Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cadrele didactice își mai pot înscrie școlile la Ediția Suporterilor

Până pe 28 februarie,

Cadrele didactice își mai pot înscrie școlile la Ediția Suporterilor

Până pe 28 februarie 2019, cadrele didactice din toată țara își mai pot înscrie unitățile de învățământ la Ediția Suporterilor 2018-2019 a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare.

Este ultima șansă, în această ediție, pentru orice grădiniță, școală sau liceu să nu rateze cursa pentru premiile locale și naționale, ca Școală-Suporter, și să ofere elevilor săi o experiență de voluntariat pentru mediu. Este, de asemenea, o șansă să contribuie la recordurile celei mai active mișcări de tineret care mobilizează comunitățile la colectarea corectă a deșeurilor electrice.
Înscrierea ca Școală-Suporter în Patrula de Reciclare este foarte simplă - unitatea de învățământ trebuie doar să susțină echipa locală predând la reciclare minimum 30 kg de deșeuri electrice (orice aparate electrice sau electronice de casat din gestiune sau aduse de elevi). Solicitarea de preluare a deșeurilor se poate face la scoalasuporter@rorec.org sau la numărul de telefon 0745 143 082.
Programul Patrula de Reciclare
Prin participarea la programul Patrula de Reciclare, școlile își cresc reputația și impactul în comunitate și consolidează implicarea părinților în activitatea de educație. Profesorii coordonatori își îmbogățesc credibilitatea ca formatori, devin lideri de opinie și modele în comunitate, sunt elogiaţi la nivel naţional pentru rezultatele de excepţie.
 „Am asistat zi de zi la formarea acestor elevi într-un mod absolut superb: dezvoltarea unor atitudini frumoase faţă de mediul înconjurător, un colectiv unit, prietenii pe viaţă, învingerea unor temeri, aptitudini sociale desăvârşite! Suporterii au oferit copiilor un exemplu de omenie. Sprijinul lor ne-a oferit încredere în forţele proprii şi ne-a ajutat să câştigăm", spune doamna Ioana Moldovan, profesorul coordonator al echipei de la Liceului Tehnologic „Cserey Goga" din Crasna, județul Sălaj.
Aparatele electrice vechi și stricate - deșeuri extrem de periculoase
Aparatele electrice vechi și stricate reprezintă o categorie de deșeuri extrem de periculoasă pentru mediu și pentru oameni. Pentru a evita riscul poluării solului, apei și aerului, Patrula de Reciclare ne reamintește că niciun astfel de obiect nu trebuie să ajungă în natură sau la gropile de gunoi, ci numai la reciclare. Pentru ca acest obicei responsabil să ajungă să fie adoptat de toți românii, este nevoie de un demers susținut de informare, conștientizare și educație. Copiii și dascălii din grădinițele, școlile și liceele din Patrula de Reciclare influențează deja, cu rezultate tangibile, evoluția comunităților către acest obiectiv.    
Ediția Suporterilor (2018-2019) se anunță deja drept una din cele mai de succes ediții ale programului! În primele patru luni ale ediției în curs, voluntarii au ajutat la colectarea a peste 1.000.000 de kg de deșeuri electrice și vor să stabilească un nou record - să contribuie la colectarea a 100g de DEEE per locuitor al României, până la 31 august 2019. CE înseamnă acest lucru? Ca fiecare cetățean al României să colecteze măcar cinci baterii și să se asigure că ajung la reciclare, cu ajutorul Patrulei, în loc să le arunce la gunoi!
Dar CÂT înseamnă asta?
Puțin, față de cât ar trebui să colectăm anual, ca membri ai Uniunii Europene. Însă trebuie să începem de undeva! Numai astfel putem face o diferență și putem învăța cu toții, alături de echipele Patrulei de Reciclare, ce obligații avem, ca cetățeni europeni!
Susținerea Școlilor-Suporter va juca un rol decisiv la desemnarea echipelor locale care vor câștiga premiile naționale. La această ediție, Școlile-Suporter au acces atât la premiile locale, cât și la cele naționale.
Ada Lungu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:17:49 Ora de vară a Europei de Est