Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre ERASMUS+

În 30 de ani, peste trei milioane de studenți au participat la programul Erasmus

Despre ERASMUS+

ERASMUS+ este noul program al Uniunii Europene care se adresează următoarelor domenii: educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sportive.

În cei aproape 30 de ani de când UE finanțează programul Erasmus, peste trei milioane de studenți au putut urma cursuri sau stagii în universități sau organizații din alte țări europene.
Mobilitățile pentru studii în străinătate reprezintă una dintre principalele componente ale programului Erasmus+. Pe scurt, ai șansa să studiezi în străinătate! S-a dovedit deja că astfel de experiențe le permit participanților să-și îmbunătățească perspectivele profesionale și cunoștințele lingvistice, să capete mai multă independență și încredere în sine și să descopere alte culturi.
Mobilitățile de practică (în întreprinderi, centre de formare, centre de cercetare şi alte organizaţii) sunt perioade de practică profesională într-o întreprindere sau organizaţie din altă ţară participantă la Program, având ca scop formarea studenţilor în vederea adaptării la cerinţele pieţei de muncă prin dobândirea unor cunoştinţe practice.
Universitatea Agora are parteneriate cu mai multe țări din Europa, respectiv: Italia, Polonia, Ungaria, Turcia, Bosnia. În 2015, prima grupă de cinci studenți de la Universitatea Agora a plecat, printr-o mobilitate Erasmus pentru studii, în Italia, Campobasso.
Indiferent de facultatea la care ești student, poți participa la programul Erasmus+. Ai acces la granturi europene în valoare de 500 de euro/lună pentru mobilități pentru studii și 700 de euro/lună pentru mobilități de practică. Bursa europeană pe care o primești este suficientă pentru a acoperi cazarea și mâncarea pe perioada șederii tale în străinătate! Studentul trebuie să suporte numai transportul dus-întors!  
 Vei primi îndrumare pe parcursul întregii experiențe, atât din partea Universității Agora, cât și din partea Universității la care vei merge! Vei cunoaște mulți alți studenți Erasmus ca tine și vei lega prietenii de durată! Profesorii nu vor avea pretenții de la tine! Notele se echivalează! Un semestru unic și memorabil petrecut într-o țară străină!
Ai ocazia să afli cum e să studiezi sau să faci practică în străinătate pe bursă! Ai ocazia să călătorești și să dobândești experiență de viață! Nu ai nimic de pierdut, dar ai foarte multe de câștigat!
Te așteptăm la biroul Erasmus+ pentru a afla mai multe sau poți să ne scrii la adresa de mail: emmagoia@univagora.ro .
De ce nu ?
https://www.erasmusplus.ro/  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about_ro
Emma Goia
 
Experiența mea ca student Erasmus în Republica Cehă
Încep prin a vă spune că numele meu este Demian Ascanio-Gerald și am fost parte a programului Erasmus în perioada septembrie 2014 - februarie 2015 în Republica Cehă, orașul Plzen.
Mobilitatea mea de studiu Erasmus s-a petrecut când am fost student în anul III, semestrul I, al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Specializarea Științe Politice, nivel Studii de Licență la instituția parteneră din program și anume University of West Bohemia, Facultatea de Filosofie și Arte.
În ceea ce privește limba în care s-au desfășurat cursurile la universitatea parteneră, aceasta a fost engleza pentru cele cinci materii avute acolo. Acestea au fost alese și convenite împreună cu profesorii mei de la universitatea de care aparțineam. Mai mult, creditele și notele obținute în Republica Cehă au fost în totalitate recunoscute și echivalate în România pentru că, foarte important, coincideau cu cursurile pe care le aveam în planul de studiu aferent acelui semestru la facultatea din România.
În altă ordine de idei, cu privire la partea financiară, de-a lungul șederii mele ca student Erasmus în Republica Cehă, am primit un grant de 500 de euro/lună, în total 3.000 de euro pentru întreaga ședere, sumă de bani cu care m-am putut gospodări fără probleme și care mi-a ajuns și pentru excursii în țări ca Polonia, Slovacia, Austria sau Germania. Țin să menționez că printre alte considerente, am ales Republica Cehă ca destinație pentru programul Erasmus și datorită nivelului de trai asemănător cu cel din România și pentru că din 500 de euro/ lună te poți descurca, nefiind nevoie de alte sume suplimentare de bani pentru chirie, mâncare sau utilități.
În final, vă mărturisesc că experiența petrecută ca student Erasmus a fost una de bun augur, una în care am cunoscut o sumedenie de persoane noi din diferite colțuri ale lumii și care au venit din mai multe contexte sociale, fiecare având tradiții și obiceiuri diferite, din America de Nord, Centrală sau de Sud, până la Asia sau Africa. Eu am legat cu aceste persoane (studenți) relații de amiciție foarte frumoase și cu unele persoane țin legătura chiar și în ziua de astăzi.
Ascano Demian,
UBB Cluj Napoca
 
 Erasmus 2015, Campobasso. Univ. Agora Oradea, Bulc Claudia
Bună, eu sunt Claudia. Experiența mea Erasmus, sincer, nu poate fi descrisă în cuvinte. Vreau să subliniez partea financiară, știu că acesta este primul lucru la care vă gândiți înainte să plecați. Dragilor, când sunteți la mii de kilometri de casă, printre studenți străini, NU CHELTUIȚI ca acasă. Știți de ce? Pentru că într-un grup cheltuielile se împart, la fel și responsabilitățile! Vă este frică să nu mergeți cu cel/cea mai bun/ă prieten/ă? Fiți liniștiți, veți cunoaște atât de multe persoane și vă veți face alți zeci de prieteni. Hmmm... cursurile? Dacă nu le trec? Dacă nu reușesc să studiez în altă limbă? Veți avea suport, nimeni nu vă lasă uitării acolo.
Veți cunoaște nu doar cultura țării în care veți merge, ci și culturile celorlalți studenți străini. Vă promit, vă asigur, vă spun din suflet... nu veți regreta! Multă baftă, always keep an open mind!
 
Erasmus, Campobasso 2015, Universitatea Agora Oradea, Mircea Hava
Hello!
Numele meu este Mircea și vreau să vă povestesc despre experiența mea Erasmus. 
A fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea! Am cunoscut oameni noi, am învățat o limbă străină suficient de bine (italiana), am învățat să mă descurc singur, am vizitat zone foarte frumoase din Italia! Profesorii nu ne stresau, știind că suntem acolo prin intermediul programului Erasmus. Aveam posibilități să lucrăm în weekend-uri pentru a câștiga bani în plus. Încă mai vorbesc cu mulți dintre oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Pentru mine, Erasmus a fost o experiență minunată și mă bucur că am avut această șansă! Vă recomand să profitați de această ocazie unică în viață! Nu o să regretați!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:53 Ora de vară a Europei de Est