Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”

Rotary Club Oradea Art Nouveau a demarat proiectul

,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”

Rotary Club Oradea Art Nouveau cel mai nou Club Rotary din Oradea a demarat proiectul ,,Adoptă o clădire, adoptă un pasaj".

Acest proiect are două etape: 1.Holul Teatrului Arcadia 2.Pasajul Traian Moșoiu-Vasile Alecsandri.
Clădirea în care funcționează astăzi Trupa Arcadia -  Teatru pentru Copii și Tineret este poate cea mai veche locație funcțională din Oradea, datează din anul 1760 când aici era inaugurat hanul „Arborele verde".  Imaginea pe care o are copilul încă de la intrarea în clădire trebuie să fie în concordanță cu magia poveștilor scenice. Putem să-i ajutăm pe copiii noștri să pătrundă în lumea magică parcurgând până în sala de spectacol un spațiu la fel de impresionant precum povestea teatrală. În acest sens ne-am propus să redecorăm casa scării și foaierul Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia.
Fiecare colț din Oradea are istoria lui, are semnificațiile lui și noi ne dorim să aducem în atenția comunității locurile... secrete dar pline de farmec.
Primul pas făcut de Rotary Club Oradea Art Nouveau pentru realizarea acestui proiect a fost ,,Un glob de iubire" în cadrul Târgului de Crăciun, când pe bază de donație au putut fi achiziționate suveniruri handmade specifice sărbătorilor de iarnă.
Următorul pas este susținerea în parteneriat cu Teatrul ,,Regina Maria" a spectacolului „Ca la noi... la nimenea" în data de 24 februarie 2019 de la ora 19 pe scena mare a Teatrului ,,Regina Maria". Toate încasările realizate la acest spectacol vor fi direcționate spre redecorarea casei scării și foaierului Teatrului Arcadia.
Spectacolul este susținut pro bono de Sebastian Lupu și Ovidiu Iloc și  este realizat după cupletele marelui Constantin Tănase.
Despre spectacolul ,,Ca la noi ... la nimenea'', doamna Elisabeta Pop, critic de teatru, scria într-un articol în revista Teatrul Azi:  ,,Unora nu le venea să creadă că au fost scrise și rostite de un mare artist prin anii '20 ai veacului trecut. Strălucitul artist al genului revuistic, fost elev al marelui Nottara, Tănase a înființat Teatrul de revistă Cărăbuș în anul 1919 și până la moartea sa tragică, în anul 1945 a scris sute de cuplete și le-a rostit pe scenele din București, fiind pe bună dreptate, socotit de politicienii timpului ,,un pericol public'', de fapt un artist disident în cel mai deplin înțeles al cuvântului.  ... Dar, ce teme arzătoare n-a atins Tănase în cupletele lui! Și cum să nu se amuze tinerii, cu oarecare tristețe ce-i drept, auzind că în România problemele au cam rămas aceleași în ultima... sută de ani".
Sebastian Lupu, actor al Teatrului ,,Regina Maria", fondator al Teatrului Independent de Pub Artemotion și în prezent și director al Teatrului Arcadia este un om dăruit nu numai scenei ci și cauzelor caritabile.
Ovidiu Iloc, asistent universitar la Facultatea de Muzică din Oradea, cu o bogată experiență muzicală atât în calitate de interpret cât și de compozitor, fiind unul dintre cei mai apreciați compozitori de muzică de film și teatru are întotdeauna în geantă un creion și o bucată de hârtie, pe care să scrie notițe muzicale atunci când plimbându-se, îl lovește inspirația.
,,Vreme de o oră și jumătate, Constantin Tănase a revenit la viață la Oradea. Și nu a fost deloc figura aceea sepia, cu mișcări sacadate, dintr-un interbelic idilic ci un critic cât se poate de actual care, deși vorbea cu vorbe de acum mulți ani, critica mefient-șugubăț metehne cât se poate de actuale. Minunea, pentru a fi crezută, trebuie văzută cu propriii ochi", mărturișește într-un articol scriitorul orădean Mircea Pricăjan.
În cadrul acestui eveniment, în foaierul teatrului organizăm expoziție cu vânzare de obiecte hand made simbolizând iubirea, realizate de mâinile dibace ale doamnelor din  Rotary Club Oradea Art Nouveau.
De asemenea, în sprijinul acțiunii noastre, vine și artista fotograf Ramona Kozma cu un set de fotografii tablou cu celebrul personaj Constantin Tănase, interpretat de Sebastian Lupu, realizate în procesul de transformare a actorului în personaj  în culisele spectacolului. Fotografii  pot fi achziționate pe bază de donație având același scop, redecorarea casei scării și foaierului Teatrului pentru Copii și Tineret Arcadia.
Ne-au oferit sprijin pentru realizarea acestui eveniment teatral firmele Duran's Press și Bella Print&Design.
Biletele pentru spectacolul ,,Ca la noi... la nimenea" se pot achiziționa de la Agenția Teatrului ,,Regina Maria".
Comunitatea orădeană se poate implica în realizarea acestui proiect donând în contul special deschis de Rotary Club Oradea Art Nouveau la Banca Tramsilvania RO57BTRLRONCRT0463856802.
Rotary Club Oradea Art Nouveau este un grup de oameni uniți de aceeași idee și care crede că  „A trăi pentru alții e o lege a naturii. Viața e frumoasă când ești fericit, dar viața e și mai bună atunci când alții sunt fericiți datorită ție''.
Costea Monica

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:52 Ora de vară a Europei de Est