Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cadrele didactice își mai pot înscrie școlile la Ediția Suporterilor

Până pe 28 februarie,

Cadrele didactice își mai pot înscrie școlile la Ediția Suporterilor

Până pe 28 februarie 2019, cadrele didactice din toată țara își mai pot înscrie unitățile de învățământ la Ediția Suporterilor 2018-2019 a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare.

Este ultima șansă, în această ediție, pentru orice grădiniță, școală sau liceu să nu rateze cursa pentru premiile locale și naționale, ca Școală-Suporter, și să ofere elevilor săi o experiență de voluntariat pentru mediu. Este, de asemenea, o șansă să contribuie la recordurile celei mai active mișcări de tineret care mobilizează comunitățile la colectarea corectă a deșeurilor electrice.
Înscrierea ca Școală-Suporter în Patrula de Reciclare este foarte simplă - unitatea de învățământ trebuie doar să susțină echipa locală predând la reciclare minimum 30 kg de deșeuri electrice (orice aparate electrice sau electronice de casat din gestiune sau aduse de elevi). Solicitarea de preluare a deșeurilor se poate face la scoalasuporter@rorec.org sau la numărul de telefon 0745 143 082.
Programul Patrula de Reciclare
Prin participarea la programul Patrula de Reciclare, școlile își cresc reputația și impactul în comunitate și consolidează implicarea părinților în activitatea de educație. Profesorii coordonatori își îmbogățesc credibilitatea ca formatori, devin lideri de opinie și modele în comunitate, sunt elogiaţi la nivel naţional pentru rezultatele de excepţie.
 „Am asistat zi de zi la formarea acestor elevi într-un mod absolut superb: dezvoltarea unor atitudini frumoase faţă de mediul înconjurător, un colectiv unit, prietenii pe viaţă, învingerea unor temeri, aptitudini sociale desăvârşite! Suporterii au oferit copiilor un exemplu de omenie. Sprijinul lor ne-a oferit încredere în forţele proprii şi ne-a ajutat să câştigăm", spune doamna Ioana Moldovan, profesorul coordonator al echipei de la Liceului Tehnologic „Cserey Goga" din Crasna, județul Sălaj.
Aparatele electrice vechi și stricate - deșeuri extrem de periculoase
Aparatele electrice vechi și stricate reprezintă o categorie de deșeuri extrem de periculoasă pentru mediu și pentru oameni. Pentru a evita riscul poluării solului, apei și aerului, Patrula de Reciclare ne reamintește că niciun astfel de obiect nu trebuie să ajungă în natură sau la gropile de gunoi, ci numai la reciclare. Pentru ca acest obicei responsabil să ajungă să fie adoptat de toți românii, este nevoie de un demers susținut de informare, conștientizare și educație. Copiii și dascălii din grădinițele, școlile și liceele din Patrula de Reciclare influențează deja, cu rezultate tangibile, evoluția comunităților către acest obiectiv.    
Ediția Suporterilor (2018-2019) se anunță deja drept una din cele mai de succes ediții ale programului! În primele patru luni ale ediției în curs, voluntarii au ajutat la colectarea a peste 1.000.000 de kg de deșeuri electrice și vor să stabilească un nou record - să contribuie la colectarea a 100g de DEEE per locuitor al României, până la 31 august 2019. CE înseamnă acest lucru? Ca fiecare cetățean al României să colecteze măcar cinci baterii și să se asigure că ajung la reciclare, cu ajutorul Patrulei, în loc să le arunce la gunoi!
Dar CÂT înseamnă asta?
Puțin, față de cât ar trebui să colectăm anual, ca membri ai Uniunii Europene. Însă trebuie să începem de undeva! Numai astfel putem face o diferență și putem învăța cu toții, alături de echipele Patrulei de Reciclare, ce obligații avem, ca cetățeni europeni!
Susținerea Școlilor-Suporter va juca un rol decisiv la desemnarea echipelor locale care vor câștiga premiile naționale. La această ediție, Școlile-Suporter au acces atât la premiile locale, cât și la cele naționale.
Ada Lungu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:56 Ora standard a Europei de Est