Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară

Astăzi (marți), va avea loc vernisajul expoziției

Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară

Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară

Vernisajul va avea loc în 12 martie 2019, ora 17.30, iar din 13 martie, expoziţia este deschisă pentru vizitare.
Aşa cum sugerează şi titlul, expoziţia ne familiarizează cu remarcabilele realizări ale civilizației Romei antice şi acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu (sec. I î.Hr. - 476 d.Hr). Piesele reconstituite sînt realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte aflate în muzee din Italia şi din texte autentice (tratatul lui Vitruviu). Obiectele prezentate sînt reproduceri la scară ale „maşinilor" de război inventate de romani şi ale „maşinilor" folosite în arhitectura civilă. Publicul va putea interacţiona cu cîteva dintre acestea: arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate. De asemenea, cei fascinaţi de istoria antică a Romei vor putea să se fotografieze cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif. În plus, sînt oferite prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi un film despre istoria Imperiului roman (circa 20 min.).
Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019, conform programului muzeului (www.mtariicrisurilor.ro). Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00.
Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma antică este de: 8 lei - adulţi; 4 lei - elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup.
Menţionăm că pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei.
Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere. (A.M.)

 

 

 

 

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:59 Ora de vară a Europei de Est