Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π)

Joi, a fost Ziua PI

CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π)

Copiii din clasa a V-a C de la Şcoala Gimnazială Nicolae Băcescu din Oradea au aflat joi, 14 martie 2019, prin joc, concursuri, prezentări, desene şi alte metode neconvenţionale, folosite mai rar în matematică, despre numărul PI (π ).

La organizarea activităţilor, dna prof. Szatmari Dorina a fost ajutată de studenţii Dume Antonia şi  Şandro Cristian, reprezentanţi ai  Asociaţiei Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea (CCSISEO), ca urmare a parteneriatului încheiat între Şcoala Nicolae Bălcescu şi Asociaţia CCSISEO.
Cei mici au aflat că numărul π reprezintă raportul dintre lungimea unui cerc şi diametrul său şi este o constantă matematică.  Numărul π  are un număr infinit de zecimale care nu se repetă periodic, dintre care reţinem de regulă doar primele două, deci numărul 3,14 (de aici şi alegerea zilei internaţionale a numărului π în luna a 3-a, ziua 14).
Unul dintre concursurile desfăşurate a lansat provocarea memorării unui număr cât mai mare dintre zecimalele lui π. Elevii Popa Alexia şi Vida Patrick au câştigat proba la egalitate, dovedind o capacitate de memorare excelentă. Chiar dacă frecvent folosim doar primele două zecimale, în 2019, pentru numărul π vă rugăm să le reţineţi şi pe următoarele două π ≈ 3,1415
De la istoria numărului PI, la farmecul coPIlăriei și la
,,PIscuiţi"
Eleva Onaca Iulia, din clasa a VII-a D ne-a surprins plăcut cu o prezentare complexă a istoriei numărului PI, plină de informaţii ştiinţifice, cu aproximări şi încadrări diferite ale acestui număr, făcute de-a lungul secolelor de către iluştrii matematicieni.
Alte prezentări pline de farmecul coPIlăriei, despre importanţa acestui număr, au realizat elevii Bar Andrei, Petriş George şi Vida Patrick din clasa a V-a C.
Concursul de cuvinte care să conţină grupul  de litere ,,PI" a fost foarte antrenant şi distractiv.
Folosind tehnologia existentă în fiecare dintre clasele de la Şcoala Nicolae Bălcescu, elevii au accesat imagini cu diferite activităţi hazlii pe care le organizează oamenii, mai ales americanii în data de 14 martie şi  au dansat în ritmuri de samba şi hip-hop, pe versuri legate de numărul π.
Cea mai ,,matematizată" activitate, a constat în măsurarea circumferinţei şi diametrului a trei obiecte circulare, apoi calcularea (fără calculator!) a raportului acestor valori, urmată de media celor trei valori obţinute.  Cea mai bună aproximare a numărului PI a fost obţinută de echipa condusă de Szabo Carla.  Carla împreună cu prietenele ei, Avăşan Denisa şi Chep Andreea, ne-au bucurat şi prin vestimentaţia lor plină de buline şi cercuri, demonstrându-ne cu graţie cum intervine numărul π şi în modă.
Toţi copiii care au participat la activităţile organizate cu prilejul zilei PI au mâncat covrigi şi biscuiţi rotunzi, numiţi ,,PIscuiţi".
Priviţi în jurul dumneavoastră şi descoperiţi lumea de cercuri şi sfere care ne înconjoară, în toate fiind implicat numărul π . Întrebaţi-vă  cum ar arăta o lume fără cercuri şi veţi crea imagini sau poveşti incredibile, aşa cum au creat prin desene şi compuneri micuţii din clasa a V-a C.
Vă veţi distra şi veţi uita de griji... măcar pentru câteva minute!
,,Dacă un om nu crede că matematica e simplă e pentru că nu realizează cât de complicată e viața" (John Louis Von Neumann, matematician).
Prof. Szatmari Dorina
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:09 Ora de vară a Europei de Est