Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un spectacol-eveniment se rejoacă la Oradea

Joi, ,,Cafeneaua Pirandello”,

Un spectacol-eveniment se rejoacă la Oradea

La Teatrul ,,Regina Maria" se joacă din nou, în 31 ianuarie 2019, de la ora 19, ,,Cafeneaua Pirandello", un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu pe texte de Luigi Pirandello. Montarea, năstrușnică, jucăușă și colorată, se reia după multe luni, așa că e tocmai prilejul nimerit s-o vadă și spectatorii care au ratat-o până acum.

,,Cafeneaua Pirandello" nu e o poveste de tip clasic, cu expozițiune, cuprins și încheiere, cum scrie în manualul de română. El seamănă mai mult cu un șir de întâmplări - unele bizare sau neașteptate - la care ai asista dacă ai sta o zi întreagă pe o bancă, în parc. Sau la cafenea. Chiar dacă lumea ți se pare banală și nu te interesează mărunțișurile, tot va fi ceva să-ți atragă atenția. E exact ca în anecdota aia... ,,Într-o cafenea stă un domn și bea liniștit o cafea. Nu are laptop, nu are smartphone, nu are iPad. Stă așa, ca un psihopat..."
Ei, în spectacolul lui Măniuțiu nu găsești tocmai psihopați, dar niște ,,personaje", care mai de care mai stranii, tot te bântuie. Clientul obosit, Omul cu floarea în gură, niște Prostituate, ceva Clovni, tot felul de circari care fac tot soiul de năzbâtii. Dansuri, mic gaguri, interacțiuni mai duioase sau mai contondente, niște ,,diapozitive" ca privirea pe gaura cheii sau ca frânturile de vis care-ți rămân în memorie dimineața, cam astea sunt ,,ingredientele" acestui spectacol ghiduș.
Secretul este că nu trebuie să privești ,,Cafeneaua Pirandello" cu ochi de spectator ,,cuminte", care vrea musai să rămână cu o ,,morală". Nici vorbă. Trebuie să te uiți la spectacolul ăsta ca un om așezat la o masă de cafenea, care-și plimbă privirea dintr-un colț în altul, înregistrând cu interes sau curiozitate sau doar intrigat niște fărâme de fapt divers. E drept, un fapt divers mai ciudățel, mai ca de vis, mai poznaș decât în realitatea de toate zilele.
La spectacol a contribuit o echipă de profesioniști pe alese: regizorul Mihai Măniuțiu, coregrafa Andrea Gavriliu, scenografii Adrian Damian și Luiza Enescu, muzicianul Mihai Dobre. Iar personaje vor fi aproape toți actorii de la ,,Regina Maria", cu toții tare năzdrăvani.
,,Cafeneaua Pirandello" va fi deschisă în 31 ianuarie. Găsiți bilete la Agenția Teatrului ,,Regina Maria", de marți până vineri, în intervalul orar 12.00-18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Claudiu Groza

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:53:34 Ora de vară a Europei de Est