Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneriatul tehnic privind Master-Planul Campus Universitar Oradea - Spații de cazare pentru studenți

Senatul Universității din Oradea a aprobat, luni,

Parteneriatul tehnic privind Master-Planul Campus Universitar Oradea - Spații de cazare pentru studenți

Universitatea din Oradea lucrează împreună cu Primăria Oradea și cu celelalte instituții publice responsabile pentru a realiza cu succes Master-Planul Campus Universitar Oradea.

Senatul Universității din Oradea a aprobat în ședința de luni, 28 ianuarie 2019, cu 52 voturi ,,pentru", 0 voturi ,,împotrivă" și trei ,,abțineri", textul Parteneriatului tehnic privind Master-Planul Campus Universitar Oradea - Spații de cazare pentru studenți.
Conducerea Senatului universitar, având expertiza instituțiilor publice avizate, a reușit deblocarea Proiectului de investiții necesar dezvoltării Universității din Oradea. Întârzierea a fost generată de identificarea problemelor și soluțiilor optime pentru desfășurarea proiectului în deplină legalitate cu scopul de a evita contestațiile, procesele și blocajele nedorite de nimeni pe parcursul implementării.
Preocuparea noastră este ca în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea Educației Naționale, materialele înaintate Senatului universitar pentru decizii de asemenea importanță să fie cât mai exacte, având ca efect grăbirea aprobării propunerilor și desfășurarea proiectelor în deplină legalitate.
În completare la decizia din 29 octombrie 2018, în ședința din 28 ianuarie 2019, Senatului a decis: introducerea câtorva precizări cu privire la problemele apărute la punerea în aplicare a proiectului, și
instituțiile care trebuie să se ocupe de soluționare astfel: se precizează că Universitatea din Oradea este administratorul terenului pe care urmează a se construi căminele studențești (proprietar fiind Statul român), iar Primăria Municipiului Oradea și/sau Universitatea, în funcție de competențe, vor obține avizele necesare pentru desfășurarea în deplină legalitate a proiectului; vor trebui notificate Ministerul de resort și reprezentantul Guvernului României (Prefectura Județului Bihor; având calitate de proprietar al patrimoniului statului) în vederea obținerii aprobărilor necesare; conducerea Universității din Oradea va negocia cu conducerea Primăriei Oradea termenul de folosință în regim gratuit, respectând condiția de minimum 20 de ani; contractul care va fi semnat de către părți va cuprinde clauze privind dreptul de opțiune al Universității după expirarea duratei negociate (faptul că acest contract va putea fi prelungit/reînnoit sau în caz contrar Universitatea va avea drept de preemțiune în cazul vânzării, cesionării sau închirierii obiectivului de investiții).
Considerăm că sunt necesare aceste precizări deoarece proiectul propus Senatului universitar este unul atipic, se solicită Universității dreptul de construcție pe teren, proprietarul clădirilor urmând să fie Primăria, iar Universitatea utilizator cu titlu gratuit pe un termen limitat. Spre comparație, la momentul actual Universitatea din Oradea are în derulare un alt proiect de dezvoltare asemănător, construirea a două cămine studențești prin Compania Națională de Investiții (CNI). În acest proiect realizat în colaborarea cu CNI, dreptul de administrare a terenului se transferă investitorului pe perioada construcției. După finalizarea construcțiilor, dreptul de administrare al terenului împreună cu dreptul deplin de administrare a clădirilor va reveni Universității din Oradea.
Ne exprimăm speranța că toți factorii abilitați vor conlucra cu bună credință pentru punerea în practică a proiectelor care să ducă la creșterea calității procesului de învățământ și formarea în Universitatea Oradea a specialiștilor de înalță ținută academică și profesională care vor contribui la dezvoltarea durabilă a Municipiului Oradea în contextul pieței economice globale.
28.01.2019, Oradea
Senatul Universității din Oradea,
președinte,
prof. univ. dr. Sorin Curilă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:19 Ora de vară a Europei de Est