Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O pasarelă pietonală supraterană peste centură și un drum nou de legătură

În zona Calea Aradului - Str. Ogorului vor fi realizate

O pasarelă pietonală supraterană peste centură și un drum nou de legătură

Primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 4 martie 2019, o conferință de presă în care a prezentat stadiul a două proiecte de investiții pe care municipalitatea urmează să le implementeze în perioada următoare, cu scopul de a fluidiza traficul din câteva zone aglomerate din oraș.

Pasarelă pietonală supraterană în zona Auchan-Leroy Merlin - Piața 100
Primul proiect prezentat este unul de mobilitate urbană pentru realizarea unei pasarele pietonale și ciclistice peste centura Oradea, care va face legătura între stația de tramvai de pe malul Peței, situată lângă podul rutier amenajat peste Peța, pe Str. Traian Blajovici și zona de peste centură înspre Leroy Merlin.
Acest pasaj suprateran, care va crea acces pietonilor și bicicliștilor atât spre Piața 100 cât și spre Era Shopping Park, are la capete două rampe până la înălțimea de 2,80 metri, între cele două capete situându-se pasarela propriu-zisă având o lungime de 300 metri. Pasarela va sta pe 10 piloni, amplasați la distanțe de 25 până la 38 de metri între aceștia, cea mai mare lărgime fiind la traversarea centurii. Stâlpii pe care se sprijină această pasarelă vor fi din beton, iar partea de tablier și de sistem de protecție este formată din grinzi metalice, peste acest tablier urmând a fi turnată o placă de beton care să asigure o bună circulație peste șoseaua de centură. Lățimea pasarelei va fi de 4 metri, câte 2 metri pe fiecare direcție de mers, urmând să fie folosită atât de bicicliști cât și de pietoni.
„La trecerea spre Leroy Merlin există două posibilități de coborâre de pe rampă: o rampă înclinată înspre Piața 100 și, de asemenea, o spirală pe care se poate coborî în așa fel încât să existe și posibilitatea de a merge la nivelul solului către zona Era Shopping Park, printre coridorul de aterizare a avioanelor și șoseaua de centură. Studiul de fezabilitate va fi aprobat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din această lună, cel mai probabil în jurul datei de 20 martie. După ce această documentație va fi aprobată avem două variante: o depunem spre finanțare pe fonduri europene sau o realizăm din buget local", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Legătură Calea Aradului - Strada Ogorului
Al doilea proiect prezentat în cadrul conferinței de presă este cel de realizare a unei legături între DN79 Oradea - Arad, prin spatele centrului comercial Era Shopping Park și Calea Ogorului, la girația de la colțul Cimitirului Rulikowski. Acesta va fi un drum nou de legătură având o lungime de 900 metri, pe două benzi, cu trotuare pe toată lungimea.
„Acum suntem în faza de realizare a documentațiilor. Avem o negociere cu Era Shopping Park să ne dea în administrare gratuită acel drum, ca să nu mai învestim pentru el. Cea mai complicată porțiune este cea de traversare pe sub culoarul de zbor, care în fapt este o porțiune de drum acoperit, de două benzi, cu o lățime pe carosabil a celor două benzi de 7 metri și două trotuare laterale de câte un metru, această subtraversare permițând circulația mașinilor, care au un gabarit mai mic de 3,5 metri", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Structura de protecție a acestui drum acoperit este din tablă ondulată, care va asigura înălțimea de 3,50 metri în această zonă. Aceasta va fi acoperită de o suprafață de pământ în așa fel încât la nivelul superior să nu depășească nivelul pistei de aterizare, acestea fiind condiționări din partea Autorității Aeronautice.
Costul estimat al acestei lucrări este de aproximativ 1,1 milioane euro, urmând să fie realizată din buget local.
„Compania va preda studiul de fezabilitate al lucrării la data de 1 mai 2019. Ne propunem ca în cursul acestei luni să finalizăm procedurile juridice, să obținem un acord de la aeroport pentru darea în administrare a acelei porțiuni de aproximativ 2000 de metri de teren care ar fi afectată, să dăm un vot în Consiliul Municipal pentru preluare în administrare și desigur, sper că vom primi de la Consiliul Județean, și le mulțumesc anticipat pentru acest lucru, un vot de dare în administrare pe perioada execuției lucrărilor în așa fel încât să putem în luna mai să demarăm procedura de proiectare și de execuție a acestei lucrări", a spus primarul Oradiei. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:23 Ora de vară a Europei de Est