Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”

Ieri, în ,,cetatea” orădeană de plămădire a viitorilor dascăli,

Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”

Ieri, fiind o zi de miercuri (6 martie 2019), la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea (fostul nostru liceu pedagogic cu tradiție în formarea dascălilor), s-au desfășurat lecții demonstrative pentru elevii din clasa a XI-a, profil pedagogic, în cadrul practicii pedagogice.

Pentru cei neavizați vom spună că  ,,Practica pedagogică are rolul de a forma și dezvolta deprinderi specifice activității didactice, de a ,,provoca" structurarea întregii personalități a elevilor (practicanți) în conformitate cu ,,tiparul" acestei nobile meserii (profesiuni).
  Azi (ieri, miercuri - n.n.), s-au desfășurat activități demonstrative destinate elevilor din clasa a XI-a. Am surprins modele de bune practici variate, bine documentate atât științific cât și metodic. Aceste lecții demonstrative vin în completarea și consolidarea noțiunilor teoretice, contribuind la formarea calitativă a dascălilor de mâine".
Am citat-o pe doamna prof. Felicia Dima, psihopedagog, coordonatorul practicii pedagogice la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea.
Am revenit ieri (cu mult drag, la fostul meu liceu pedagogic, unde m-am format ca dascăl), așa după cum i-am promis doamnei profesor dr. Maria Donca, miercuri, 23 ianuarie 2019, când am participat la marcarea și sărbătorirea Unirii Principatelor Române, la clasa a IV-a A, eveniment la care trei distinși invitați (trei foste cadre militare: domnul Valer Toncean și doamna Sidonia Toncean, locotenent-colonel, respectiv maior, și domnul general în rezervă Vasile Creț) le-au prezentat copiilor evenimentul de la 24 Ianuarie 1859, așa cum l-au cunoscut și l-au trăit domniile lor.
Miercuri (6 martie), doamna profesor dr. Maria Donca a avut de înfruntat în sala de clasă privirile elevilor săi și tot atâtea priviri exigente ale practicanților din clasa a XI-a, însoțiți de distinsul profesor de istorie al colegiului, doamna profesor Alexandrina Crăciun și profesorul metodist, doamna prof. Felicia Dima, la care s-a adăugat practicantul de zi de la clasă (Amalia Buzle, din clasa a IX-a). Presiunea a fost mare, emoțiile pe măsură, în atari condiții, dar aveam în față un expert în educație, un profesor ajuns la stadiul de desăvârșire în cariera didactică, ani buni inspector școlar de specialitate, un cadru didactic motivat și dăruit profesiunii, școlii și copiilor săi. Pentru ei, într-o viață de om, domnia sa a fost mamă și dascăl adevărat, dăruit propriilor și singurilor săi copii. Dacă în 23 ianuarie, cei peste 30 de elevi din clasa a IV-a A îi sorbeau din ochi pe distinșii invitați căutând să acumuleze cât mai multe informații inedite legate de Unirea Principatelor Române, ieri, sub bagheta magică a distinsului profesor, maestru în arta conversației euristice, aceiași geniali școlari doreau să spună tot ce știu despre eveniment, ridicând o pădure de brațe, fiecare dorind să se afirme în fața colegilor mai mari. A fost o lecție interactivă, bogată în materiale didactice clasice și moderne, densă și vie, grație paletei bogate de metode și tehnici de învățare participativă, elevii fiind în centrul atenției, ei vorbind și acționând mai mult decât însuși magistrul, aflat în postura de coordonator al sufletelor arzânde, avide de cunoaștere.
,,Elevii fac dovada că știu istorie, iar doamna învățătoare pune pasiune multă"
La o super clasă, la un super dascăl, toate au ieșit precum au fost planificate, potrivit scopului și obiectivelor, așa încât la final, distinsa doamnă profesor de istorie Alexandrina Crăciun avea să conchidă reușita acțiunii: ,,o lecție demonstrativă care a respectat competențele specifice care trebuie să se formeze în clasa a IV-a, realizate prin intermediul materialelor didactice utilizate, bogate și variate, hartă, atlas, planșe, texte, imagini, fișe și alte surse. Felicit, deopotrivă, elevii și pe doamna învățătoare, profesor dr. Maria Donca, cea care știe că am opinie întotdeauna favorabilă. Elevii fac dovada că știu istorie, iar doamna învățătoare pune pasiune multă, cu atât mai mult la orele de istorie".
Ultimul cuvânt îi aparține domniei sale (M.D.): ,,Istoria este geografie în mişcare (spunea Johann Gottfried von Herder). Istoria este un ghid de navigaţie în timpuri de răstrişte. Istoria reprezintă ceea ce suntem şi motivul pentru care suntem aşa (David C. McCullough). Istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord" (Napoleon Bonaparte). Istoria trebuie trăită cu ochii, din priviri, simțită cu sufletul și mintea, participând cu toată ființa. Iar dacă tu așa o percepi și o trăiești, cu siguranță că și copiii din fața ta o vor recepta ca atare, ei fiind oglinda fidelă a acțiunilor și gândurilor noastre", ne-a mărturisit distinsul profesor dr. Maria Donca.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: Am asistat la o lecție demonstrativă, ,,Cuza și Unirea Principatelor Române (1859)”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:02 Ora de vară a Europei de Est