Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost desfăcută cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Miercuri, la Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici din Oradea,

A fost desfăcută cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Acțiunile caritabile sunt întotdeauna un punct de legătură între toate comunitățile creștine.

Aceasta s-a putut vedea în mod concret și miercuri, 13 februarie 2019, la Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, unde a fost desfăcută de Shaliach David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România, cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019. Din partea Bisericii Greco-Catolice a luat parte la evenimentul concluziv pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei „Sf. Nicolaeˮ din Oradea.
Desfășurată pentru al III-lea an consecutiv, la dorința comună a celor nouă culte creștine participante, colecta comunitar-unitară din acest an a contribuit la strângerea unei sume de 6.475 RON. Banii, potrivit Comunității Evreilor Mesianici din Oradea care a coordonat în 2019 desfășurarea inițiativei, sunt destinați copiilor unui Centru de Plasament din Oradea.
Prezentă la eveniment, doamna Szanto Ildiko, director general adjunct al Direcției servicii sociale din cadrul DGASP Bihor, a declarat într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că banii vor fi folosiți „pentru a remedia daunele provocate în urma unui incendiu declanșat în luna ianuarie a.c. la Centrul de Plasament pentru copiii cu dizabilități Nr. 4 (de pe Str. Albinelor, Oradea), în urma căruia copiii au fost nevoiți să fie mutați în alte căsuțe de tip familial. Ei, subliniază reprezentanta DGASP Bihor, doresc să se întoarcă la ,,casa lor", care i-a adăpostit de mai bine de 10 ani. Dorim să folosim acești bani pentru reabilitarea cât mai urgentă a căsuței. Totodată, banii vor fi folosiți pentru diferite activități recreative și ludice, atât de necesare beneficiarilorˮ.
„Caritatea unește și poate să unească toți participanții la Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilorˮ, a spus secretara Federației Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, Pap Viola, spunând că fondurile au fost destinate acestui Centru de Plasament din dorința de a veni în ajutorul nevoilor urgente ale copiilor cu dizabilități, fiind pentru a doua oară când Comunitatea cooperează cu DGASPC Bihor.
În cadrul aceluiași eveniment de prezentare a colectei din 2019, comunitatea reformată a explicat folosirea fondurilor adunate în anul precedent, destinate elevilor defavorizați ai Liceului Reformat din Oradea și a fost desemnată, prin tragere la sorți, comunitatea creștină orădeană care va coordona anul următor colecta Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Astfel, în 2020, Biserica Evaghelică-Luterană este responsabilă de buna desfășurare a acestei inițiative fraterne.
Shaliach David Nagy, moderatorul evenimentului de miercuri, a mulțumit tuturor cultelor participante din acest an și credincioșilor care au contribuit la colecta Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2019.
Mihaela Caba-Madarasi,
jurnalist/responsabil departament comunicare
Episcopia Greco-Catolică de Oradea

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:10 Ora de vară a Europei de Est