimioara

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:23:49 Ora de vară a Europei de Est