Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Oradea donează o pâine”

Începem prin a mulțumi tuturor oamenilor implicați în acest proiect

,,Oradea donează o pâine”

Înainte de toate, începem prin a mulțumi tuturor oamenilor implicați în acest proiect "Oradea donează o pâine". Avem în grup psihologi, jurnaliști, studenți, oameni care lucrează în diverse domenii de activitate, suntem diferiți, dar ne unește acest sentiment, bunătatea. Aceștia din puținul lor au pus mână de la mână pentru a oferi celor în nevoi un minim existențial: o pâine, în prima ediție din 22 ianuarie 2019.

Pe cât de nesemnificativ poate părea o pâine, ne-am dat seama că pentru mulți înseamnă enorm. Sunt oameni care nici măcar acea pâine nu și-o permit. Și da, trăim în 2019 însă ne confruntăm totuși cu această realitate.
Proiectul „Oradea donează o pâine" se rezumă la două categorii de oameni: cei care din puținul lor doresc să ofere o pâine aducând-o în punctele de distribuție și aceia care au o necesitate oprindu-se a-și lua o pâine din cutia amplasată în aceste puncte.
Pentru acest început al ediției ne bucurăm că oamenii au răspuns pozitiv invitației noastre. Pe lângă cele 150 de pâini pregătite de organizatori în cele trei locații, bucuria trăită în acea zi trebuie împărtășită spunându-vă că acele cutii ba se goleau, ba se umpleau de la minut la minut.
Ne dorim ca acest proiect să fie unul cu o ritmicitate lunară pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni, familii, copii etc. În acest sens invităm în continuare populația orădeană să ofere în măsura posibilității acest minim existențial, o pâine, celor aflați cu adevărat în nevoie.
La încheierea evenimentului, cu toate pâinile rămase din ajutorul oferit am decis ca o parte din acestea să le donăm azilului de bătrâni din zona Episcopia cât și tinerilor și oamenilor ce s-au aciuit la conductele de pe Strada Shakespeare, aceștia fiind foarte fericiți, mulțumindu-ne în repetate rânduri pentru acest act de binefacere.
Poate nu ne putem da seama cât de mult înseamnă o simplă pâine pentru cineva în nevoie dar vă spunem sincer și din suflet că și noi cu emoție am descoperit realitatea văzând acei oameni care pe fracțiune de secundă au desfăcut punga pâinii și au început să mănânce înghițind cu sughițuri deoarece în acea zi a fost prima lor bucată de pâine.
Mână de la mână, atât cât putem și cât avem chiar de nu reușim să schimbăm în totalitate această lume însă putem încerca să o lăsăm mai bună decât am găsit-o.
Fiecare ajutor primit a însemnat enorm și vă mulțumim pentru dăruire. Reamintim că se poate ajuta cu pâine/proiect însă totul organizat, toți aceia care doresc se pot implica și voluntari cu cât suntem mai mulți cu atât mai bine, implicarea contează. Orice ajutor indiferent care ar fi el, este bine venit și îl așteptăm la adresa oradeadoneazaopaine@yahoo.com sau puteți să ne scrieți pe pagina de facebook https://www.facebook.com/oradeadoneazaopaine/ 
Să nu încetăm niciodată să trecem nepăsători.
Povestea continuă apreciind deschiderea autorităților locale, o nouă ediție este pregătită pentru luna februarie, în curând revenim cu data următorului eveniment.
Echipa,
Oradea donează o pâine

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:32 Ora standard a Europei de Est