Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul „Ca la noi la nimenea”

Teatrul ,,Regina Maria” invită orădenii la

Spectacolul „Ca la noi la nimenea”

Teatrul ,,Regina Maria" invită orădenii duminică, 24 februarie 2019, de la ora 19.00, la Sala Mare, la spectacolul „Ca la noi la nimenea".

Spectacolul, realizat după celebrele cuplete ale lui Constantin Tănase, este o producţie-eveniment care-i are ca protagonişti pe actorul Sebastian Lupu şi muzicianul Ovidiu Iloc, şi se joacă într-un scop nobil, fondurile fiind redirecționate pentru redecorarea foaierului şi casei scării Teatrului Arcadia.
În cadrul evenimentului amintit, Teatrul ,,Regina Maria" este partener al Rotary Club Oradea Art Nouveau, organizaţie care a iniţiat în anul 2018 proiectul adoptă o clădire. Membrii Rotary Club Oradea Art Nouveau și-au propus să contribuie prin acțiunile lor la renovarea și modernizarea unor imobile emblematice din acest oraș. Prima clădire vizată este Teatrul Arcadia. „Am ales să începem cu Teatrul Arcadia pentru că tema organizației la nivel național pentru anul care urmează, este Educația. Noi considerăm că teatrul este o componentă importantă a educației copiilor noștri", a explicat secretara organizaţiei, Costea Monica. Proiectul dedicat de Rotary Club Oradea Art Nouveau Teatrului Arcadia se desfăşoară în perioada ianuarie - iulie 2019, în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria" şi implică ample acţiuni de fundraising. Prima acţiune din acest an este realizarea spectacolului „Ca la noi la nimenea", care-i are ca protagoniști pe Sebastian Lupu, actor și director artistic al Trupei Arcadia, și pe muzicianul Ovidiu Iloc. Spectacolul va avea loc de Dragobete, în 24 februarie 2019, de la ora 19.00, iar biletele au fost puse în vânzare la Agenția Teatrului. Toate fondurile strânse în urma acestui spectacol vor fi redirecționate pentru redecorarea foaierului şi casei scării Teatrului Arcadia, oferindu-le astfel copiilor posibilitatea să pătrundă în lumea magică a scenei, prin parcurgerea până în sala de spectacol a unui spațiu la fel de impresionant precum povestea teatrală.
„Când trec pragul Teatrului ,,Regina Maria", oamenii mari se simt ca într-un palat. M-am implicat în acest proiect, ca şi director artistic al Trupei Arcadia, pentru ca şi copiii acelor oameni mari să aibă parte de aceeaşi atmosferă şi de aceleaşi condiţii când vin la teatru", a spus Sebastian Lupu. „Cred că este de datoria morală a unui director, mai ales atunci când este şi actor, să pună la dispoziţie toate resursele sale primare pentru a-şi îndeplini proiectul. De aceea eu pun la dispoziţia acestui proiect profesia mea de actor şi unul dintre spectacolele mele de suflet, Ca la noi la nimenea, un spectacol pe care l-am reeditat, l-am transformat, i-am dăruit un nou suflu", a transmis actorul. „Titlul spectacolului are o conotaţie binecunoscută pentru noi, o conotaţie pe care stă în puterea noastră să o schimbăm. Mi-aş dori ca la finalul proiectului să fie Ca la noi la nimenea, în sensul pozitiv", a mai spus Sebastian Lupu.
În plus, cei care vor veni la spectacol vor avea parte şi de o expoziţie de fotografie cu vânzare, realizată de artista Ramona Cozma Murany, în care, prin intermediul imaginilor surprinse în cabina de machiaj, este redată metamorfoza actorului Sebastian Lupu în personajul Constantin Tănase.
Tot ce au de făcut orădenii care vor să se bucure de acest eveniment este să-şi cumpere un bilet de la Agenţia Teatrului ,,Regia Maria", ştiind că astfel contribuie şi la modernizarea interioară a Teatrului Arcadia. Iar dacă „le-a plăcut bufonul", spectatorii pot susţine proiectul şi prin donaţii în contul: RO57BTRLRONCRT046385
Nemeș Ramona Gabriela
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:16:08 Ora de vară a Europei de Est