Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor

De astăzi (miercuri), Transparențe sacre.

Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor

În procesul de readucere în atenția publicului vizitator a valorilor patrimoniale deținute de Muzeul Țării Crișurilor, începând cu 27 februarie 2019, acesta propune o expoziție dedicată icoanei pe sticlă din colecția Secției de etnografie, având titlul Transparențe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX) din colecția Muzeului Țării Crișurilor și care va fi deschisă până în 30 iunie 2019.

Icoanele expuse provin din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea și sunt originare din câteva centre şi zone importante pentru acest gen de creație transilvană: Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului, Făgăraş, Iernuţeni. Toate sunt expresia talentului unor meşteri țărani care merită pe deplin admiraţia noastră. „Glaja" (sticla) de manufactură, foiţa de aur, asocierile cromatice de o prestanţă impunătoare, eleganţa desenului conturilor, limpezimea organizării compoziţiilor, datarea, este adevărat, rar prezentă pe icoanele pe sticlă, sunt argumente care ne îndreptăţesc să afirmăm, dacă mai era nevoie, că marea majoritate a acestora au statut de capodoperă.
În judeţul Bihor, icoanele de la Nicula au cunoscut o mare răspândire. De ce din centrul mai sus-amintit şi nu din altele, la fel de renumite? Dintr-un motiv foarte simplu. Erau, în primul rând, mai aproape de zonă ca şi distanţă, apoi, în al doilea rând, pentru că în a doua jumătate a secolului al XIX-lea foarte mulţi zugravi de biserici de lemn originari din Nicula au fost angajaţi să picteze interiorul acestora, prilej cu care ofereau spre vânzare şi icoane pe sticlă. Un alt centru prezent în Țara Crișurilor a fost cel de la Iernuțeni.
Icoanele pe sticlă originare din Şcheii Braşovului şi Ţara Oltului, din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, au aparţinut unei colecţii particulare - Şerban Olga din Bucureşti - şi au fost achiziţionate de instituţia muzeală orădeană tocmai pentru a putea ilustra cât mai complet un fenomen artistic românesc transilvănean ce s-a distins prin diversitate stilistică şi estetică.
În cadrul expoziției mai sunt reconstituite, pentru a evidenția locul și importanța icoanei în viața comunităților creștine românești, ortodoxe și greco-catolice, un iconostas și un interior țărănesc din Bihor, două puncte de maximă relevanță pentru însemnătatea cultului icoanei pe aceste meleaguri. De asemenea, sunt evidențiați sfinții protectori ai familiei și ai comunităților, care erau solicitați de comanda socială originară din diversele localități ale acestei zone.
Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din Str. Armatei Române Nr.1/A, conform programului acestuia, care poate fi consultat pe www.mtariicrisurilor.ro.
Preţul biletelor este de 8 lei şi 4 lei, cu acest bilet putându-se vizita şi celelalte expoziţii, cu excepţia vivariului şi a celor care urmează să fie organizate şi pentru care se stabileşte un preţ special, ce va fi anunţat din timp. (A.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:28 Ora standard a Europei de Est