Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vremea cunoașterii - Meteo la Gojdu

Proiectul „Thunder Generation”

Vremea cunoașterii - Meteo la Gojdu

În spatele fiecărui buletin meteo de la știri sunt măsurători științifice, iar în spatele fiecărei măsurători sunt oameni și instrumente.

Tinerii orădeni vor avea ocazia să afle ce face un meteorolog și vor putea da sens practic unor noțiuni teoretice învățate la orele de chimie, fizică sau geografie prin experimente în laboratorul de fizică „Dorin M. Poenaru" al Colegiului Național „Emanuil Gojdu", care timp de patru luni va deveni un laborator de meteorologie al tinerilor.
Proiectul „Thunder Generation" urmează să se desfășoare în perioada martie-iunie 2019 și este unul din proiectele care a câștigat o finanțare prin Fondul Științescu Oradea, alcătuit din sponsorizări făcute de companii locale care sprijină educația științifică.
În cadrul „Thunder Generation", participanții vor învăța de la specialiști în acordarea de prim ajutor cum să acționeze în situații limită ale vremii, precum inundații, furtuni sau chiar tornade. O stație meteo, care va permite distribuirea live a datelor meteo de pe școală în toată lumea, va sta la îndemâna tinerilor, ajutându-i să înțeleagă mai bine parametrii meteorologici (temperatura, presiune, viteza vântului etc.). Atelierele „Face 2 face cu natura" vor fi atracția proiectului, deoarece participanții alături de meteorologi sau chiar oameni din aviație vor face ieșiri în natură pentru a observa pe viu structura unei furtuni și cum se dezvoltă aceasta.
Cine se poate înscrie?
Orice tânăr din Oradea cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani dornic să cunoască tainele vremii și ale naturii. Există 25 de locuri disponibile, iar selecția se va face în ordinea cronologică a înscrierilor.
Cum te poți înscrie?
Prin formularul online afișat pe pagina de Facebook a proiectului „Thunder Generation" sau la numărul de telefon 0731.354.351, data limită pentru înscrieri fiind 3 martie 2019.
Unde și când vor fi atelierele?
Atelierele vor fi ținute săptămânal la Colegiul Național „Emanuil Gojdu", deschiderea oficială urmând să aibă loc joi, 7 martie 2019 de la ora 16.00 în Sala Festivă a Colegiului.
Cine a creat proiectul?
Coordonatorul „Thunder Generation" este Alex Trandafir, elev în clasa a XI-a la liceul gazdă al proiectului, pasionat de meteorologie și mentor în proiectele Științescu din anii trecuți. Echipa de implementare le va avea în componență pe doamnele profesoare Berchez Daniela, Anderson Dora și Sorina Corbu, dar și alți voluntari liceeni.
Cine sprijină proiectul?
Finanțarea, în valoare de 6.000 lei, este asigurată prin Fondul Științescu, un program al Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group, Bugatti.
Alex Trandafir,
 coordonatorul proiectului „Thunder Generation"
Teodora Albiter,
manager proiecte Fundația Comunitară Oradea
 
Despre Fundația Comunitară Oradea
Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
Fundația Comunitară Oradea face parte din programul național de ,,Fundații Comunitare", inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Vremea cunoașterii - Meteo la Gojdu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:33 Ora de vară a Europei de Est