Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor

,,Oradea donează o pâine”, ediția a III-a

Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor

La finele celei de-a treia ediții a proiectului ,,Oradea donează o pâine", dorim să împărtășim experiența avută, care este diferită, de fiecare dată.

Dorința de a încerca să facem bine, de a oferi o pâine, celor care au nevoie, ne-a animat și la această ediție.
Am fost impresionați de numărul tot mai mare de orădeni, tineri și copii, care au dăruit cu drag, o pâine, două, zece, după posibilități, pentru a-i ajuta pe alții. Dărnicia nu a pierit din sufletele oamenilor, ea există și se manifestă cu tot mai multă putere.
Cele două ore, au trecut foarte repede și la sfârșit, pâinile rămase aproximativ 250 au fost duse la Căminul Felix Sântandrei.
La Căminul Felix Sântandrei, am fost întâmpinați de către domnul director Filip Marcel și de către părinții căsuței în care am poposit, Maria și Dani Gligor. Domnul director, care a fost prezent aici, încă de la începuturi, adică, de 25 de ani, ne-a primit cu multă deschidere și amabilitate, împărtășind cu noi experiențele avute cu copiii, în Căminul Felix. Dânsul s-a arătat mândru de realizările fiecărui copil în parte și am aflat că la împlinirea vârstei de 18 ani, copiii nu sunt lăsați fără ajutor, ei sunt sprijiniți în continuare. În prezent, în Căminul Felix sunt crescuți și îngrijiți 150 de copii, în 10 case, în Sântandrei și alte 6, în Sânmartin, dar sprijiniți alți 50, care au părăsit căminul. Domnul director a primit cu bucurie mâna întinsă de orădenii darnici, pâinile dăruite de oameni cu suflet, spunând că orice ajutor e binevenit.
Mia și Dani ne-au împărtășit câteva impresii și sentimente trăite de ei, ca părinți. ,,Astăzi vă putem împărtăşi ce am simţit noi odată ce am ajuns aici. Căminul Felix este un loc unde se aude Cântecul Speranţei. Noi credem că aşa l-au numit Linda şi Lars - părinţii fondatori. Ei au cules copii şi le-au ales cel mai frumos cântec. Şi pentru că nu-i îndeajuns să vrei să faci binele, trebuie să-l faci şi bine, pentru a instrumenta cântecul acesta cu eficienţă. Unele mâini au ales să mângâie duios creştetul copilaşilor luaţi în primire aici, iar când este nevoie îmbrăţişează cu toată dăruirea. Altă dată, mâinile plămădesc cu răbdare aluat, spre marele deliciu al copiilor, numără atent degeţelele la matematică, orientează cu grijă creionul pe hârtie sau împletesc cu drag codiţe cu fundiţe. Alte mâini așază pe masă lapte proaspăt în fiecare dimineață, iar altele dirijează cu mare responsabilitate şi dedicare întregul cântec. Întreaga echipă e o adevărată orchestră. Melodia e aceeaşi, e Cântecul Speranţei pentru aceşti copii. Noi, am auzit acest cântec din depărtare şi am venit aici. Instrumentul la care am ales noi să cântăm este dragostea necondiţionată pe care vrem să le-o oferim copiilor noştri în fiecare zi. Păşim în fiecare nouă zi cu credinţă, animaţi de cântecul speranţei și cu inima plină de dragoste".
Am fost surprinși și plăcut impresionați de condițiile în care sunt crescuți acești copii, dragostea care li se acordă, citindu-se în privirea lor senină și în zâmbetele lor largi.
Mulțumim pe această cale: voluntarilor, oamenilor și copiilor care au donat, precum și tuturor celor implicați în această frumoasă acțiune. Ne revedem cu o nouă ediție luna viitoare!
Șipoș Lăcrimioara

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:50:21 Ora standard a Europei de Est