Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”

Din 12 februarie, lăzăriștii au RoboCode

Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”

În 12 februarie 2019, de Ziua școlii, a luat ființă RoboCode - Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", sub coordonarea domnului profesor Viorel Muscaș.

Chiar dacă Clubul și-a început activitatea ceva mai devreme, în luna noiembrie 2018, când domnul profesor a organizat în școală două evenimente: ,,AstroCamp" și „Play, Code and Enjoy" în cadrul inițiativei ,,Meet and Code", activitate coordonată de Asociația Techsoup România, ocazii cu care elevii au arătat că își doresc un astfel de club, o permanentizare a acestor activități.
Așa încât, în preajma sărbătorilor de Crăciun, domnul profesor, împreună cu câțiva elevi inimoși din clasa a XII-a A, a organizat un mini târg caritabil, prilej cu care au fost distribuite mici cadouri copiilor de la Centrul de zi din Oradea, în cadrul proiectului educațional ,,Elevii colindă dăruind lumină", proiect înscris în cadrul programului ECDL România - ,,Şcoala care dăruieşte".
,,Actualmente Clubul își desfășoară activitatea bilunar și înglobează două direcții: implementarea unor mini proiecte de robotică și realizarea de jocuri (video și fizice), precizează domnul profesor. În cadrul atelierelor, elevii descoperă practic etapele de dezvoltare ale unui produs software, respectiv  modalitățile de realizare a unui joc pe calculator. De asemenea, ei înțeleg noțiuni primare de robotică și realizează proiecte simple de robotică (de exemplu un joc de lumini cu LED-uri, un termometru digital sau o ruleta electronică), iar prin scrierea de cod în Arduino pot spune că aceștia aplică algoritmi elementari. Nu în ultimul rând, lucrând la jocurile clasice, membrii clubului învață să identifice componentele calculatorului și rolul lor. Prin modalitatea de lucru în echipă, constat că elevii pot să relaționeze și să coopereze mai bine, iar câțiva dintre ei se manifestă ca adevărați mentori, împărtășind din cunoștințele lor. Cea mai mare bucurie însă este când văd entuziasmul copiilor, când văd că își doresc întâlniri tot mai dese", mai spune V.M.
Ce spun beneficiarii (patru dintre membrii clubului)?
Am ales să activez în cadrul clubului pentru că  mi-am dorit de mult timp să pot acumula  cunoștințe în acest domeniu  și pentru că mi s-a părut atractiv felul în care se desfășoară activitățile - Larisa C.
Consider că este un domeniu care m-ar putea ajuta în viitor pentru job" - Rafael B.
Pe mine mă încântă faptul că sunt împreună într-un mediu cu mai mulți oameni pasionați de același lucru - David H.
Pe mine mă ajută să-mi dezvolt gândirea și să mă lansez în domeniul IT -  Rebeca C.
Dintru început, domnul profesor Viorel Muscaș dorește să mulțumească sponsorilor Clubului, precizând că a beneficiat de sponsorizare pentru achiziția de echipamente și buna desfășurare a activităților printr-un proiect finanțat prin Fondul Predau Viitor powered by Societè Generale European Business Services. Predau Viitor este primul accelerator pentru profesorii de informatică, creat de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian-American Foundation. www.predauviitor.ro
Felicitări, domnule profesor!
Mult succes, lăzăriștilor!
Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:25 Ora de vară a Europei de Est