Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate Centenarului Marii Uniri”

La Oradea a fost lansată, recent, cartea

„Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate Centenarului Marii Uniri”

Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir" a lansat, recent, la Oradea, cartea intitulată „Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate Centenarului Marii Uniri".

Luni, 21 ianuarie 2019, cartea a fost lansată la școala al cărei patron spiritual este chiar Dimitrie Cantemir, iar marți, volumul a fost semnalat și în cadrul Simpozionului organizat la ora 11.00, la Primăria Oradea, prilej cu care secretarul Asociației Europene „Dimitrie Cantemir", dl colonel (r.) Viorel Ciobanu, a lansat tuturor participanților la simpozion provocarea de a participa, de la ora 13.30, la lansarea cărții, programată a avea loc în Amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor.
,,D. Cantemir este un european de acum 300 de ani"
În intervenția sa în cadrul simpozionului, secretarul Asociației, dl colonel (r.) Viorel Ciobanu, care este și unul dintre coordonatorii ediției (alături de Mircea Dogaru) spunea că în volumul de față semnează ,,32 de autori care au realizat 25 de studii", între ei și șase orădeni. Referindu-se la Dimitrie Cantemir, domnul colonel avea să sublinieze: ,,Dimitrie Cantemir a fost primul român ales în 1714, ca membru al Academiei Regale din Berlin. Operele sale aveau să fie cunoscute în Europa prin intermediul fiului său Antioh, devenit ambasador în Anglia și Franța. Așadar, D. Cantemir este un european de acum 300 de ani. Dragi elevi, să mai rețineți cei trei C, de la Cantemir: cultură, credință și creativitate".
Cei șase autori orădeni
Răsfoind cartea despre care facem vorbire, i-am descoperit pe cei șase autori orădeni.
Cartea este structurată în patru capitole, cu un Cuvânt către cititori și un ,,Memento" (Spre luare aminte - Dimitrie Cantemir), în deschidere, și Anexe, la final. În capitolul întâi, intitulat Cartea întâi, se vorbește despre unitatea românilor; în Cartea a doua: Noi contribuții la cunoașterea epocii ,,Dimitrie Cantemir" și a rolului său în ctitorirea unității românești, la pag. 155, îl descoperim pe dl Vasile Creț, conferențiar univ. dr. la Universitatea Agora din Oradea, membru al Asociației Europene ,,Dimitrie Cantemir", care semnează articolul ,,De la ,,Hronicul vechimei"... cantemirian (1719) la ,,Declarația de autodeterminare"... de la Oradea (12 octombrie 1918). În Cartea a treia: ,,Pohta ce-am pohtit"! Marea Unire a românilor. Trepte ale împlinirii, la pag. 287, semnează Mina Bădilă (stavrofora Mina Bădilă - stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, protosinghel dr. Atanasie Paleu - părintele duhovnic de la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, monahia Culea Iustina și monahia Maliovan Ecaterina. Cei patru autori scriu despre Unele aspecte de natură istorică ale Bisericii Ortodoxe din Transilvania și rolul acesteia în înfăptuirea Marii Uniri a românilor. Cel de-al șaselea autor orădean este doamna Ligia Antonia Mirișan, manager al Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor, membru al Asociației Europene ,,Dimitrie Cantemir" care semnează, la pag. 344, articolul ,,Un om pentru Centenarul Unirii (primarul localității Chioag - Chișbora Gavril, care a participat la 1 Decembrie 1918 la Marea Adunare a Românilor de la Alba Iulia.
Volumul poartă drept motto: ,,În chestiunile cele mari, în acele de ordin moral care stăpânesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare și de naționalitate, nu pot fi motive de oportunitate ca să te hotărască a le compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt și sigur al principiilor. Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora răsplătirii" - I.I.C. Brătianu; iar la pag. 287, avem ca motto: ,,Biruință prin jertfă, demnitate prin unire!" - patriarhul Daniel.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:11:46 Ora standard a Europei de Est