Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Laura Bretan, invitată specială în concertul lui Placido Domingo jr.

În 17 aprilie, la Sala Palatului din București

Laura Bretan, invitată specială în concertul lui Placido Domingo jr.

Favorita publicului la ediția din acest an a concursului Eurovision, Laura Bretan, se numără printre invitații speciali ai evenimentului Placido Domingo jr. & friends din data de 17 aprilie 2019 de la Sala Palatului din București.

Domingo Jr. va avea alături, pe scenă, atât artiști internaționali, cât și îndrăgiți artiști naționali - soprana Irina Polivanova, artistul Aydar Gaynullin, tenorul Alin Stoica, cel care a participat alături de Trooper la Eurovision, și cântărețul de origine moldovenească Valentin Boghean.
Laura Bretan s-a născut în 2002 în Chicago, Illinois, într-o familie de români. La numai 13 ani a uimit America în cadrul show-ului America's Got Talent, unde s-a clasat pe locul șase. În 2016 a ridicat sala și juriul în picioare la audițiile Românii au Talent, concurs la care Laura a câștigat premiul cel mare. Românca s-a aflat printre finaliștii de anul acesta ai Eurovision, unde a participat cu piesa ,,Dear Father". Deși s-a clasat pe locul al doilea, Laura a câștigat cel mai important vot, cel al publicului.
Soprana Irina Polivanova, câștigătoare a premiului Virginia Zeani, s-a născut în Lviv, Ucraina. A urmat cursurile Conservatorului din Moscova începând cu anul 2014, studentă a profesorului Yuriy Grigorev. În timpul studiilor de licență a interpretat trei roluri principale la Teatrul Conservatorului din Moscova: Ionta în opera omonimă a lui Tchaikovsky, Mimi în La Boheme de Puccini și Tatiana Larina în Evgeni Onegin de Tchaikovsky.
Aydar Gaynullin este cunoscut în toată lumea pentru îndemânarea pe care o dovedește la baian (instrument asemănător cu acordeonul, dar are butoni în loc de clape). De asemenea, Aydar este și vocalist, compozitor, membru al Academiei de Artă Cinematografică, un artist emerit al Republicii Tatarstan, câștigător al concursului rusesc de film Nika,  câștigător al premiului White Elephant pentru muzica sa din filmul Euphoria regizat de Ivan Vyrypaev și câștigător a nu mai puțin de 18 premii în concursuri internaționale de baian și acordeon, incluzând World Cup (Londra, 2001).
Câștigător al prestigiosului premiu Luciano Pavarotti, tenorul Alin Stoica este din 2016 colaborator al Operei Naționale București. Alin s-a născut în 1987 în București și a absolvit Conservatorul în 2011. A participat în cadrul a numeroase concursuri și a câștigat, printre altele, marele premiu la Concursul Paul Constantinescu și premiul special al Radiodifuziunii Române la Competition Grand Prix de l'Opéra.
Valentin Boghean este unul dintre cei mai talentați muzicieni din Republica Moldova, aclamat de publicul care umple sălile de spectacole până la refuz. Pe lângă vocea sa inconfundabilă, Vali este cunoscut ca fiind un maestru al instrumentelor aerofone, incluzând trompeta, saxofonul, flautul, tilinca, kavalul, dudukul, cimpoiul și clarinetul, dar nu ratează ocazia de a-și cuceri audiența cu interpretări la chitară clasică și bass.
Evenimentul Plácido Domingo Jr. & friends va avea loc la București pe 17 aprilie. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului, iar artistul va fi acompaniat de Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, într-o combinație de muzică clasică și ritmuri care amintesc de epoca swing, îmbinate cu o bază solidă de jazz și un aranjament orchestral fluent, ducând clasicul crossover într-o direcție cu totul nouă.
Biletele se pot achiziționa de pe site-ul eventim.ro și din magazinele partenere: Carrefour, Germanos, Orange, Vodafone, OMV, Muzica Store, librăriile Humanitas și Cărturești, precum și Cinema Pro.
Nicoleta Ion
Credit foto: Florin Ghioca

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:10 Ora standard a Europei de Est