Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea”

Joi, la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd,

24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea”

La 24 Ianuarie, în fiecare an, poporul român sărbătoreşte un mare eveniment istoric: Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Primii paşi către Unire s-au făcut la Revoluţia de la 1848, care, deşi a fost înăbuşită, a demonstrat dorinţa de independenţă şi de unitate a românilor. Adunările Ad-hoc din 1857 au fost apoi chemate să se pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a fost propus şi ales, în unanimitate, ca domn Alexandru Ioan Cuza, „om nou la legi noi", după cum s-a pronunţat Mihail Kogălniceanu. Alegerea aceluiaşi domn în ambele Principate Române a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta sa pentru formarea unui stat naţional unitar.
Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi în anul 1820, fiind unul dintre participanţii activi la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova. Ca prim domn al Principatelor Unite (1859 -1866), a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru formarea statului unitar România, în 1862.
Împreună cu Mihail Kogălniceanu, a iniţiat un larg program de reforme care au dus la modernizarea statului român: împroprietărirea ţăranilor; adoptarea unei noi constituţii; introducerea învăţământului gratuit şi obligatoriu; secularizarea averilor mănăstireşti; înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti.
Silit să renunţe la putere în 1866, a fost exilat şi a trăit la Viena şi Florenţa. A murit în 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus în ţară şi înmormântat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (judeţul Iaşi), apoi reînhumat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi.
„Hora Unirii", cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu acelaşi nume scrisă de Vasile Alecsandri şi publicată pentru întâia dată, la Iaşi, în numărul 51 al revistei „Steaua Dunării", însoţeşte de atunci marele eveniment.
În 24.01.2018, s-a desfășurat activitatea ,,În unire stă puterea" cu ocazia aniversării acestui important eveniment.
La activitate au participat elevii și profesorii școlii, coordonați de Lucica Sârbu.
A avut loc o prezentare în PowerPoint a evenimentelor care au dus la această Unire, de către profesoarele: Tamara Constantin, Eugenia Deac și Kovacs Ana.  Profesoarele: Silvia Petroi, Simona Herlaș și Otilia Urs au realizat cu elevii, desene tematice. Profesoarele Andra Pop, Marinela Buzle și Ana Alb au răspuns numeroaselor întrebări, adresate de către copii, pe marginea subiectului. A urmat momentul teatral coordonat de psihologul Alin Crețu „Ocaua lui Cuza", îndelung aplaudat.
În încheiere, în curtea școlii, s-a cântat și s-a dansat „Hora Unirii", coordonate de profesorii: Lucia Romanschi, Paula Bologa și Ervin Călinescu.
Profesoara Lucica Sârbu a condus această activitate culturală.
Psiholog Alin Crețu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: 24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:56 Ora de vară a Europei de Est