Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Porni luceafărul...

Astăzi, la Școala „Oltea Doamna” din Oradea

Porni luceafărul...

„Dezamăgirea a dat limbii românești o capodoperă de amărăciune glacială, care se cheamă „Luceafărul”, scria Tudor Arghezi, iar noi tocmai asta am văzut, astăzi (miercuri, 14 ianuarie 2009), la Școala cu clasele I - VIII „Oltea Doamna”, cum... „Porni luceafărul. Creșteau/ În cer a lui aripe,/ Și căi de mii de ani treceau/ În tot atîtea clipe...”

Carina Marin, Oana Pelea, Horia Galbenu, Sebastian Martin și Mihai Marinău (din a VIII-a B) s-au străduit să ni-l redea pe Eminescu printr-o dramatizare reușită a „Luceafărului”. Grea misiune pe capul și pe umerii lor datorită monumentalei opere, dar și asistenței (directorul școlii, prof. Mircea Mitran și distinșii invitați - interpreți Florian și Alexandrina Chelu, precum și profesoarele lor de limba română, Lucia Babău și Mirela Tanc). Și totuși, micii actori s-au ridicat la înălțimea încrederii și responsabilității. Mai greu le-a venit îndrăgostiților să se apropie fizic, atunci când...”Abia un braț pe gît i-a pus/ Și ea l-a prins în brațe...” Sau ceva mai devreme ...
-„O lasă-mi capul meu pe sîn,/ Iubito, să se culce/ Sub raza ochiului senin/ Și negrăit de dulce”.
Momentul Eminescu a fost împlinit apoi cu concursul Alexandrinei și al lui Florian Chelu (fiică și tată), care au adus în atenția auditoriului sonetele eminesciene, cu strălucirea pe care o pot da doar niște profesioniști și sufletiști precum îi știm, și cu participarea unor recitatori sensibili și soliști vocali (Laura Stana, Cătălin Oanț, Ștefana Zetocha, Andreea Spoială, Patricia Reștea, Cristina Moca și Smaranda Sîrca, din a V-a B și D, a VII-a A și a VIII-a C). Ștefana chiar a compus câteva versuri pe care le-a dedicat celor doi buni prieteni (Creangă și Eminescu): ”Prieten este codrul/ Cu bravii săi stejari,/ Amici au fost odată/ Doi dintre cărturari./ Pe unu-l cheamă Creangă,/ Pe celălalt Mihai,/ Legați au fost de țară,/ De mândrul nostru plai/...
Văzând câtă dibăcie/ Are Creangă la umor,/ L-a-ndemnat Mihai să scrie/ „Cartea Amintirilor”.
„Mâine, de Ziua Luceafărului poeziei românești, în toate clasele gimnaziale vor avea loc evocări și recitaluri, sub coordonarea profesorilor catedrei de limba și literatura română”, ne-a declarat prof. Mirela Tanc. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați galeria foto: Porni luceafărul...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:05 Ora de vară a Europei de Est