Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O sută de zile până la vizita Papei Francisc în România

Au mai rămas

O sută de zile până la vizita Papei Francisc în România

Este nevoie de mai mare umanitate în țara noastră, de mai mare unitate între creștini, de mai mare atenție față de cei marginalizați, precum și dorința unei mai strânse legături între generații, a subliniat într-un interviu pentru Vatican News - România, pr. Wilhelm Dancă, responsabil cu mass-media în Conferința episcopilor din România pentru vizita Papei Francisc în țara noastră (31 mai - 2 iunie 2019).

La 100 de zile câte au mai rămas până la acest eveniment, pr. Wilhelm Dancă a vorbit despre inițiativele care se desfășoară începând de astăzi în pregătirea acestei vizite:
„Vom avea 1 minut despre Papă și despre papalitate pe zi, timp de 100 de zile, care va fi difuzat înainte de buletinul știrilor principale de la Televiziunea Română și se vor parcurge etapele principale ale istoriei Bisericii sub călăuza papilor pe care Biserica i-a avut. O altă inițiativă importantă care urmează să se realizeze în aceste zile, a mai spus pr. Dancă, este organizarea unei expoziții cu fotografiile în mărime naturală ale persoanelor care au murit, care și-au dat viața pentru credință în timpul prigoanei comuniste. Această expoziție va fi vernisată puțin înainte de vizita Papei și intenționăm să o amenajăm și pe holurile Palatului Cotroceni, pe unde va trece Sfântul Părinte în primele momente ale prezenței Sanctității sale în Româniaˮ.
Prin această inițiativă, a continuat responsabilul cu mass-media din partea Conferinței Episcopilor din România pentru vizita Papei Francisc, se dorește a fi transmis un mesaj important, faptul „că suferința comună ne-a unit într-o speranță comună, de a avea într-adevăr mai multă iubire între noi, cei care ne recunoaștem creștini. Și să cultivăm aceste relații de bună vecinătate în ciuda diferențelor dogmatice, liturgice sau lingvistice care există între noi".
O altă inițiativă importantă, a mai spus pr. Dancă este „publicarea unor monografii, biografii, despre viața Sfântului Părinte, despre apostolatul său, despre liniile principale ale pontificatului Papei Francisc. Vom pregăti din timp aceste cărți, traducem deja și încercăm să pregătim opinia publică în legătură cu evenimentul important care urmează să aibă loc".
În interviul realizat de redacția română Vatican News în aceste zile, chiar în studioul „Karol Wojtyla" de la Radio Vatican, s-a amintit totodată că la două decenii de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 7-9 mai 1999 și vizita Papei Francisc „va lăsa cu siguranță o amprentă profundă în sufletele oamenilor care îl vor vedea, poate pentru prima și ultima oară în viața lor, având ocazia să stea foarte aproape de Sfântul Părinte, să îl salute, iar amintirea acestei vizite va fi unică pentru fiecare. Sigur, depinde de modul în care fiecare persoană se raportează la această vizită", spune pr. Wilhelm Dancă, subliniind faptul că „fiecare Papă își are carisma proprie, are mesaje cu accente specifice pontificatului său. Prin urmare, cele două vizite cred că nu trebuiesc apropiate în vedea diminuării mesajului lor, ci, eventual pentru a sublinia specificitatea fiecărei vizite și ecoul pe care aceste vizite îl pot lăsa în sufletul oamenilorˮ.
La final, întrebat de pr. W. D., care sunt trăsăturile prin care Papa Francisc va putea atinge inimile românilor și ale celor care vor urmări vizita sa în România, responsabilul cu mass-media pentru această vizită răspunde:
„În primul rând, Papa Francisc are o sensibilitate aparte față de cei marginalizați, dați de o parte din societate, uitați și trebuie să recunoaștem că  și în societatea românească astfel de categorii de persoane încă există. El va avea cu siguranță un astfel de mesaj pentru aceste persoane, cu un impact aparte. Nu se poate cuantifica acum ce se va întâmpla, dar, cu siguranță, uitându-mă la nivelul de așteptare care există în rândul acestor persoane, Sfântul Părinte le va atinge inima, sufletul și va transmite un cuvânt mângâietor pentru toate categoriile de persoane defavorizate și marginalizate în România. Printre acestea se află: persoanele în vârstă, persoanele bolnave, persoanele care nu se descurcă din punct de vedere material, persoanele care nu au reușit în viață, nici în timpul regimului comunist nu au avut un destin victorios și nici în timpul societăților libere, deschise spre valori materiale și spirituale libere. Aceste persoane îl vor aștepta pe Sfântul Părinte pentru a primi acea ,,bulă de oxigen", acea rază de speranță pentru a merge mai departe pe drumul vieții lor".
De asemenea, a continuat responsabilul cu mass-media, este aproape sigur că „Sfântul Părinte are un îndemn aparte față de provocările actuale ale migrației, ale mișcărilor de populații dintr-o parte în alta a lumii. România a fost terenul unor astfel de migrații. Avem în istoria noastră o mulțime de momente fundamentale ale migrației popoarelor vecine, dintr-o parte într-alta și din acest punct de vedere nu trebuie să uităm ceea ce am cules și am păstrat în urma acestei întâlniri cu alte popoare, cu alte culturi, cu alte religii; deschiderea către acest tip de întâlniri va fi cu siguranță promovată de Sfântul Părinte. Și va aduce multe roade. Va fi un mesaj către toți cei care au nevoie de o deschidere față de diversitate, bine știind că identitatea noastră este întotdeauna rodul unui dialog cu diversitatea, cu celălalt. Apoi, sigur, rolul principal al Sfântului Părinte este acela de a ne întări în credință. Sfântul Părinte este urmașul Sfântului Petru, cel pe care, după întâlnirea determinantă cu Isus Cristos și după încercările prin care el a trecut, Isus l-a asigurat că va avea această putere, de a-i întări în credință pe frații săi, pentru că El se va ruga pentru dânsul. Bazați pe această rugăciune a Mântuitorului pentru Petru și pentru succesorii săi, credem că și Papa Francisc va veni în România și îi va întări pe frații săi în credință. Aceasta este finalitatea principală a vizitei Papei în România și, din acest punct de vedere cu toții așteptăm un cuvânt de întărire și de mângâiere".
Puteți asculta interviul integral în format mp3, realizat de Vatican News - Radio Vatican România, aici:
https://www.vaticannews.va/ro/biserica/news/2019-02/papa-francisc-romania-interviu-noutati-wilhelm-danca.html
Mihaela Caba-Madarasi
jurnalist/responsabil departament comunicare
Episcopia Greco-Catolică de Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:10 Ora de vară a Europei de Est