Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”

Ieri, în ,,cetatea” orădeană de plămădire a viitorilor dascăli,

Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”

Ieri, fiind o zi de miercuri (6 martie 2019), la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea (fostul nostru liceu pedagogic cu tradiție în formarea dascălilor), s-au desfășurat lecții demonstrative pentru elevii din clasa a XI-a, profil pedagogic, în cadrul practicii pedagogice.

Pentru cei neavizați vom spună că  ,,Practica pedagogică are rolul de a forma și dezvolta deprinderi specifice activității didactice, de a ,,provoca" structurarea întregii personalități a elevilor (practicanți) în conformitate cu ,,tiparul" acestei nobile meserii (profesiuni).
  Azi (ieri, miercuri - n.n.), s-au desfășurat activități demonstrative destinate elevilor din clasa a XI-a. Am surprins modele de bune practici variate, bine documentate atât științific cât și metodic. Aceste lecții demonstrative vin în completarea și consolidarea noțiunilor teoretice, contribuind la formarea calitativă a dascălilor de mâine".
Am citat-o pe doamna prof. Felicia Dima, psihopedagog, coordonatorul practicii pedagogice la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea.
Am revenit ieri (cu mult drag, la fostul meu liceu pedagogic, unde m-am format ca dascăl), așa după cum i-am promis doamnei profesor dr. Maria Donca, miercuri, 23 ianuarie 2019, când am participat la marcarea și sărbătorirea Unirii Principatelor Române, la clasa a IV-a A, eveniment la care trei distinși invitați (trei foste cadre militare: domnul Valer Toncean și doamna Sidonia Toncean, locotenent-colonel, respectiv maior, și domnul general în rezervă Vasile Creț) le-au prezentat copiilor evenimentul de la 24 Ianuarie 1859, așa cum l-au cunoscut și l-au trăit domniile lor.
Miercuri (6 martie), doamna profesor dr. Maria Donca a avut de înfruntat în sala de clasă privirile elevilor săi și tot atâtea priviri exigente ale practicanților din clasa a XI-a, însoțiți de distinsul profesor de istorie al colegiului, doamna profesor Alexandrina Crăciun și profesorul metodist, doamna prof. Felicia Dima, la care s-a adăugat practicantul de zi de la clasă (Amalia Buzle, din clasa a IX-a). Presiunea a fost mare, emoțiile pe măsură, în atari condiții, dar aveam în față un expert în educație, un profesor ajuns la stadiul de desăvârșire în cariera didactică, ani buni inspector școlar de specialitate, un cadru didactic motivat și dăruit profesiunii, școlii și copiilor săi. Pentru ei, într-o viață de om, domnia sa a fost mamă și dascăl adevărat, dăruit propriilor și singurilor săi copii. Dacă în 23 ianuarie, cei peste 30 de elevi din clasa a IV-a A îi sorbeau din ochi pe distinșii invitați căutând să acumuleze cât mai multe informații inedite legate de Unirea Principatelor Române, ieri, sub bagheta magică a distinsului profesor, maestru în arta conversației euristice, aceiași geniali școlari doreau să spună tot ce știu despre eveniment, ridicând o pădure de brațe, fiecare dorind să se afirme în fața colegilor mai mari. A fost o lecție interactivă, bogată în materiale didactice clasice și moderne, densă și vie, grație paletei bogate de metode și tehnici de învățare participativă, elevii fiind în centrul atenției, ei vorbind și acționând mai mult decât însuși magistrul, aflat în postura de coordonator al sufletelor arzânde, avide de cunoaștere.
,,Elevii fac dovada că știu istorie, iar doamna învățătoare pune pasiune multă"
La o super clasă, la un super dascăl, toate au ieșit precum au fost planificate, potrivit scopului și obiectivelor, așa încât la final, distinsa doamnă profesor de istorie Alexandrina Crăciun avea să conchidă reușita acțiunii: ,,o lecție demonstrativă care a respectat competențele specifice care trebuie să se formeze în clasa a IV-a, realizate prin intermediul materialelor didactice utilizate, bogate și variate, hartă, atlas, planșe, texte, imagini, fișe și alte surse. Felicit, deopotrivă, elevii și pe doamna învățătoare, profesor dr. Maria Donca, cea care știe că am opinie întotdeauna favorabilă. Elevii fac dovada că știu istorie, iar doamna învățătoare pune pasiune multă, cu atât mai mult la orele de istorie".
Ultimul cuvânt îi aparține domniei sale (M.D.): ,,Istoria este geografie în mişcare (spunea Johann Gottfried von Herder). Istoria este un ghid de navigaţie în timpuri de răstrişte. Istoria reprezintă ceea ce suntem şi motivul pentru care suntem aşa (David C. McCullough). Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord" (Napoleon Bonaparte). Istoria trebuie trăită cu ochii, din priviri, simțită cu sufletul și mintea, participând cu toată ființa. Iar dacă tu așa o percepi și o trăiești, cu siguranță că și copiii din fața ta o vor recepta ca atare, ei fiind oglinda fidelă a acțiunilor și gândurilor noastre", ne-a mărturisit distinsul profesor dr. Maria Donca.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:26 Ora standard a Europei de Est