Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățarea prin experiență transformă școala

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Țețchea au implementat, cu succes, proiecte de voluntariat

Învățarea prin experiență transformă școala

Au trecut mai mult de doi ani de când elevii din școala noastră sunt în rețeaua națională de cluburi IMPACT.

De la început am pornit cu mult entuziasm, am avut multe așteptări, iar câteva s-au și împlinit. Ne-am bucurat, am sperat și în cele din urmă am și reușit.
Îndrumați de doamnele profesoare Ilea Luminiţa şi Pop Cristina, facilitatoare, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 Ţeţchea, judeţul Bihor, au implementat proiecte de voluntariat în folosul comunităţii în mediul rural sub numele de club IMPACT ,,Number One" Ţeţchea și împreună cu comunitatea locală au reuşit, poate ceva ce alţii nici nu visează într-un sat, să scrie proiecte de succes pentru comunitatea din care fac parte precum: ,,Sală de sport în şcoală", ,, Implicare prin reciclare!" și cel mai recent ,,Schoogle -Tehnologia modernă susține educația".
Membrii clubului IMPACT ,,Number One" din Țețchea, județul Bihor, coordonați de doamnele facilitatoare, au amenajat o sală de sport multifuncțională în incinta școlii, au sensibilizat  comunitatea locală în privința reciclării selective a deșeurilor și au început proiectul prin care să se amenajeze sălile de clasă cu sisteme ale tehnologiei moderne.
Au obținut rezultatele pe care și le-au dorit lucrând în echipă și cu multă perseverență pentru a duce la bun sfârșit tot ceea ce și-au propus. Au atras atenția și interesul colegilor din școlile comunei organizând Târguri de Crăciun de Sfintele sărbători ale Nașterii Domnului unde  au vândut obiecte realizate de ei (decorațiuni, felicitări), prăjituri  și jucării. Cu sumele strânse din acest eveniment s-a achiziționat materialul  sportiv necesar orelor de sport, materialele necesare derulării proiectului pentru reciclarea selectivă și un laptop.  
Capabili de a-și argumenta punctele de vedere și de a lua decizii în favoarea celor din jur, pregătiți să își asume un rol activ și nu unul pasiv, cu încredere în forțele proprii, dar și încrezători că împreună pot produce schimbarea au început o serie de discuții atât cu conducerea școlii cât și cu reprezentanții autorităților locale (Primărie, Consiliu Local). Un sprijin considerabil l-au avut din partea primarului localității noastre Drimbea Pavel-Ovidiu, viceprimarului comunei Geczi Ioan și  consilierului local prof. Monenciu Livia. Aceștia au susținut proiectele până la finalizarea lor. Proiectele de serviciu în folosul comunității îi provoacă pe elevi să privească în jur, să identifice problemele și să găsească, singuri, căi de rezolvare. Atunci când în derularea proiectului lucrurile stagnau, au mers spre comunitate prin realizarea de afiș și broșuri de promovare a proiectelor.
Am pornit de la comunitatea școlară și am ajuns la comunitatea locală. Consătenii noștri prin demersurile noastre ne-au sprijinit și ne văd cu mai mult respect venind în sprijinul nostru de-a lungul proiectelor realizate de micii voluntari, membri ai clubului IMPACT. Proiectele și-au atins scopul, iar schimbări au avut loc, în timp, mai ales în comportamentul elevilor din școală, îmbunătățirea comunicării dintre elevi și profesori, îmbunătățirea frecvenței școlare.
Dezvoltarea spiritului de echipă și împărțirea responsabilităților a contribuit la ieșirea din zona de confort, la alocarea unui timp bine stabilit pentru pregătirea activităților din  proiect, dar și pregătirii pentru programul școlar. Treptat lucrurile s-au schimbat în dezvoltarea lor viitoare, au învățat să-și depășească temerile și neîncrederea, sunt mai dornici de a-și crea un viitor prin forțele proprii. Elevii au devenit mai curioși și și-au format abilități de relaționare în orice context, comunicare, muncă în echipă și valori de neegalat: omenie, curaj, respect, solidaritate și cumpătare.
Roadele muncii noastre nu au întârziat să apară chiar de la primul proiect implementat ,,Sală de sport în școală", acesta fiind selectat la prima ediție a Galei Comunității Bihorene, gală organizată de Fundația Comunitară Oradea în anul 2017.
Folosit ca o activitate extracurriculară, programul IMPACT, implementat în școala noastră este o oportunitate atât pentru elevi și profesori cât și pentru comunitatea din care ei fac parte. Transformările care au loc prin metode experiențiale îi transformă pe toți cei implicate într-o voce comună deosebit de importantă în crearea viitorului comun.
Prof. facilitator club IMPACT
Ilea Luminița-Maria
 
Super club, super copii și super dascăli!
Tuturor, felicitări pentru reușite, care nu sunt puține!
Minunată ispravă!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan
Pas cu pas, istoria devenirii (în imagini) la Țețchea. Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Învățarea prin experiență transformă școala.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:36 Ora de vară a Europei de Est