Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor

De astăzi (miercuri), Transparențe sacre.

Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor

În procesul de readucere în atenția publicului vizitator a valorilor patrimoniale deținute de Muzeul Țării Crișurilor, începând cu 27 februarie 2019, acesta propune o expoziție dedicată icoanei pe sticlă din colecția Secției de etnografie, având titlul Transparențe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor și care va fi deschisă până în 30 iunie 2019.

Icoanele expuse provin din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea și sunt originare din câteva centre şi zone importante pentru acest gen de creație transilvană: Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului, Făgăraş, Iernuţeni. Toate sunt expresia talentului unor meşteri țărani care merită pe deplin admiraţia noastră. „Glaja" (sticla) de manufactură, foiţa de aur, asocierile cromatice de o prestanţă impunătoare, eleganţa desenului conturilor, limpezimea organizării compoziţiilor, datarea, este adevărat, rar prezentă pe icoanele pe sticlă, sunt argumente care ne îndreptăţesc să afirmăm, dacă mai era nevoie, că marea majoritate a acestora au statut de capodoperă.
În judeţul Bihor, icoanele de la Nicula au cunoscut o mare răspândire. De ce din centrul mai sus-amintit şi nu din altele, la fel de renumite? Dintr-un motiv foarte simplu. Erau, în primul rând, mai aproape de zonă ca şi distanţă, apoi, în al doilea rând, pentru că în a doua jumătate a secolului al XIX-lea foarte mulţi zugravi de biserici de lemn originari din Nicula au fost angajaţi să picteze interiorul acestora, prilej cu care ofereau spre vânzare şi icoane pe sticlă. Un alt centru prezent în Țara Crișurilor a fost cel de la Iernuțeni.
Icoanele pe sticlă originare din Şcheii Braşovului şi Ţara Oltului, din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, au aparţinut unei colecţii particulare - Şerban Olga din Bucureşti - şi au fost achiziţionate de instituţia muzeală orădeană tocmai pentru a putea ilustra cât mai complet un fenomen artistic românesc transilvănean ce s-a distins prin diversitate stilistică şi estetică.
În cadrul expoziției mai sunt reconstituite, pentru a evidenția locul și importanța icoanei în viața comunităților creștine românești, ortodoxe și greco-catolice, un iconostas și un interior țărănesc din Bihor, două puncte de maximă relevanță pentru însemnătatea cultului icoanei pe aceste meleaguri. De asemenea, sunt evidențiați sfinții protectori ai familiei și ai comunităților, care erau solicitați de comanda socială originară din diversele localități ale acestei zone.
Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române Nr.1/A, conform programului acestuia, care poate fi consultat pe www.mtariicrisurilor.ro.
Preţul biletelor este de 8 lei şi 4 lei, cu acest bilet putându-se vizita şi celelalte expoziţii, cu excepţia vivariului şi a celor care urmează să fie organizate şi pentru care se stabileşte un preţ special, ce va fi anunţat din timp. (A.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:52 Ora de vară a Europei de Est