Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Axis Communications a lansat camera PTZ Q6215-LE

Lider global în echipamente video de rețea

Axis Communications a lansat camera PTZ Q6215-LE

De la porturi și aeroporturi, până la autostrăzi sau zone industriale, societatea de astăzi se confruntă cu o serie de scenarii în care prezența sistemelor de supraveghere video reprezintă o necesitate, dar operarea lor este îngreunată de condiții de mediu neprielnice.

În plus, în multe din aceste situații este necesar un nivel ridicat de calitate și performanță, ceea ce impune anumite restricții în privința echipamentelor care pot fi instalate. Pentru a răspunde acestor provocări, Axis Communications, lider global în echipamente video de rețea, a lansat camera PTZ Q6215-LE.
Prevăzută cu un senzor de 1/2", AXIS Q6215-LE este caracterizată de o sensibilitate deosebită la lumină, care îi permite să redea imagini color cu o valoare IRE 30 la numai 0.07LUX și imagini alb/negru cu o valoare IRE 30 la 0.008LUX. În plus, soluția OptimizedIR folosită de aceasta are o rază de acțiune extinsă, fiind operabilă la distanțe de până la 400 m. Astfel, camera poate recunoaște și identifica obiectele din cadru, chiar și în condiții de mediu cu iluminare redusă sau în întuneric. Pentru flexibilitate deplină se poate mișca la 3600 în plan orizontal (Pan) și de la -900 la +900 în plan vertical (Tilt), cu o viteză ajustabilă în intervalul 0.05°/s - 150°/s. Totodată, asigură focalizare automată, funcție de zoom optic 30x și zoom digital 21x.
Pentru a putea fi operată în siguranță deplină în condiții de mediu dificil, camera AXIS Q6215-LE a fost proiectată la standardul militar MIL-STD-810G, care presupune printre altele rezistența la diferite presiuni, temperaturi, radiații, șocuri mecanice și coroziune. De asemenea, ea este certificată IP66/IP68/IK10/NEMA 4X, ceea ce garantează un nivel ridicat de rezistență la praf și lichide, inclusiv în caz de imersiune, dar și o rezistență la șocuri mecanice de până la 20 Joules. Drept urmare, ea poate opera fără probleme în caz de vânt cu viteza de până la 245 km/h și este protejată împotriva vandalismului.
AXIS Q6215-LE poate filma la rezoluție HDTV 1080p cu până la 60/50 fps (60/50 Hz), asigurând astfel imagini de cea mai bună calitate în orice situație. De asemenea, este dotată cu tehnologie WDR (Wide Dynamic Range), care îi permite să obțină cea mai bună detaliere a elementelor din scenele cu iluminat ambiental complex, precum cele care conțin deopotrivă zone expuse direct la lumina puternică a soarelui și zone aflate în umbră sau semi-întuneric. La rândul lor, tehnologia Lightfinder îmbunătățește sensibilitatea la lumină, pe când soluția Zipstream permite reducerea necesarului lățimii de bandă și a spațiului de stocare cu până la 50%, fără a afecta în niciun fel calitatea imaginilor.
Pe lângă calitatea deosebită, noul model oferă și soluții de analiză video, prin integrarea AXIS Guard Suite. Astfel, este asigurat suport AXIS Motion Guard pentru detecția mișcării, AXIS Fence Guard pentru detecția intruziunii și AXIS Loitering Guard pentru detecția celor care zăbovesc prea mult timp nejustificat într-o anumită zonă. Utilizatorul poate configura alarme pentru toate aceste situații, obținând o protecție mai bună a perimetrului monitorizat, fără investiții suplimentare.
Despre Axis Communications
Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente și mai sigure, prin crearea de soluții inovative, care ajută la îmbunătățirea securității și oferă noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis oferă produse și servicii de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajați în peste 50 de țări și colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi soluții. Fondată în 1984, Axis este o companie cu sediul în Suedia, listată la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/
(Monica M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:53:04 Ora standard a Europei de Est