Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția ,,Punți către frații de dincolo de Prut”

Oradea - Basarabia

Expoziția ,,Punți către frații de dincolo de Prut”

Derulând diferite proiecte, de ani și ani, domnul profesor Teodor David și colaboratorii săi au lansat, între Oradea și Basarabia, ,,Punți către frații de dincolo de Prut", pe linie culturală, expediind în Basarabia vagoane de cărți și înființând biblioteci în Republica Moldova.

Cel mai recent proiect internațional este ,,Pod de cărți peste Prut" în anul Centenarului.
Cu ocazia nenumăratelor vizite făcute la frații de peste Prut, domnul profesor a adunat nenumărate poze pe care le-a așezat într-un album de suflet, imagini-mărturii, adevărate documente de arhivă sentimentală.
Cu parte dintre ele, dar și cu alte imagini primite de la colaboratori, dimpreună cu lucrări ale copiilor, parteneri în cadrul proiectelor, domnul profesor Teodor David și doamna profesor Doina Bunea au organizat o expoziție inedită, intitulată simplu ,,Punți către Basarabia noastră", vernisată joi, 7 martie 2019, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor. Gazda bună a evenimentului cultural a fost chiar doamna Ligia Mirișan, managerul instituției, iar printre invitații speciali s-au numărat general lt(r) Lazăr Cârjan și părintele Gheorghe Nemeș, colaboratori și patrioți devotați. Și de această dată ni s-au alăturat reprezentanți ai școlilor partenere, școlile gimnaziale orădene ,,Oltea Doamna" (prof. Ienei David Laura, bibliotecar Teședan Dana și secretar-șef Popa Mihuț Angelica) și ,,Avram Iancu" (prof. Pop Lidia și Angela Bungău și bibliotecar Delia Tipi), la fel și Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și Liceul de Arte.
Referindu-se la Basarabia noastră, vorbitorii au subliniat importanța momentului 27 martie 1918. Părintele Gheorghe Nemeș s-a rugat alături de cei prezenți și a adus un omagiu Femeii, în pragul Zilei de 8 Martie.
Cadrele didactice partenere în proiectul internațional ,,Pod de cărți peste Prut" în anul Centenarului au donat desene pentru expoziție și au pus la cale un moment artistic dedicat evenimentului, dar și Zilei Internaționale a Femeii. Eleva Roxana Duluș de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" a interpretat cântece populare, alături de privighetoarea Liceului de Arte, îndrăgita noastră interpretă Bianca Popa. ,,Dinozaurii'' doamnei prof. Ienei David Laura, de la ,,Oltea Doamna", au încins o horă frățească și au cântat împreună cu Bianca ,,Clopotul reîntregirii"  și ,,Dor de Eminescu".
Expoziția poate fi vizitată în holul instituției și în cursul acestei săptămâni.
Prof. Laura Ienei David
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Expoziția ,,Punți către frații de dincolo de Prut”.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 05:28:14 Ora de vară a Europei de Est