Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O săptămână arhiplină pentru iubitorii de teatru

La Teatrul ,,Regina Maria”,

O săptămână arhiplină pentru iubitorii de teatru

Săptămâna aceasta, la Teatrul ,,Regina Maria", vă invităm să râdeți, să vă emoționați și să vă lăsați uimiți de câteva dintre spectacolele care fac parte din repertoriul acestei stagiuni.

Luni, 4 februarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia - DOMNIȘOARA IULIA - o poveste de dragoste între domnișoara Iulia, fiica neastâmpărată a contelui și Jean, abilul lacheu al acestuia. Cei doi reprezintă clasele sociale ale vremii, angajate în lupta pentru supremație.
Marți, 5 februarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia - VARIAȚIUNI ENIGMATICE - pe o insulă pustie din Marea Norvegiei trăiește un scriitor, câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Erik Larsen, ziaristul care îl vizitează, vrea să afle totul despre faimoasa carte dedicată lui „H.M.", intrând însă prea adânc în viața sentimentală a mizantropului scriitor.
Miercuri, 6 și joi, 7 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare (cu publicul pe scenă) - AVALANȘA - condițiile în care trăiesc câțiva oameni ce locuiesc la poalele Munților Anatoliei sunt mai mult decât vitrege. Aceștia se văd nevoiți să cenzureze nu doar sunetele prea puternice, ci o întreagă secțiune din viața micii comunități. Frica îi educă în așa fel încât definiția normalității este înlocuită cu niște reguli care, pentru cei ce nu trăiesc alături de ei, pot părea absurde.
Sâmbătă, 9 februarie, de la orele 11.00 și 13.00, la Sala Arcadia, copiii se vor putea bucura de noua premieră a Trupei Arcadia: ISPRĂVILE LUI PĂCALĂ, un spectacol dedicat copiilor cu vârsta mai mare de 9 ani, după un text de Constantin Cubleşan, în regia lui Petre Ghimbăşan. Spectacolul este o frescă a satului românesc, plină de umor, ironie şi tâlc, care aduce în prim plan teme şi motive populare nemuritoare.
Duminică, 10 februarie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia - vă invităm, cu mic, cu mare, să fiți martorii aventurilor lui APOLODOR, PINGUINUL CĂLĂTOR - simpaticul tenor care pornește la drum vrând să-și potolească dorul de frații săi din Labrador.
Tot duminică, de la ora 19.00, la Sala Mare, iubitorii de teatru se pot bucura de spectacolul CAPCANA LUI HAMLET care înfățișează un adevărat joc de șah ce se desfășoară la curtea castelului Elsinore. Actorii chemați să prezinte un spectacol de teatru pentru noul cuplu regal devin pionii naivi ai unei trădări bine puse la punct.
Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00 și în weekend, între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon 0372/368.475.
Nemeș Ramona Gabriela
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:45:29 Ora standard a Europei de Est