Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O zi specială pentru doamne și domnișoare

Un zâmbet și o floare... la Ștei

O zi specială pentru doamne și domnișoare

,,Femeia este un trandafir ceresc în viața pământeană" - Friedrich Schiller.

Un mărţişor muzical-umoristic împletit cu multă dragoste şi respect a fost dăruit din suflet pentru suflet tuturor doamnelor profesoare de la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, joi (7 martie 2019), la Centrul de Documentare şi Informare în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a activităţii cultural-artistice, intitulate ,,Un zâmbet și o floare".
Activitatea a fost pregătită de prof. docum. Cristina Andru, susţinută de doamna director, prof. Simona Pantea şi Moruţ Liana, director adjunct, cu sprijinul profesorilor: Bunduruş (Monenci) Natalia, Panici-Mangra Adelina, Toth Ioana, Merce Sanda, Tomescu Ileana și Drăgan Gheorghe.
Programul a debutat cu poezia Cântec femeiesc, recitată de elevele Miruna Andru, Alexia Matei şi Anton Carina din clasele (a VII-a D şi a VI-a A), coordonatori, prof. Ioana Toth şi Andru Luminiţa. Mulţumesc, iubită mamă a fost cântecul special dedicat celor mai dragi fiinţe: mame, buncii, surori, interpretat de eleva Daria Carţiş din clasa a VI-a A, coordonator, prof. Bunduruş (Monenci) Natalia. Un gând curat şi senin a fost transmis şi prin versurile poeziilor Mama mea și Fiecare profesoară, recitate de elevele: Gabriela Cundure, Denisa Farcaş, Giulia Fliţa, Albert Agud, Fernanda Ichim, Rareş Vuluga, Timeea Ţurcaş şi David Stan (a V-a  şi a VI-a), coordonatori, prof. Toth Ioana  şi Denisa Popa; alte creaţii lirice sugestive: Rugă pentru părinţi, de Adrian Păunescu şi Mi-e dor de tine, mamă, de Grigore Vieru au fost recitate de elevii: Alina Fordon (a VIII-a D), Sime Ariana, Rădac Alexia, Ile Andrei, Trif Luca şi Laza George (a V-a B, C), coordonatori, prof. Panici-Mangra Adelina, Paşca Alin, Merce Sanda; o scenetă umoristică Băiatul de cartier, care parodiază relaţia dintre părinte şi copil, a fost pusă în scenă de Lavinia Borbilău, Adriana Secui şi Daria Ţigan (a VII-a A), coordonator, prof. Andru Cristina, diriginte prof. Vlaş Angela; un fragment din compoziţia pentru pian Menuet a renumitului compozitor  W.A. Mozart, a fost interpretat la orgă de Daria Berce din clasa a III-a C, îndrumător, prof. Bunduruş (Monenci) Natalia,  cu sprijinul înv. Bogoşel Voichiţa. Din lada de zestre a cântecul popular românesc am ales cântecele: Dragu-mi-i de neamul meu şi La oglindă, interpretate de elevele Andra Sabău şi Sarah Maria Bidiga, îndrumători, prof. Sanda Merce și bibliotecar, prof. Ileana Tomescu, acompaniament, prof. Drăgan Gheorghe.
Ca în fiecare an, doamnele şi domnişoarele prezente la activitate au fost plăcut surprinse  de momentele umoristice pregătite cu profesionalism şi multă dăruire de dl. prof. Bunta Cristian. Spre finalul programului, Carina Anton (a VIII-a D) şi Alexandra Cocoş (a V-a A) au completat tabloul muzical al zilei,  coordonator, prof. Bunduruş (Monenci) Natalia. Prezentatorii spectacolului omagial au fost elevii Rareş Georgescu (cls.VIII-a C) şi Bianca Ilieş (cls.VIII-a D).
Desene, mărţişoare şi felicitări de 8 Martie
Parte integrantă din programul sărbătorii de 8 Martie au fost desenele, mărţişoarele şi felicitările pregătite special pentru acest eveniment, expuse în sălile de clasă, pe holurile şcolii şi în Centrul de Documentare şi Informare. Acestea au fost realizate atât de elevii din clasele primare, îndrumaţi de învăţători: Creţ Florina, Bogoşel Voichiţa, Bunta Cristian, Bursaşiu Ramona, Făşie Romulus, Fărcanea Ioana, Fericean Adriana, Lupău Florina, Moza-Becheanu Liana, Miara Angelica, Petruse Maria, Stan Lavinia, Trif Laura, Todor Alina, Ţoţa Felicia, cât şi de elevii de gimnaziu, îndrumaţi de profesorul de educaţie plastică Coroiu-Stanciu Carmen şi  profesorii diriginţi: Andru Luminiţa, Goliţa Anca, Haidu Rodica, Jude Raluca, Merce Sanda, Mihuţa Ştefana, Muşet Georgeta, Panici-Mangra Adelina,Toth Ioana, Sere Alexandra, Paşca Alin, Popa Olga, Vlaş Angela, cu sprijinul echipei CDI, prof. docum. Andru Cristina, bibl., prof. Tomescu Ileana.
La final, doamnele directori, prof. Pantea Simona şi Moruţ Liana, au mulţumit elevilor şi profesorilor coordonatori, au felicitat doamnele, domnişoare și mămicile prezente și au  înmânat diplome de participare elevilor care s-au implicat în realizarea programului cultural-artistic.
Cele mai alese gânduri şi o primăvară frumoasă vă urăm tuturor!
Ileana Tomescu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O zi specială pentru doamne și domnișoare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:05 Ora de vară a Europei de Est