Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Duelul viorilor la Teatrul „Regina Maria”

La 1 aprilie (fără păcăleală)

Duelul viorilor la Teatrul „Regina Maria”

Teatrul ,,Regina Maria" va găzdui în 1 aprilie 2019, de la ora 19, un concert extraordinar al violoniștilor Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail. Evenimentul are loc în cadrul turneului național „Duelul viorilor", ajuns la ediția a IX-a.

Cei doi violoniști vor cânta pe instrumente celebre: Liviu Prunaru pe o vioară Stradivarius din 1694, numită „Pachoud", iar Gabriel Croitoru pe o vioară Guarnieri din 1731, denumită „Catedrala", care i-a aparținut lui George Enescu.
Seria de concerte „Duelul viorilor", organizată de Radio România Cultural, a început în 2011 și s-a derulat de-a lungul anilor în mai multe orașe din România, între care București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, dar și la Londra sau New York. Evenimentul este gândit ca o „confruntare" muzicală, în care publicul are ocazia să compare două instrumente excepționale, precum și să admire nivelul interpretativ de înaltă ținută artistică a celor trei artiști, muzicieni renumiți ai României, cu prestigioase cariere internaționale.
Liviu Prunaru este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume - Royal Concertgebouw Amsterdam. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale din Coreea, Italia, Elveția, SUA, Belgia. A studiat la Craiova, unde în prezent este și solist concertist la Filarmonica „Oltenia", susține frecvent recitaluri cu marile orchestre ale lumii, precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Juilliard Symphony și Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea.
Gabriel Croitoru este membru al faimosului Cvartet Transilvan de la Cluj. A susținut peste 1000 de concerte în toate colțurile lumii, cu London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de cameră Regina Sofia, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes. A obținut premii la concursuri de vioară în Polonia, Spania, Elveția, Italia.
Pianistul Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor din România și a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, în cadrul „Romanian Piano Trio", alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma. Este protagonistul proiectului național „Pianul călător". În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, precum și în Argentina, Chile, Statele Unite, China sau Japonia.
„Duelul viorilor" ajunge în premieră la Oradea în 1 aprilie, la Teatrul ,,Regina Maria".
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00 şi sâmbăta între orele 10.00 - 13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Nemeș Ramona Gabriela,
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:22:10 Ora de vară a Europei de Est