Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π)

Joi, a fost Ziua PI

CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π)

Copiii din clasa a V-a C de la Şcoala Gimnazială Nicolae Băcescu din Oradea au aflat joi, 14 martie 2019, prin joc, concursuri, prezentări, desene şi alte metode neconvenţionale, folosite mai rar în matematică, despre numărul PI (π ).

La organizarea activităţilor, dna prof. Szatmari Dorina a fost ajutată de studenţii Dume Antonia şi  Şandro Cristian, reprezentanţi ai  Asociaţiei Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea (CCSISEO), ca urmare a parteneriatului încheiat între Şcoala Nicolae Bălcescu şi Asociaţia CCSISEO.
Cei mici au aflat că numărul π reprezintă raportul dintre lungimea unui cerc şi diametrul său şi este o constantă matematică.  Numărul π  are un număr infinit de zecimale care nu se repetă periodic, dintre care reţinem de regulă doar primele două, deci numărul 3,14 (de aici şi alegerea zilei internaţionale a numărului π în luna a 3-a, ziua 14).
Unul dintre concursurile desfăşurate a lansat provocarea memorării unui număr cât mai mare dintre zecimalele lui π. Elevii Popa Alexia şi Vida Patrick au câştigat proba la egalitate, dovedind o capacitate de memorare excelentă. Chiar dacă frecvent folosim doar primele două zecimale, în 2019, pentru numărul π vă rugăm să le reţineţi şi pe următoarele două π ≈ 3,1415
De la istoria numărului PI, la farmecul coPIlăriei și la
,,PIscuiţi"
Eleva Onaca Iulia, din clasa a VII-a D ne-a surprins plăcut cu o prezentare complexă a istoriei numărului PI, plină de informaţii ştiinţifice, cu aproximări şi încadrări diferite ale acestui număr, făcute de-a lungul secolelor de către iluştrii matematicieni.
Alte prezentări pline de farmecul coPIlăriei, despre importanţa acestui număr, au realizat elevii Bar Andrei, Petriş George şi Vida Patrick din clasa a V-a C.
Concursul de cuvinte care să conţină grupul  de litere ,,PI" a fost foarte antrenant şi distractiv.
Folosind tehnologia existentă în fiecare dintre clasele de la Şcoala Nicolae Bălcescu, elevii au accesat imagini cu diferite activităţi hazlii pe care le organizează oamenii, mai ales americanii în data de 14 martie şi  au dansat în ritmuri de samba şi hip-hop, pe versuri legate de numărul π.
Cea mai ,,matematizată" activitate, a constat în măsurarea circumferinţei şi diametrului a trei obiecte circulare, apoi calcularea (fără calculator!) a raportului acestor valori, urmată de media celor trei valori obţinute.  Cea mai bună aproximare a numărului PI a fost obţinută de echipa condusă de Szabo Carla.  Carla împreună cu prietenele ei, Avăşan Denisa şi Chep Andreea, ne-au bucurat şi prin vestimentaţia lor plină de buline şi cercuri, demonstrându-ne cu graţie cum intervine numărul π şi în modă.
Toţi copiii care au participat la activităţile organizate cu prilejul zilei PI au mâncat covrigi şi biscuiţi rotunzi, numiţi ,,PIscuiţi".
Priviţi în jurul dumneavoastră şi descoperiţi lumea de cercuri şi sfere care ne înconjoară, în toate fiind implicat numărul π . Întrebaţi-vă  cum ar arăta o lume fără cercuri şi veţi crea imagini sau poveşti incredibile, aşa cum au creat prin desene şi compuneri micuţii din clasa a V-a C.
Vă veţi distra şi veţi uita de griji... măcar pentru câteva minute!
,,Dacă un om nu crede că matematica e simplă e pentru că nu realizează cât de complicată e viața" (John Louis Von Neumann, matematician).
Prof. Szatmari Dorina
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: CoPIii de la Şcoala Nicolae Bălcescu de Ziua PI (π).

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:08:37 Ora standard a Europei de Est